Robert Downey Jr.

Robert John Downey Jr.

8,9
164 490 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robert Downey Jr.

ale nie znam tego aktora. Przejżałem własnie listę TOP 100 i może znalazłbym 2 lub 3 nazwiska, których nie kojarzę. Nazwisko Downey Jr. jest mi znane, ale w życiu bym gościa na ulicy nie poznał. Przejżałem też jego filmografię i oglądałem sporo filmów z jego udziałem. Widocznie jest aktorem małocharakterystycznym

ELFlK

Raczej drugoplanowym. Charakterystyczny to jest aż nadto;)

shizonek

Dziwne, że autor tematu widział sporo filmów z Robertem, a nie zauważył charakterystyczności RDJ, a ponadto żadnego filmu z nim nie ocenił ;p
Swoją drogą aż tak drugoplanowym aktorem nie jest, w końcu miał "trochę" pierwszoplanowych ról ;)

Mayila

Nie oceniłem żadnego z filmów z jego udziałem, bo mam tu konto od 3 dni. Natomiast oglądałem: "Air America", "Wydział Pościgowy", "Gothica", "Kiss kiss bang bang", "Good night and good luck" i "Zodiac". W żadnym z tych filmów nie zwrócił mojej uwagi i jakoś umknął mi ten aktor, nie znam nadal gościa:)

ELFlK

W Kiss Kiss Bang Bang był moim zdaniem dosyć charakterystyczny ;p
Zresztą obejrzyj inne filmy, chociażby Chaplina, Wszyscy Twoi Święci czy Heart and Souls, a na pewno zmienisz zdanie.

Btw. Czy to jakiś żart, że dałeś Manueli 10? :o

Mayila

ja mam tak samo jak autor tematu.. nazwisko głośne, chyba przez Sherlocka Holmesa, ale twarzy nie znam.

marceliola

Zaskakujesz..Filmów z RDJ było..sporo na przestrzeni kilkunastu lat..Nawet..bardzo sporo-tylko przez Jego walkę z uzależnieniami-i depresję-wyimaginowane poczucie swej małej wartości-ta kariera nigdy nie rozbłysła płomieniem-na jaki talent tego aktora zasługiwał..Do dziś..Ja nie jestem nastolatką-i Jego karierę śledzę od "Chaplina"-którym zachwycił świat-dwudziestokilkuletni chłopak-z grą tak dojrzałą-a grał tam przecież i Chaplina-starca-ta rola zaszokowała wszystkich-;"Less than zero"-także..Jest to aktor takiej rangi-że najmniejsze wejście w kadr;krótkie ujęcia Jego twarzy-wszystko ..robi wrażenie..Właśnie obejrzałam "Erosa"i Equilibrum..Dosłowmie..pasłam się na tej impresji-bo film,złożony jest z trzech impresji-pasłam się,pękając ze śmiechu..A ostatnie ujęcie-miny Roberta na przylizywanie peruki jego psychoanalityka ze snu-i cała akcja,gdy Robert leży na leżance i opowiada-a tam ten w sile wieku mężczyzna-odczynia szopki z podglądaniem i puszczaniem papierowych samolocików-i..palące pragnienie zobaczenie tego,co on tak .śledzi przez te lornety-pragnienie nie spełnione przez reżysera-to jest..majstersztyk aktorstwa!!I nikły uśmieszek Roberta..na widok okna i wspomnienia jego snu..Niesamowite scenariusze-także "Dłoń"..Jakie klimaty..Bardzo lubię takie filmy..Zgłęb dorobek twórczy tego piekielnie uzdolnionego aktora -bo naprawdę warto..My tu..stanowimy koło Miłośników Jego talentu..Śledzimy każdy kolejny film;odgrzebujemy starsze-dla nowych miłośników..Cieszymy się z Jego wygranej walki .."z demonami"i powrót na należne Mu miejsce-na szczyt..Polecam "Wszyscy Twoi Święci"-film niełatwy w odbiorze-gdzie Robert ma zaledwie kilka scen-ale..jak zagrane są te sceny!!Zwłąszcza Jego mimika-jest otwrtą księgą..którą poznawszy zaledwie-chce się..czytać i czytać dalej;analizować każde spojrzenie-nigdy zbędne i zawsze z sensem..Tak..Mimika-i spojrzenie-i mógłby zagrać film..bez słów.."Romans na jedną noc"-"One NIght Stand"-prócz roli Roberta-ma nagrodzonego za ten film Wesley'a Snipes'a-niesamowity scenariusz i wspaniałą muzykę Mike'a Figgis'a.."Restoration"-film kostiumowy do tego stopnia-że za kostiumy nagrodzony..Robert gra lekarza-z początku młodego szaławiłę-dojrzewającego z przybywaniem..trosk i ciosów-do postaci pełnego poświęcenia,dobrego człowieka,otwartego na niesienie ludziom pomocy w swym zawodzie-w każdej sytuacji..Z Samem Neillem-perełka aktorstwa!Być może..aktorstwo Roberta Downey'a Jr,określonego przez Altmana"najzdolniejszym aktorem swego pokolenia"..nie zachwyci Cię-skoro go jeszcze nie dostrzegłaś-cóż;są gusta i guściki..Dla nas każdy Jego nowy film..jest pasją-oczekiwany i dyskutowany..Są tu dłuuuugie spisy filmów,które nakręcił..Naprawdę w "Kiss kiss- bang bang"-w jednej z głównych ról-nie zwrócił Twojej uwagi??W roli ciapowatego nieudacznika o dobrym sercu??Nie chce mi się w to wierzyć..Polecam jeszcze "Futro"z Nicole Kidmann-gdzie środki aktorskiego wyrazu Robert ma ograniczone do..głosu i wzroku-"In dreams"-krótka,lecz świetna rola psychopaty-u boku znakomitej Anette Benning..

Mayila

Właśnie z Robertem Downey'em Jr jest taka historia-że może..wnieść przysłowiową "tacę"-a zrobi to tak,że się go zapamięta jako jedynego z całego filmu..

dobbiacco_attersee

ładne określenie o wnoszeniu tacy. widzę, że mam zaznaczone, że chcę zobaczyć Zodiak i Kiss Kiss Bang Bang. Jak nadrobię te zaległości i zwrócę na niego uwagę, to być może, nie mówię nie, zobaczę te filmy, które proponujesz.

ELFlK

Co by nie mówić o Robercie - to charyzmy akurat nie można mu odmówić. Możnaby nią obdzielić bogato ze trzech innych aktorów;) - RDJ potrafi skraść film, nawet jak obsługuje drugi -trzeci plan. Dlatego zdziwił mnie niebotycznie ten wątek.
Trudno byłoby mi wymienić drugiego tak 'sugestywnego' aktora. Są inni, może równi mu umiejętnościami, ale RDJ ma jeszcze coś wyróżniającego - tę iskrę geniuszu, która przykuwa wzrok widza do granej przez niego postaci.