W "Sherlocku Holmesie" Robert wyraźnie posługuje się językiem francuskim rozmawiając z olbrzymem.
Czy on zna ten język, czy po prostu wyuczył się tej krótkiej kewestii? :D
Osobiście uważam, że raczej się po prostu tego "nauczył", bo jakoś bardzo dużo tych konwersacji nie było:)
oj, chyba żaden aktor z Ameryki nie pobije z akcentem polskim Meryl Streep w "Wybór Zofii" [chociaż może się mylę].
Tak ostatnio przyczaiłam.. Że w niektórych piosenkach używa pojedynczych słówek francuskich.. Np w "Details". Ale tak to sobie każdy może.
Nie miałam okazji usłyszeć polskich słów z ust Meryl, ale zaciekawiło mnie to ;P Może jak kiedyś będę oglądała ten film, to na pewno zwrócę na to uwagę :)
Dobrze po polsku mówił też Daniel Brühl w "Lawendowych Wzgórzach" :)
Ale już zbaczam z tematu...
Te "Lawendowe wzgórza" to chcę już od dawna obejrzeć, bo lubię Bruhla;) Ciekawi mnie, jak sobie radzi z naszym szeleszczącym językiem, w końcu jest rodowitym Niemcem.
Powiem szczerze, że bardzo dobrze sobie poradził z polskim.. Zwłaszcza podczas obierania ziemniaków, gdy gadał coś na gospodynię.. ;P
Ale dobra, bo zbaczamy z tematu..
wydaje mi się, że musi znać przynajmniej podstawy. Nie znam francuskiego, ale w Iron Manie 2, o ile pamiętam, coś mówił w tym języku, a poza tym jest z anglojęzycznego kraju, a tam raczej uczą francuskiego jako język obcy ( tak jak u nas jest angielski i jeszcze jakiś inny). Ale to wszystko domysły, więc nie bierzcie tego za pewnik ;D
Myslę, że coś tam umie. Ale jego wiedza na ten temat to raczej zbyt rozległa nie jest. Ale o ile dobrze dedukuję to on chyba mówi po włosku. Posługiwał się nim w kilku filmach i w "gaps" z Kiss kiss Bang Bang zaczął coś nagle do Val'a Kilmer'a mówić po włosku. Mówił bardzo płynnie i z pewnością nie była to rzadna kwestia z filmu.