Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 630 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Nie wiem jak ktokolwiek może bronić reżysera(który sam przyznał się do
winy)Jak można domagać się jego uniewinnienia!! To znaczy że od dziś można
bezkarnie gwałcić? Można utrzymywać stosunki seksualne z dziećmi?
(nastolatki to dzieci!)Uciekać przed wymiarem sprawiedliwości? Czy może
wolno tylko reżyserowi? Wszyscy współczują oprawcy a szkaluje się ofiarę-
jak na tym forum. To znaczy jak kobieta nie jest dziewicą to można ją
bezkarnie zgwałcić? W jakim świeci my żyjemy? Jak chodziło by o wasze córki
bylibyście równie bezkrytyczni? Prawo powinno być równe dla wszystkich.
Wszyscy powinni odpowiadać za swoje czyny.Nie może być aprobaty dla gwałtu
i pedofilii. Wypowiadam się na tym filmowym forum bo nie mam gdzie się
wypowiedzieć. Możecie mnie potępić za tę wypowiedz- za to że chcę żyć w
świecie prawa równego dla wszystkich obywateli.

tadeusz951

Masz racje tylko w USA gwałt oznacza co innego niż w Polsce , a mianowicie w USA uprawianie sexu z nastoletnią modelką nawet za jej zgodą to też gwałt , do końca nikt nie wie co się tam wydarzyło , ale Samatha Geimer wybaczyła Polańskiemu a to jest dla mnie troche niepoprawne by wybaczać osobie dopuściła by się tego czynu ,a co więcej składała wnioski do sądu o unieważnienie sprawy.Ja myślę ze Samantha była nastolatką która prowadziła dość wyuzdany tryb życia bo przecież dziewictwo straciła przed tą całą aferą (13lat).Polański postąpił zle uprawiając z nią sex i napewno tego żałuje ale to nie jest powód by wsadzić kogoś do więzienia na 50 lat bo na tyle tamtejszy sędzia chciał go wsadzić.Dodam jeszcze że to media zlinczowały Polańskiego publikując wiele kłamliwych artykułów.

MichalMM

Uprawianie seksu z dzieckiem to pedofilia. Takiego typu praktyki powinny
być napiętnowane przez prawo. Nie rozumiem jak można to kwestionować?
Śledzę wypowiedzi internautów ludzi ze środowiska artystycznego i nie mogę
uwierzyć... nikt nie nazywa rzeczy po imieniu, nikt nie mówi o
przestępstwie.. mówi się tylko o nagonce na reżysera i tym jak to cierpi na
tym jego rodzina a ten czyn, którego się dopuścił nazywa się słabością
jednej nocy, rzekomym incydentem. W moim odczuciu uprawianie seksu z
dzieckiem to jest gwałt bez względu czy za jego rzekoma zgodą czy nie. To
on był dorosły- wiedział ile ona ma lat. Szanuje fanów reżysera ale nie bądźcie wobec niego bezkrytyczni. Uniewinnienie reżysera będzie
przyzwoleniem na gwałt i pedofilię- przyzwoleniem wydanym przez prawo.

tadeusz951

Do sexu trzeba dojrzeć fizycznie i psychicznie barierę wiekową ustaliło prawo ,a ono nie zawsze jest sprawiedliwe Samantha była wyrośniętą dziewczyną co prawda 13 lat to psychicznie za mało.Wiele dziewczyn straciło dziewictwo w tym wieku ,a mimo to wątpię by partner każdej z nich był pedofilem .Przyrównywanie tego przypadku do pedofilii jest chore, brzydzę się pedofilią ,zoofilią ,homoseksualizmem itp. ale to raczej nie ten przypadek osobiście znam kilka dziewczyn(kobiet) które straciły dziewictwo przed 15 rokiem życia i co może teraz ich chłopaków ,a nawet mężów maja pozamykać??? Gdyby pojebany sędzia nie zagroził dożywociem to poniósłby on konsekwencje swego nieetycznego zachowania , dlatego aresztowanie go po 30 latach ,po procesie który przyniósł hańbę sadownictwu USA jest absurdem!!!! I ja wcale nie uważam żę to było dobre ale 50 lat to stanowczo za dużo,ten człowiek popełnił 1 błąd za który cały czas płaci , wiec wsadzenie go do końca życia to stanowczo za sroga kara dla kogoś kto i tak miał przesrane życie!

MichalMM

Ano, tak można a wręcz należy bronić, że doszło do przedawnienia! Nie należy pociągać Polańskiego do odpowiedzialności po ponad 30 latach. Gdyby to zdarzenie miało miejsce 2 lata temu - to nie byłoby o czym mówić. Ale po tak długim czasie ściganie za ten czyn jest niehumanitarne! Polański założył rodzinę i nie był oskarżony przez te lata o inny podobny do tego czyn zabroniony. Dowodzi to, że nie stanowi zagrożenia dla społeczeństwa. Mimo, że w USA do przedawnienia nie doszło - to jednak zarówno w Polsce, Francji i Szwajcarii do przedawnienia tego czynu doszło. Dlatego, też nie powinno dojść do ekstradycji, która jest oparta na niezgodnym z prawem Szwajcarii prawem USA. Proste!