Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 633 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Obłęd

użytkownik usunięty

Orientujecie się w jakich filmach (oprócz Wstrętu i Lokatora) Polański porusza temat obłędu?

Pod pewnym względem Gorzkie Gody.

użytkownik usunięty
Kempy235

Interesuje mnie studium obłędu w filmach. Kempy235, czy jesteś w stanie polecić inne filmy (niekoniecznie Polańskiego) poruszające tą tematykę?

Niemiecki film Eksperyment , Drabina Jakubowa albo Dzień Świra, tam to jest wyraźnie ukazane :)

Cholera w wielu filmach poruszany jest ten temat, dorzucił bym do tamtych jeszcze Łowce Jeleni, oraz słyszałem że dobrym filmem jest film Obłęd z Adrienem Brodym.

użytkownik usunięty
Kempy235

Moim ulubionym w tej tematyce jest Psychoza Hitchcock'a.

Obejrze, obejrze :)

użytkownik usunięty
Kempy235

To daj potem znać, jak wrażenia :)

"Dziecko Rosemary" można odczytać dwojako: jako satanistyczny horror albo studium obłędu właśnie.

Lśnienie

"Drzwi obok", "Fight Club", "Pi", "Sekretne okno", Wyspa tajemnic", "Antychryst", "Nagi Lunch" (tu dochodzą jeszcze narkotyki). Nie wiem o jaki rodzaj "obłędu" Ci chodzi, więc zaproponuję jeszcze "Angst" Geralda Kargla, albo "Inland Empire" Lyncha.

kszysiekto

Jak w zwierciadle Bergmana, Tytus Andronicus, Amadeusz (i ten Formana, i TT Woytyszki), Szpital przemienienia Żebrowskiego ma takie wątki (dzieje się w szpitalu psychiatrycznym bądź, co bądź) no i sztampowo Milczenie owiec, Requiem dla snu (i inne Aronofsky'ego, jakkolwiek nie przepadam za nim).

W pewnym sensie "CZYSTA FORMALNOŚĆ" z Romanem Polańskim i Geraldem Depardieu.