Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 624 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Wcześniej o sprawie nie słyszałem. Ale teraz już wiem, że nie ma co go cenić skoro robił takie wybryki. Ohyda... zrobił to z dziewczynką co miała 13 lat i to jeszcze cętnie. A tak to chwalony jest jaki to cudny reżyser...
Od dziś moja ocena tego pana to 1/10.

Axel

Tyś widział 13 latkę...

13 latka która się podała za 20 paro latkę, zapomniałeś dodać.

Ophelia

Zapomniałaś dodać, że to co napisałaś to brednie wyssane z palca. Skoro miał robić zdjęcia nastolatkom do czasopisma to chyba widział, że to była nastolatka. Skoro kontaktował się z jej matką i poprosił o pozwolenie na wykonanie zdjęć, to chyba wiedział, że nie była pełnoletnia. Jeśli uważałby, iż jest pełnoletnia, to by przecież nie pytał o pozwolenie matki, bo było to bez sensu. Skoro przyznał się na rozprawie sądowej, że wiedział, że miała 13 lat, to chyba jednak widział, po co miałby kłamać... No chyba, że Ty wiesz lepiej niż on.

Kung_Fu_Master

Z tego co wiadomo, przyznał się w zamian z ugodę. A sędzia nie dotrzymał umowy pomiędzy prokuraturą i Polańskim. Ot, cała tajemnica przyznania się.

Kung_Fu_Master

1) jej siostra była dziewczyną znajomego Polańskiego, a ona spotykała już się z dorosłymi facetami, nie była dziewicą (wśród jej znajomych był to wstyd w tym wieku) - jak sama mówiła w wywiadzie "zgrywała dorosłą damę".
2) sesja miała być do Vouge'a, a nie do magazynu dla nastolatek, a dziewczyna miała pozować do zdjęć z innymi modelkami - dorosłymi (!).
3) wyglądała tak: http://images44.fotosik.pl/142/703735ba0e32d1ca.jpg .
6) poznali się na bankiecie, gdzie przyprowadziła ją matka.

poczytajcie sobie...
http://www.people.com/people/archive/article/0,,20124052,00.html

jak pierniczyć to chociaż z głową !!!

katerinka86

Ad1) Może i spotykała się z dorosłymi facetami, tego prawo nie zabrania. Dziewicą nie była, bo uprawiała seks z własnym chłopakiem - jak sama zeznała - dwukrotnie. (oczywiście to jest jej wersja) W każdym razie jest różnica między 17 letnim chłopakiem, a 45 letnim facetem.
Ad2) Nigdzie nie napisałem, że miał robić zdjęcia do magazynu dla nastolatek, lecz zdjęcia nastolatkom do magazynu. Różnica jest ewidentna. Tutaj mamy rozbieżne informacje, bo z tego co czytałem to jednak modelki nie miały być dorosłe. Roman dostał zlecenie na zrobienie zdjęć nastolatkom (w jednym z artykułów powiedziane zostało to wprost; nie pamiętam jednak źródła), co potwierdza fakt, że wystąpił do matki o zgodę na robienie zdjęć.
Ad3) wiem jak wyglądała - na tym zdjęciu w mojej ocenie na jakieś czternaście-piętnaście lat, ale oczywiście za sprawą odpowiedniego makijażu i ubioru mogła wydawać się starsza. Jednakże nie istotne jest to jak wyglądała, a ile miała lat.
Ad6) (dlaczego 6?) To gdzie się poznali nie ma żadnego znaczenia w tej sprawie.

Artykuł przeczytałem i nic nowego się z niego nie dowiedziałem.

