Quentin Tarantino

Quentin Jerome Tarantino

8,9
44 581 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Quentin Tarantino

Witam,

Mam do napisania prace o mieszaniu gatunków filmowych / lamaniu konwencji na podstawie filmow Q.Tarantino i T.Burtona. Jesli ktos zna jakies ciekawe ksiazki , strony, badz artykuly na temat tych panow lub samych gatunkow filmowych to prosilbym o odpowiedz.

Pozdrawiam

AcidBoy

Wystarczy,że obejrzysz najpierw zwykły amerykański film,a potem arcydzieło Quentina. I 10 stron zapełnione jak nic.

quentintarantinofan

Właśnie. Gdy będziesz miał wolny sobotni wieczór pooglądaj sobie jakiś film Quentina (np. Wścieka psy albo nawet Jackie Brown, bo o Pulp Fiction juz nie mowie, bo gdybyś go zobaczył szczeka by ci opadła) i np. film Miami Vice (2006)- według mnie największe gówno roku 2006. I wtenczas przekonasz się że filmy Tarantina to nie tylko 2 godzinna "sklejka taśmy", kończąca się banalnym i nieoryginalnym zakończeniem. Każdy film Quentina ma opracowaną ciekawą i interesującą fabułę, wyśmienite dialogi (o codzinnych rzeczach, które na codzień spotykamy (no może prócz Kill Billa ;p) np. o chasz barach (w Pulp Fiction), o broni ( w Jackie Brown).

Redox

Ja te filym znam na pamiec. Nie musicie mi mowic o roznicy miedzy 'normalnym' filmem a filmem Tarantino. Z samego ogladania licencjata sie nie napisze, musze poprzec to jakas literatura .... A znalezienie takowej
latwe nie jest :)

AcidBoy

http://www.tarantino-mania.prv.pl/
ja tylko tą stronę o Quentinie znam