Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 630 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Na początku chciałbym bardzo prosić o NIE WPISYWANIE osobistych uwag o życiu Polańskiego i poglądów o nim samym. Jeżeli ktoś chce się o tym wypowiedzieć jest sporo innych wątków

Zainteresowałem się ostatnio twórczością Polańskiego i chciałbym obejrzeć około 8 - 10 filmów w jego reżyserii. Wiem, że temat o najlepszych jego filmach już istnieje ale chciałbym się dowiedzieć w jakich filmy można poznać jego kunszt artystyczny i w jakiej kolejności polecacie mi je obejrzeć.

Jak do tej pory obejrzałem Pianistę, Tess, Frantic oraz 9 wrota.

michal100

Kunszt artystyczny Polańskiego widoczny jest w prawie każdym jego filmie. Jednak dla mnie Polański to przede wszystkim mistrz filmów psychologicznych, a więc polecam Tobie obejrzenie następujących filmów:
1. 'Dziecko Rosemary' - wg mnie jeden z najwybitniejszych filmów wszechczasów,
2. 'Nóż w wodzie' - pierwszy polski film nominowany do Oscara, jeden z najlepszych filmów psychologicznych,
3. 'Lokator' - kolejne arcydzieło z Polańskim w roli głównej,
4. 'Wstręt' - niesamowity film ukazujący stadium psychologicznego obłędu głównej bohaterki.
Filmy, które wymieniłem są w zasadzie odmiennymi obrazami od tych, które wymieniłeś w poście, więc nie gwarantuję, że spodobają się Tobie, ale tak czy inaczej bardzo polecam.
Na deser dorzucę jeszcze jeden film:
5. 'Nieustraszeni pogromcy wampirów' - w przeciwieństwie do wymienionych przeze mnie wcześniej filmów, ten jest klimatycznym komedio-horrorem, przy którym naprawdę można się pośmiać.

Donnie_D_

Widziałem wszystkie filmy Polańskiego łącznie z etiudami, oprócz "Co?", "Najpiekniejszych oszustw..." i "Autora widmo", ale za długo byłoby uzasadniać, który jest najlepszy:) ograniczę się więc do mych ulubionych:
1. Matnia
2. Nóż w wodzie
3. Dziecko Rosemary
4. Chinatown
a z etiud "Dwaj ludzie z szafą".

Dodam tylko, iż mam pierdolca na punkcie muzyki Komedy, a rezultaty współpracy obu panów uważam za absolutnie genialne. Szkoda, że nie było im dane współpracować dłużej...

michal100

Ja nie będę oryginalna, więc zaczne już:

1. Dziewiąte Wrota
2. Pianista
3. Dziecko Rosmery
4. Wstręt
5.Nieustraszeni Pogrmocy Wampirów - tu ciekawostka, Polański pracował przy scenicznej wersji filmu czyli musicalu "Taniec Wampirów", który był wystawiany u nas w tearze Roma jak się nie mylę. Niestety nie ukazał sie na dvd :(

Dla mnie każdy jego film jest świetny i pokazuje jego kunszt. Wymieniłam te, które uwielbiam wręcz.
Pozdrawiam

P.S.
Nie mnie oceniać go jako człowieka ani oceniac jego filmy przez pryzmat jego życia osobistego, więc tego nie robię.

michal100

najlepsze

- dziecko rosemary
- dziwiate wrota
- gorzkie gody
- frantic
- lokator

najgorsze

1. tess
2. piraci

Ibrah

Już kiedyś pisałem, ale od tego czasu mój ranking mógł się nieco zmienić, tak więc:
1 Dziecko Rosemary
2 Lokator
3 Wstręt
4 Pianista
5 Nóż w wodzie
6 Chinatown
7 Gorzkie gody
8 Matnia
9 Frantic
10 Śmierć i dziewczyna
11 Dwaj ludzie z szafą
12 Tess
13 Piraci
14 Oliver Twist
15 Dziewiąte wrota

Tylko Nieustraszonych pogromców wampirów jeszcze nie widziałem. Dzięki za jakiś normalny temat (w końcu)!

lew890

Moja prywatan podstawowa piatak 9kolejnosc prypadkowa ) to:
1.Chinatown
2.Nóż w wodzie
3.Lokator
4.Wstręt
5.Ludzie z meblem ;)

O "szafarzach" zdażyło mi się nawet pisać na polski...

bunders

"Dwaj ludzie z szafą" wyśmienita etiuda z fenomenalna muzyk a Komedy i wszystkie inne wyżej wymienione:)