Robert Pattinson

Robert Douglas Thomas Pattinson

8,1
61 498 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robert Pattinson

Witam.
Zdaję sobie sprawę, że większość ludzi kojarzy Roberta Pattinsona głównie z rolą
boskiego wampira w sadze Zmierzchu, ale może jednak warto dać mu szanse. Proszę
spojrzeć obiektywnie, on nie jest złym aktorem, oczywiście, najlepszy też nie jest, ale
takowego raczej nie ma. Bo który aktor byłby najlepszym w każdej roli? Zawsze można
mieć jakieś obiekcje. Był taki czas, kiedy byłam zapaloną fanką filmów z serii Zmierzch,
po prostu porwała mnie ta historia miłosna osadzona w takich realiach, tzn. wampir
zakochany w zwykłej dziewczynie, która jednak, jak się potem okazuje, wcale nie jest taka
zwykła. Podkreślam, że BYŁAM zapalaną fanką, ale teraz ochłonęłam i mogę ocenić filmy
obiektywnie: a więc są słabe. Najbardziej podoba mi się pierwsza część, bo czuje w niej
jakąś magię. Po lekturze książek mam podobne wrażenia, coś w nich jest, trzeba to
przyznać, bo miliony ludzi na całym świecie, nie tylko dzieci mają obsesje na tym
punkcie, ale książki te do wybitnych nie zależą.:)
Warto podkreślić, że Pattinson dostaje nowe propozycje, więc jednak twórcy go cenią.
Teraz, kiedy do kin wchodzi Woda dla słoni, zapomnijmy na chwilę o Zmierzchu i całym
tym szumie z nim związanym i po prostu dajmy Robertowi się wykazać . Co Wy na to?
Książka jest naprawdę cudowna, ciężko od niej odejść, kiedy już zacznie się czytać.
Polecam lekturę i mam nadzieję, że film również mnie nie zawiedzie, bo obejrzę go z
chęcią, nie dla tego, że gra tam bożyszcze nastolatek i nie tylko, ale dla tego, że
zachwyciłam mnie książka i jestem ciekawa jak zostanie ona zekranizowana.
Pozdrawiam.

wrong

Tak!
Robert w "Wodzie dla słoni" gra bardzo dobrze, urzekł mnie, zaczarował!
On ma talent. I możecie sobie myśleć co chcecie, ale ja naprawdę sądzę, że jest uzdolniony aktorsko, muzycznie również.
I na pewno nie jest tępą gwiazdką - widać to po wywiadach chociażby, lub po muzyce, którą tworzy.
Ma w sobie pewną wrażliwość, którą nie każdy posiada.

adulescentiae

Zgadzam się z tym, że Robert jest uzdolniony muzycznie. I masz rację, mówiąc, iż posiada on w sobie wrażliwość, co widać na pierwszy rzut oka. Można to stwierdzić choćby po wywiadach, czy nawet zdjęciach. Jego twarz mówi to głośno.

użytkownik usunięty
wrong

tak, macie rację . po prostu wiele osób nie znosi go, bo zagrał Edwarda Cullena w Zmierzchu, ale widać, że chce się oderwac od wizerunku "cudownego wampira" z filmu dla dzieci i zaczyna grać w trochę ambitniejszych produkcjach. wg mnie jest dobrym aktorem, ale bez przesady. dałam mu 7.5/10 .

wrong

Ja jestem w podobnej sytuacji. Najpierw byłam zapaloną fanką sagi, po czym po ochłonięciu oceniłam bodajże na 7 pierwszą część.
Porywa właśnie ta magia, piękna miłosna historia, jakiej pragnie każda dziewczyna. Oczywiście nie mówię o miłości z nadczłowiekiem, tylko miłości oddanej, bezkresnej i szczerej :)
Z perspektywy czasu Pattinsona mogę porównać do Angeliny Jolie. Nie są wybitni, są po prostu dobrymi aktorami, a nadrabiają urodą.

rocketqueen

No właśnie. A mi wystarczy to, żeby aktor był dobry. A jak jest do tego przystojny lub ładna, to jest jeszcze milej popatrzeć :)

Co do "Zmierzchu" jest to całkiem fajna historia, lubię i książkę i film - ale nie są zbyt ambitne i wybitne. Dobra rozrywka i tyle. Ja filmy z sagi oceniłam na 6-7 :)
I szczerze, zdecydowanie bardziej wolę Roberta w innych rolach - jest w nich bardziej naturalny i wiarygodny.

wrong

dla mnie... hmm. w Sadze Zmierzchu jest ok, bez rewelacji, ale kocham film "Remember Me", nawet nie za niego samego tylko za ta całą historię - piękna jest :)))

trochę jednak przyjadł się w roli Edwarda Wampira, może dlatego że większość uważa że to Edward C. a nie Robert P., wole jednak książkowego Edwarda

wrong

Myślę, że Zmierzch dał mu popularność, ale popsuł trochę renomę wśród ludzi, którzy odlądają trochę więcej filmów, niż te kilkanaście "superprodukcji", które pojawiają się każdego roku w kinach. Mam tu na myśli tych, którzy szukają wyłącznie rozrywki.

wrong

Zgadzam się. Szkoda, że ludzie od razu szufladkują kogoś, jeśli nawet ma ten ktoś talent. No cóż, tak już jest w życiu. Krytykują go za Zmierzch, a sami nie oglądali nic poza tym. Może gdyby tyle nastolatek nie podniecało się tym filmem i całym Edwardem może już wcześniej zyskałby szacunek nie tylko ze strony dzikich fanek.

wrong

Zgadzam się ,moim zdaniem Robert to świetnie zapowiadający się aktor .Widziałam go w "twój na zawsze" i wyniósł na mnie zupełnie inne wrażenie niż w sadze:"zmierzch".Szkoda gdyby jacyś zazdrośnicy kojarzyli go tylko z wampirem Edwardem :)

MarthaEwa

Kojarzę go z: "Twój na zawsze", "How to be", "Twilight", "Little Ashes", "Harry Potter" i nie uważam, że jest dobrze zapowiadającym się aktorem. Uważam, że jest aktorem średnim i jeszcze dużo pracy przed nim.

wrong

też na początku byłam nim zauroczona w "Zmierzchu" jednak teraz obiektywnie.. nie mam pojęcia co w nim widziałam. ani on przystojny ani nadmiernie utalentowany. nie lubię oceniać gry aktorskiej bo nie znam się na aktorstwie. mogę jedynie uznać ze udaje mu się grać naturalnie co mi w zupełności wystarcza :)

Irresi

książka wody...jest zachwycająca, wzruszająca, poruszająca, magiczna... a Robert jak dla mnie jest przystojny, nie jako ucharakteryzowany Edward, ale jako Robert Pattinson, nonszalancki styl, kilkudniowy zarost i potargane włosy:-) co do gry aktorskiej ne jest wybitna, ale na dobrym poziome, a muzyka przecudowna, piekny głos, emocje, tak się wczuwa że ...ah szkoda że nie nagrywa płyty z checią bym kupiła