To moim zdaniem najlepszy film tego wybitnego reżysera, chociaż Lokator i Wstręt to również wielkie dzieła...
myśle, że to nie tylko Twój ulubiony film Polańskiego, ja też go uwielbiam, polecam także Nóż w Wodzie, pozdro
Dziecko Rosemary to świetny film,Wstręt,Nóż i Lokator również.Ale dla mnie najlepszy film Polańskiego,bez 2 zdań arcydzieło to Chinatown.Ten film po prostu za każdym razem,gdy go oglądam robi na mnie ogromne wrażenie.Jeszcze zanim obejrzałem Chinatown byłem sceptycznie do niego nastawiony.A to ze względu na to,że Chinatown określano jako film noir(dokładnie to neo-noir,ale to szczegół).A ja uwielbiam filmy noir i obejrzałem wszystkie klasyczne pozycje z tego gatunku i po prostu uznałem,że skoro Chinatown to film noir,to raczej nie ma szans,żeby Polański dorównał wspomnianym przeze mnie dziełom.Bardzo się pomyliłem.Chinatown to nie tylko jeden z najwybitniejszych(w mojej opinii) filmów noir w dziejach kina,ale również dzieło które jest czymś więcej.Pokazuje wszechobecne zło,jego triumf,pokazuje potęgę pieniądza,dla zdobycia którego ludzie nie cofną się przed niczym.A przede wszystkim w Chinatown dominuje fatalizm,przeświadczenie o nieuchronnej klęsce sprawiedliwości.
Ulala.. kiedy po raz pierwszy oglądałam Dziecko Rosemary moje kończyny zdrętwiały,usta przyjęły kształt dużej litery "o" a oczy zachorowały na oczopląs..Yeah... ten reżyser zasługuje na laury ,so I agree
Tak Polański jest jednym z moich ulubionych reżyserów... Dla mnie "Dziecko Rosemary" czy "Lokator" to jedne z nielicznyh filmów zasługujących na miano arcydzieł ;-))