Sam Polański zeznał, że wiedział, że miała 13 lat, więc nie sądzę, by nasze dysputy miały jakikolwiek sens. Seks z osobą w tym wieku traktowany jest jako gwałt w sensie prawnym (nawet jeśli miał on przyzwolenie tej dziewczyny). Prawo jest prawem i Roman powinien stanąć przed sądem. Nie ważne, że jest wybitnym reżyserem. Czytałem sprawozdanie z rozprawy sądowej i dla mnie jest to wstrząsające. Wynika z niej, że podał jej środek uspokajający, który w połączeniu z alkoholem (który również jej podał) daje efekt oszołomienia. Potem z nią współżył, także analnie. Bała się opierać, jedynie płakała. Po prostu ją wykorzystał seksualnie. Oczywiście to są zeznania Samanthy. Nie będę jednak oceniał Polańskiego, bo nie mam takiego prawa, niech zrobi to sąd, porówna zeznania oskarżonego (który twierdził, że była to intryga Samanthy i jej matki) i ofiary, a następnie wyda sprawiedliwy wyrok. Jeżeli okaże się, że wiedział, iż miała 13 lat i świadomie ją odurzył a następnie wykorzystał to mam nadzieję, że dostanie jak najbardziej surowy wyrok z pośród możliwych.

Kung_Fu_Master

Tak swoją drogą, to ona raz zeznawała, że miała wcześniej jeden stosunek, innym razem, że dwa. Raz że poznała Polańskiego przez siostrę, gdzie indziej, że przez kolegę matki. Takie to wszystko dość zmienne. Była całkowicie odurzona, ale jednocześnie dokładnie wszystko zapamiętała... Ciekawe też, że jako 13latka była taka świadoma tego jak wyglądają i nazywają się te tabletki. Rozumiem, że były wtedy czasy swobody seksualnej itd., ale no to wiele mówi jednak. Swoją drogą jej chłopak też powinien zostać oskarżony z urzędu za stosunki seksualne z osobą poniżej 14tego roku życia - takie jest prawo przecież. Jeśli było wiadomo, że wzpółżyła z nim, to automatycznie powinni go oskarżyć.

Ad. tych zdjęć - faktycznie sesja miała być dla magazynu, ale ta Samantha nie pozowała do normalnej profesjonalnej sesji, tylko Polański miał na początek sprawdzić jak wypada przed obiektywem. To były takie jakby zdjęcia próbne - bez żadnego przygotowania, specjalnego oświetlenia, makijażu itd. Tak więc no to trochę jednak co innego niż normalna sesja zdjeciowa i w tej sytuacji zachowanie matki dziewczyny może budzić uzasadnione zdziwienie, bo jej matka chciała, żeby jej 13letnia córka robiła karierę i w tym celu puściła ją z obcym dorosłym facetem - sam na sam - nie na sesję, czy jakieś zdjęcia próbne do filmu, gdzie będzie wokół mnóstwo innych osób - tylko po prostu żeby sobie we dwoje popstrykali zdjęcia. To nie wygląda jak zachowanie normalnej troskliwej matki. Skoro ta dziewczyna miała te 13 lat, to matka powinna jechać z nią na te zdjęcia, a nie puszczać ją w pojedynkę. To budzi zastrzeżenia, co do intencji matki. Następna dziwna sprawa jest taka, że Samatha sama zeznała, że z domu Nicholsona zadzwoniła do matki i rozmawiała z nią i matka ją pytała czy ma po nią przyjechać, a ona odpowiedziała, że nie. Trochę dziwne, że nie poprosiła matki o przyjazd zwłaszcza jeszcze, że matka niby spytała. Z kolei matka dziwna, że nie pojechała mimo wszystko. Wie, że jej 13letnia córka jest sam na sam z facetem w jakimś domu, o późnej godzinie i nie przychodzi jej do głowy, że powinna choćby tak na wszelki wypadek pojechać i odebrać córkę??

