Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 630 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

I z dumą stwierdzam - przez takie postacie, jak Roman Polański - jestem dumny, że jestem Polakiem, gdy oglądam jego filmy.
Wiele ludzi zarzuci mi, że łzę, że tak naprawdę jest on żydem itp...Dla mnie jest to geniusz, imię i nazwisko polskie, korzenie też, zrobił film z polskimi aktorami i rozmawia po polsku i to całkiem, całkiem nieźle.
Co najważniejsze - zdolniacha w 100%, przecież umie mówić po francusku,angielsku i założę się, że zdania po polsku układa o wiele lepiej niż dzisiejsi, niektórzy ludzie.

Po prostu dla mnie filmy ma genialne. Nawet dużo osób mówi, że "Tess" to najnudniejszy jego film - mi za to przypadł prawie najbardziej go gustu z jego filmów, w pierwszej piątce na pewno znajdzie się. ;)

użytkownik usunięty
Snay

Oczywiście że mówi po polsku, a po jakiemu miałby mówić?? Wychował się w Polsce z tego co wiem. On jest Polskim Żydem a Polscy Żydzi chyba mówili po polsku.

użytkownik usunięty

byl w polsce chyba do 9 - wieciu lat nie jestem pewna...
a pozniej za granica do szkoly pracy przyjaciele...po polsku na pewno malo mowil... bedac za granica bardzo szybko sie zapomina jezyka jak sie nie uzywa... nawed jesli jest on ojczysty . rozmawia sie mysli po ang. czy innym jezyku. po pewnym czasie zapomina sie podstawowych slow. zaczyna sie miec problemy z dobieraniem slow tworzeniem zdan opisywaniem rzeczy sytuacji. nie mowiie ze calkowicie sie zapomina, trudno po prostu sie wyslowic i mowic plynnie.

użytkownik usunięty

Gdy dostawał nagrodę za całokształt artystyczny od europejskiej akademii filmowej (gala odbywała się w Polsce) powiedział: "Przepraszam rodaków, że nie będę mówił po polsku!". To chyba znaczy, że uważa się za Polaka!

Zagrał Papkina w Zemscie, co dowodzi, że polszczyzną operuje co najmniej dobrze. Jest jednym z moich idoli; osiągnął sukces jako reżyser i ożenił się z jedną z najseksowniejszych aktorek w tamtych czasach.

Snay

Z tego co czytałam w Polsce był do 1960 roku więc do 27 roku życia. Poza
tym kiedyś był z nim wywiad w TV i mówił po polsku bardzo dobrze.