Uwolnić Romana Polańskiego!
My, niżej podpisani, zwracamy się do Prezydenta RP i Rządu, a w szczególności Ministra Spraw Zagranicznych i Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego o podjęcie natychmiastowych, energicznych działań zmierzających do uwolnienia obywatela Rzeczypospolitej Polskiej Romana Polańskiego i zapobiegających jego ekstradycji do Stanów Zjednoczonych Ameryki.
Uważamy, że wydarzenia sprzed 30 lat i udział w nich Romana Polańskiego zasługują na negatywną ocenę moralną. Ale równocześnie zwracamy uwagę, że wyjazd Romana Polańskiego z USA był ucieczką przed sądowym linczem. Fakt, że Stany Zjednoczone nigdy nie przyznały, iż oskarżenie przygotowane przez prokuratora w tym kształcie jest nadużyciem, a Roman Polański miał istotne powody by myśleć, że nie może liczyć na sprawiedliwy proces – uważamy za skandaliczne.
Wydarzenia rozgrywające się w innej kulturze społecznej i obyczajowej, które w europejskim systemie prawnym byłyby już przedawnione, nie mogą być sądzone po tylu latach w sposób, który przekreśla życie człowieka i – co najważniejsze! – życie jego rodziny.
Potępiamy zachowanie władz państwowych Szwajcarii, kraju w którym Roman Polański bywał stale kilka razy w roku i posiada dom. Fakt aresztowania artysty w drodze po nagrodę za całokształt twórczości podczas festiwalu filmowego w Zurychu uważamy za prowokację.
Roman Polański jest wybitnym polskim artystą, który wniósł wielki wkład do światowej kultury filmowej, członkiem Stowarzyszenia Filmowców Polskich.
Żądamy od władz Polski uniemożliwienia ekstradycji Romana Polańskiego, od władz Szwajcarii jego natychmiastowego uwolnienia, a od Stanów Zjednoczonych rzetelnej rewizji nadużyć śledczych i prokuratorskich w procesie Romana Polańskiego, wobec którego ewidentnie stosowano inne standardy, niż wobec obywateli USA.
Żądamy wolności dla Romana Polańskiego!
Jacek Bromski
Izabella Cywińska
Feliks Falk
Janusz Głowacki
Andrzej Jakimowski
Janusz Morgenstern
Krystyna Morgenstern
Agnieszka Odorowicz
Jerzy Skolimowski
Maciej Strzembosz
Małgorzata Szumowska
Krystyna Zachwatowicz
Andrzej Wajda
Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego - Bogdan Zdrojewski podjął już odpowiednie działania w tej sprawie.
Jeżeli chcesz podpisać się pod tym listem, wyślij mail na adres: rzecznik@sfp.org.pl, zawierający imię, nazwisko oraz informację: "Podpisuję list w sprawie uwolnienia Romana Polańskiego".
Dziękujemy za przyłączenie się!
Hahahaha! Uśmiałem się czytając treść tych popłuczyn.
Na szczęście Amerykanie mają w dupie czyjekolwiek prośby i naciski.
A może ja mam pomysł, wyłączcie Pudelka, Kozaczka i Koteczka i poczytajcie coś o tej sprawie. Tylko szybko, żeby mu jaja nie zdążyły wyschnąć :)
Ciekawe czy byłbyś też taki cwany gdyby chodziło o Twoją 13-letnią córkę, lub gdyby to był inny człowiek, zwykły, zupełnie zwykły.
Filmowcy mają rację- Polańskiego należy uwolnić. On i tak dostał od życia nieźle po dupie a modelka, którą niby zgwałcił sama dała mu dupy. Polański to największy, obok Kieślowskiego polski reżyser i nie można pozwolić, by trafił za kratki przez względy polityczne Szwajcarii.
podpisuje sie pod tym apelem "nie ma przestepstwa bez ofiary" a ta dziewczyna nigdy nie powiedziala, ze Polanski ja zgwalcil, wrecz przeciwnie, mowila, ze sama sie zgodzila
sprawa ma drugie dno, Szwajcaria wydaje Polanskiego Janeksom ( Polanski bywal w Szwajcarii wielokrotnie ), czyzby mialo to zwiazek z amerykanska brudna forsa na szwajcarskich kontach ?
Prawda jest taka, że to trzynastoletnie szmulki ściągają majtki każdemu facetowi chwilę po tym, jak zorientują się, że ma kasę i klucz do kariery.
lukatoma to już wiemy z kim sypiasz:-)
Nikt normalny nie podpisze takiego listu, a nasz rząd niech się zajmuje sprawami Polski, a nie francuskiego reżysera, który powinien dawno temu siedzieć.
Polański to zwykły pedofil, i powinno się go zamknąć.Jak słyszę że artyści i politycy mówią że niepowinno się go zamknąć bo ma duże zasługi w dziedzinie filmu to tylko jedno przychodzi mi jedno do głowy, artyści i politycy którzy go bronią to debile bez mózgu.