Teraz co do zdjęć jakie pojawiają sie przy artykułach o tym - bardzo chętnie jest eksploatowane to z powyższego linku i faktycznie wygląda na nim dziecinnie, więc nie dziwię się, że dziennikarze chętnie je publikują. Tylko dlaczego np. na tym zdjęciu: http://img39.imageshack.us/img39/6827/samanthageimer.jpg , które pochodzi ponoć właśnie z tego okresu, kiedy miała 13 lat ona wygląda tak staro??
Oczywiście nie dziwi mnie, że do publikacji wybierają fotkę, na której wygląda dziecinnie, a tą, na której wygląda lekko na 20 lat wolą odkładać na bok, ale pytanie brzmi ile ona tak naprawdę ma lat na tej najbardziej popularnej fotce, bo może ma np. 10? Włosy ma tam dłuższe, a na tej drugiej fotce ma krótkie i pocieniowane. Polański zrobił jej raptem dwie "sesje" i to zupełnie bez przygotowań po prostu pstrykając fotki, no to jakoś nie chce mi się wierzyć, że jej obciął włosy przed strzeleniem fotek. Ona sama twierdziła, że to wszystko było na szybko.
Nawet policja przyznała, że dziewczyna wygląda nad wiek dorośle i mówiono o tym w sądzie. Osoby pamiętające te wydarzenia - żyjące w tamtych latach, też twierdzą, że dziewczyna wyglądała dorośle. No więc jeśli faktycznie wyglądała tak jak na tej drugiej fotografii, no to już nie takie dziecko. Przy czym skoro to nie była profesjonalna sesja to on mógł po prostu wiedzieć, że jest nastolatką, ale nie wiedzieć ile ma dokładnie lat. To się może wydawać czepianiem, ale wystarczy, że by miała 14 lat, czyli rok wiecej i nie byłoby tej całej dalszej sprawy, dlatego, że nie byłoby seksu z osobą poniżej 14tego roku życia.

Mi nie chodzi o to, że usiłuję wmówić, że on nie popełnił przestępstawa uprawiając z nią seks, bo tak to się kwalifikuję i z tym się zgadzam. Ale nie podoba mi się robienie z niego pedofila, którego pociągają małe dziewczynki, bo ta dziewczyna na tym zdjęciu nie wygląda na małą dziewczynkę. Wyrok w wysokości 50 lat w tak niejasnej sprawie jest naprwdę przesadny - w tym rzecz. Zwłaszcza, że pedofile wabiący ofiary przez internet dostają w USA zazwyczaj jedynie nadzór kuratora, skierowanie na jakieś tam leczenie na zasadzie chodzenia do psychologa i grzywnę do zapłaty. Zazwyczaj nawet nie trafiają do wiezienia mimo, że ich celem są faktycznie dzieci i ozstaje im to udowodnione. Irytują mnie teksty nawiedzonych osób chwalących amerykański wymiar sprawiedliwości jako niby taki skuteczny. Widać, że ludzie nie mają pojęcia o tych sprawach.

Axel

To? Po prostu, uprawiał z nią seks, stawiaj sprawę jasno. Jednakoż, autentyczność tego, co w tej sprawie nazywane jest "gwałtem" budzi moje i nie tylko moje - spore wątpliwości. Sama Geimer stwierdziła, że cały ten "gwałt" odbył się za jej pozwoleniem. Moi drodzy, co to ma znaczyć? Faktem jest, że Romek cnotliwy to nie jest, ale przebieg tej sprawy od samego początku kojarzy mi się w pewnych momentach z paktem matka-córka. Podkreślam - kojarzy. Tak poza tym, co ta sprawa ma do oceny jego twórczości? Zaprawdę, trudno mi to zrozumieć, ale chyba pewien wpływ ma przerost dewocji nad racjonalnym myśleniem, innego wytłumaczenia nie dostrzegam.

Axel

http://images21.fotosik.pl/151/4a162c4606a8d6d8.jpg
Wielu z was by się rzuciło na trzynastkę gdyby mogło :p
Dajcie chłopu spokój

KIBA10

Axel to jest portal filmowy, jeżeli ocenia się tu ludzi to jedynie pod względem ich twórczości, a jak dla mnie Polański (zaraz po Kieślowskim) to najlepszy polski reżyser. Swoje 1/10 możesz sobie wsadzić w d.... Jak sobie chcesz podyskutować o moralności to odwiedź onet albo jakiś inny śmietnik.

Animus_86

no właśnie, tutaj nie przyznaje się punktów za ilość procesów i za moralne prowadzenie (inaczej Stonesi mieliby parę punktów na minusie XD), tylko za twórczość - a pod tym względem geniusz Polańskiego powinien zostać niekwestionowany.
co zrobił z dziewczyną, to zrobił, ale po primo
: zgodzę się, że ona nie wyglądała na 13 lat, coś mi mówi, że trochę swój wiek podciągnęła, a poza tym, sama już Polańskiemu wybaczyła i wniosła o umorzenie sprawy.
secundo: ludzie, to jest sprawa sprzed ponad 30 lat... chwilami mam wrażenie, że sędzia sobie wymyślił życiową krucjatę i teraz kilku służbialskich Szwajcarów się przyłączyło...

