Richard ArmitageI

Richard Crispin Armitage

8,2
23 570 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Richard Armitage

Jeśli by kiedy sfilmowali "Silmarilon" lub "Dzieci Hurina" to jego widzę w roli Turina.

galadria44

ale przecież jakieś elementy z Silmarilliona mają być w trzecim Hobbicie, chociaż nie miałabym nic przeciwko żeby kiedyś coś jeszcze Jackson nakręcił z twórczości Tolkiena ;)

maggieflakes

Nic mi nie wiadomo o jakiś elementach w Hobbicie z Silmarilonu, ale ostatnio gdzieś czytałam że Christopher Tolkien nie zamierza odsprzedawać praw do reszty twórczości Tolkiena. Podobno żałuje że ojciec sprzedał prawa do Władcy i Hobbita.

maggieflakes

Nie ma szans. Nie mogą użyć żadnego materiału z Silmarillionu bo nie maja do nich praw. Np. w Hobbicie Gandalf powiedział, że zapomniał imion dwóch pozostałych czarodziejów nie dlatego że naprawdę zapomniał, ale dlatego bo nie mieli praw do fragmentów książki gdzie te imiona są wspomniane.

katie_17

Swego czasu gdzieś to czytałam, więc już nie wiem...

maggieflakes

Jackson ma prawa do czterech rzeczy: hobbita, władcy pierścieni, dodatków zamieszczonych na końcu 3 tomu władcy oraz osobistych notatek Tolkiena których nigdy nie udostępniono publicznie. Gdyby zamieścił w filmach coś z innych źródeł poza tymi czterema to christopher tolkien mógłby go do sądu podać. Spekulacji w internecie jest mnóstwo z jednego powodu: 3 część ma być pomostem między lotrem a wladca i dlatego nie wiadomo do końca co tam wsadzą. Na pewno nie będzie tam nic z Silmarillionu.

katie_17

Wiem, że w trzecim Hobbicie będą m. in. wydarzenia poprzedzające te z Władcy...

katie_17

Nigdzie nie pisało że to będzie pomost między Hobbitem a Władcą. Początkowo ktoś rzucił taką plotkę, jak jeszcze miały być dwie części. Wydaje mi się że trzecia część będzie kończyła wątek Dol Guldur no i będziemy mieli Bitwe Pięciu Armii, która zajmie sporo czasu. No i pewnie zakończenie nie będzie krótkie, tak jak to było w przypadku Powrotu Króla. Ale zobaczy się, może pokażą coś więcej, kto wie.