Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 630 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Wstyd mi za moich rodaków.

użytkownik usunięty

Za granicą nasz naród kojarzy się jednoznacznie z pedofilią. Polański, Wojtyła...

Widzę,że łatwo Ci przychodzi uosobienie kogoś z mianem pedofila.Zwłaszcza Św. Jana Pawła II,który odznaczył się przepiękną kartą historii,dokonał wielu cudów i uzdrowień oraz zmienił bieg świata.Dziś został bezpodstawnie okrzyknięty "pedofilem".
Przemyśl swoje wierutne oszczerstwa.Co do Polańskiego nie ma wątpliwości

użytkownik usunięty
Vintage_2

Wiem, że Jan Paweł II był człowiekiem, który czynił bardzo wiele dobrych uczynków i zmienił świat na lepsze. Jednak sporadyczne występki, jak chronienie ksieży-pedofilów sprawiły, że na zachodzie (mam na myśli USA) nie jest obecnie pozytywnie kojarzony.
Po abdykacji papieża Benedykta XVI amerykański Newsweek napisał, że Joseph Ratzinger jedym gestem uczynił dla świata więcej, niż Karol Wojtyła przez cały swój pontyfikat (!!!). Nie ma ludzi doskonałych, ale Jan Paweł II miał możliwość poprawy Kościoła Katolickiego poprzez wysiłki na rzecz zmniejszenia zjawiska pedofilii (znosząc celibat lub chociażby nie chroniąc księży-pedofili), a z niej nie skorzystał.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pope_John_Paul_II#Child_sex_abuse_scandals
Przemyślałem sprawę i myślę, że umieszczenie go w moim wpisie było błędem.

Takie osoby jak Roman Polański nie zasługują na to, aby Państwo Polskie psuło swoją dobrą markę i traciło renomę chroniąc je przed wymiarem sprawiedliwości krajów, w których popełniły przestępstwa.

Możesz jaśniej z tym Wojtyłą? Bo wydaje mi się, że nie rozumiesz o co chodzi, a sie wypowiadasz...

użytkownik usunięty
pliseq

http://en.wikipedia.org/wiki/Pope_John_Paul_II#Child_sex_abuse_scandals
Przeczytaj również mój powyższy post.
Zestawienie Jana Pawła II obok Romana Polańskiego rzeczywiście jest nadużyciem.

Wikipedia jest jakąś wyrocznią? To jest stek kłamstw i głupot. Aha, na górze powołujesz się na Newsweek żydowski zresztą. Masz jakieś pojęcie o tej gazecie? A Time, który przed wojną przyznał nagrodę "człowieka roku" Hitlerowi, to co pisał o JPll. Pedofilii w KK jest mniej niż wśród nauczycieli WF, więc nie wiem dlaczego akurat do tego Kościoła sie d#pierdalasz. Oczywiście, trzeba patrzeć na ręcę każdej instytucji. Problem w tym, że w stosunku KK od razu się formułuje zarzuty...

użytkownik usunięty
pliseq

"Nie wiem dlaczego akurat do tego Kościoła się d#pierdalasz."
Źle mnie szufladkujesz. Nie jestem antyklerykałem.
"Wikipedia jest jakąś wyrocznią? To jest stek kłamstw i głupot."
Wikipedia nie jest wyrocznią, a lustrem poglądów ludzi/historyków na dany temat. Jan Paweł II powinien być kojarzony jako katalizator dekomunizacji obok Reagana i Thatcher (do niej też lewacy się przyczepiają, ale z innych powodów), a poprzez niewłaściwe decyzje jest pomiatany przez lewaków, takich, za jakiego mnie wziąłeś.
"Aha, na górze powołujesz się na Newsweek żydowski zresztą. Masz jakieś pojęcie o tej gazecie? A Time, który przed wojną przyznał nagrodę "człowieka roku" Hitlerowi, to co pisał o JPll."
Podważasz moją wiedzę na ten temat. Tak, to te same tygodniki, które kłamały na temat "polskich obozów koncentracyjnych". Zakłamani lewacy. Ale chociaż bardzo szanuję JP II, muszę przyznać, że dał im pretekst, na który nie możemy odpowiadać zaprzeczeniem. Jeżeli sławni Polacy nie będą patrzyli sobie na ręce, nasz naród będzie dalej tak traktowany przez antypolonistyczną część przedstawicieli zachodu.
"Pedofilii w KK jest mniej niż wśród nauczycieli WF, więc nie wiem dlaczego akurat do tego Kościoła sie d#pierdalasz. Oczywiście, trzeba patrzeć na ręcę każdej instytucji. Problem w tym, że w stosunku KK od razu się formułuje zarzuty..."
Zdaję sobie z tego sprawę i nie neguję Twoich poglądów.

Ale na serio wstyd Ci za JPll? Bez jaj...

użytkownik usunięty
pliseq

Tylko za nieliczne jego czyny. Całokształt jest w moim odczuciu bardzo pozytywny. Nie powinienem zestawiać go w tym poście.

On nie jest naszym rodakiem. Polański jest Żydem. Niech się w Izraelu za niego wstydzą.

użytkownik usunięty
robokopo

Wiem, ale to Polska zbiera za niego baty, bo to nie Izrael go ukrywa, tylko nasz wymiar (nie)sprawiedliwości.
Izrael za to ukrywa przed nami Andrzeja Gąsiorowskiego i Bogusława Bagsika, ot taka podwójna moralność :(

Ukrywali też Salomona Morela... Co wcale nie przeszkadza im stroić się w piórka jednych ofiar...

użytkownik usunięty
robokopo

Dokładnie.

nie przesadziłeś? porównanie papieża i Polańskiego to chyba spore nadużycie, nie tylko ze względu na "zawód", dorobek, ale po prostu .... nie wiem jak to nazwać.... respekt, prestiż?