Richard ChamberlainI

George Richard Chamberlain

7,8
3 261 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Richard Chamberlain

Jego orientacja seksualna jest bez znaczenia, gdyż dla mnie jest on po prostu doskonałym aktorem. Najpierw znałem go jedynie z roli księdza w serialu "PTAKI CIERNISTYCH KRZEWÓW" oraz z tytułowej roli w serialu "SZOGUN" (za którym wszak specjalnie nie przepadam), jednak później poznałem wiele innych jego ról. Poznałem go jako Aramisa w filmach "TRZEJ MUSZKIETEROWIE" z 1973, "CZTEREJ MUSZKIETEROWIE" z 1974 i "POWRÓT MUSZKIETERÓW" z 1989 r. Później zachwycił mnie jako Edmund Dantes vel hrabia Monte Christo w filmie "HRABIA MONTE CHRISTO" z 1975, a także jako Ludwik XIV i Filip Żelazna Maska w filmie "CZŁOWIEK W ŻELAZNEJ MASCE" z 1977 (doskonale zagrana podwójna rola dwóch skrajnie różniących się charakterami bliźniaków). Prócz tego doskonale zagrał Alana Quatermaina w filmach "KOPALNIE KRÓLA SALOMONA" z 1985 i "ALAN QUATERMAIN I ZAGINIONE MIASTO ZŁOTA" z 1986. W każdym z tych filmów zabłysnął wielkim talentem aktorskim oraz niezwykłym poczuciem humoru i uśmiechem, który jest tak naturalny, że bez trudu rozbawia ludzi. Nie tak dawno widziałem go w roli czarnego charakteru w filmie "CZARNOBRODY" i choć grał drania, to zagrał go bardzo dobrze. Muszę koniecznie zobaczyć więcej jego filmów, bo jest on teraz wart :)