A może ja się mylę, może należy w kodeksie karnym wprowadzić taką poprawkę np.:
Za pedofilstwo grozi kara do 15 lat więzienia *.
a pod spodem małym drukiem:
* niedotyczy artystów i ludzi zasłużonych.
Mam nadzieję że amerykanie są mądrzejsi i go zamkną, a tak poza tym kto wymyślił że jakaś kara może się przedawnić.
Podpisałem się. A jakże!
To jakiś absurd - czepianie się człowieka za to,że miał przygodę z jakąś puszczalską nastolatką. I to po ilu latach!!!
Prawdę mówiąc, owej rzekomej "ofierze" nie mogło się przytrafić nic lepszego niż seks z naszym Romanem (który zresztą nawet jej nie rozdziewiczył - sama o to wcześniej zadbała). Kto by ją dzisiaj pamiętał, gdyby nie ten incydent?
Oczywiście, podpisałam.
Wszyscy, którzy krzyczycie o pedofilii, zapominacie o tym, że sprawa ewidentnie ma drugie dno. To zwyczajna prowokacja, ale my - śmiertelnicy - nie mamy dostępu do informacji kto/jak/dlaczego i karmimy się tym, co rzuca nam prasa, media.
Poza tym dziewczyna wyraziła zgodę na stosunek. Sama się przyznała. Moim zdaniem chodziło o wyłudzenie kasy, o nic więcej. Zastanówcie się, co ona w ogóle tam robiła?! Gdzie była wtedy jej matka? Sama ją tam zaprowadziła. To ona powinna za to odpowiadać. 13-latka może wyglądać na 18-latkę. Odpowiednie ciuchy, makijaż - co drugi facet, dałby się złapać. Skoro nawet nie straciła z Polańskim dziewictwa, to chyba najlepiej świadczy o jej rzekomej 'niewinności'... Przestańcie mieć klapki na oczy i uszy i pomyślcie SAMI. Bo, jak do tej pory głosem 95% internautów, wypowiadających się w tej sprawie przemawia stanowisko mediów i durnych serwisów typu Pudelek, które od kilku dni żywią się tą nagonką.
Uwolnić Polańskiego.
I tyle.
Oczywiście Tabloidy będą go oczerniać, żeby wywołać jak największy skandal (czytaj sensacje), a wielu polaków to łyknie!
debil roku :)
powinna byc kara smierci dla pedofili.
To ,ze nakrecil pare filmow to nie oznacza ,ze jest bezkarny.Moze jeszcze dajcie mu AK47 i niech rozwali cala szkole.
debil roku?
parę filmów?
kara śmierci
KURCZE
Rozumiem, że ludzie są oburzeni zachowaniem reżysera, jednak nie wiadomo czy Polański zgwałcił te dziewczynę, jego życie w pewnym momencie naprawdę upodobniło się do koszmaru, nie sądzę, żeby zgwałcił trzynastoletnią dziewczynę, co innego gdyby do tego się przyznał.
Takie jest moje zdanie w tej sprawie.
Jeżeli jednak popełnił to przestępstwo to owszem, powinien za nie odpowiadać ponieważ reżyser, nie reżyser, nawet legenda powinna odpowiadać za przestępstwo, bo to człowiek, też myśli i czuje, a przynajmniej powinien myśleć.Gdyby to był szary człowiek już siedziałby w więzieniu
Radzę poczytać jednak o historii Polańskiego, bo jest to dość smutna, a zarazem ciekawa historia.
'debil roku' - żal mi Ciebie, po prostu, żal. zastanówcie się dwa razy, zanim napiszecie coś na forum. to apel do wszystkich.
Polańskiego można sądzić za to, że uprawiał seks z nieletnią. ale ona sama przyznała się, że doszło do tego za jej przyzwoleniem, do cholery! co wyklucza gwałt, prawda?! więc, owszem, powinien ponieść konsekwencje, ale nie przesadzajmy z linczem.
jak pani powyżej - radzę zapoznać się z biografią Polańskiego. wiadomo, że sprawy nie da się wyjaśnić tym, że był w pewnym stopniu niepoczytalny (nikt mi nie wmówi, że strata dziecka i żony, nie wpłynęła na jego psychikę), ale jak dla mnie to znaczący aspekt.
jeszcze raz apeluję, przypominam - świat nie jest czarno biały. nie wszystko jest takie, jakim wydaję się być na pierwszy rzut oka. tabloidy krzyczą: 'zgwałcił analnie 13-letnie dziecko!'. warto podkreślić słowo 'dziecko'? czy dzieckiem jest dziewczyna, która straciła już dziewictwo i obraca się w pełnym fałszu i gonitwy za sukcesem 'po trupach', światku showbiznesu? nie przesadzajmy z tą jej niewinnością. o dzieciństwie nie było mowy na długo przed tym, zanim Polański ją 'zgwałcił'.