osobiście mocno trzymam kciuki za Romka Polańskiego i muszę mimo wszystko podziękować Szwajcarom - przypomnieli mi, że mam kilka filmów do obejrzenia XD

Axel

... a William Shakespeare był gejem, jestem homofobem dam mu 1 gdyby tylko był na filmwebie.
Inteligentne podejście do sprawy nie ma co.
A tak w temacie całej tej sprawy , panienka Geimer, kilka lat temu wniosła o wycofanie oskarżenia składając orzeczenie, że Polański do seksu jej nie zmusił, więc gwałtu podręcznikowego nie było. Natomiast za jej zgodą, doszło do seksu. Więc gdzie leży problem, a tutaj że ona było niepełnoletnia, a jak wiadomo seks z niepełnoletnią (tutaj patrz przed skończeniem 16 roku życia) jest karalny. A że w kodeksie prawnym Ameryki, nie istnieje coś takiego jak przedawnienie sprawy, Polański po tych 30 paru latach, został złapany, wsadzili go za kraty aż do , prawdopodobnie, procesu i wyjaśnienia się sprawy.

Uzalezniona

To zrobił i co ??? Sama chciała wiec nic tu złego nie widze tym bardziej że Polański podobno nie był świadomy jej wieku a i ona wygladała wtedy bardzo dorośle

Uzalezniona

Ależ jest przecież: http://www.filmweb.pl/o651546/William+Szekspir ;P

A co do gwałtu, to trochę nie rozumiecie. Jest pewien wiek graniczny - już nie pamiętam ile wynosi w USA (w Polsce 15 lat) i nawet nie pamiętam w tej chwili jak się go nazywa (nie wiem czy przypadkiem nie "wiek przyzwolenia"), ale w przypadku stosunku z niepełnoletnią /niepełnoletnim/, która ma więcej lat niż ta "granica", to ma znaczenie czy było to za jej przyzwoleniem. Natomiast w przypadku niepełnoletniej w wieku poniżej tego wieku granicznego, to nie ma znaczenia czy było to z czy bez jej przyzwolenia, a i tak traktuje się to jako gwałt. W omawianym przypadku - kiedy ona miała 13 lat - nie miało znaczenia, że to było za jej przyzwoleniem. Co więcej nie ma też niestety znaczenia, że zawarła z nim ugodę, czy mu przebaczyła itd., dlatego, że to dotyczyło postępowania na drodze cywilnej. Tak więc ona wprawdzie wycofała swoje zarzuty wobec niego, jednak przez to, że ona była aż tak młoda, to i tak był on ścigany przez prawo. On poszedł na ugodę (czy też ona wycofała oskarżenie) w procesie cywilnym, natomiast postępowanie karne miało zakończyć się jeszcze wyrokiem, jednak przed wydaniem wyroku Polański uciekł. I w sumie jak na mój rozum, to dobrze, że uciekł no bo właściwie nie miał szans no bo przyznał się i nie było nic, co by mogło go usprawiedliwić, więc jak nic poszedłby do więzienia. Natomiast co do przedawnienia, to gwałt się przedawnia, ale to jakoś tak wygląda, że no przynajmniej w USA jeśli osoba niepełnoletnia jest zgwałcona, to ma ileś czasu na zgłoszenie gwałtu - ileś tam w stosunku do osiągnięcia wieku pełnoletności. Nie wiem czy przypadkiem nie do dwóch lat od osiągnięcia wieku pełnoletności, albo może można zgłaszać tylko do momentu osiągnięcia pełnoletności. Nie pamiętam jak to jest dokładnie, ale jakoś w tym stylu. I u nas chyba jest podobnie. Nie wiem. W każdym razie potem jak zgłosi, to już jest przedawnione i nie może oskarżać nawet gdyby miała dowody np. w postaci dziecka, będącego wynikiem takich stosunków (no bo to jednoznaczny dowód, bo można zbadać jego DNA i określić rodziców i ustalić, że w chwili poczęcia matka była nieletnia). Czy występują inne rodzaje przedawnienia nie wiem, ale nie sądzę. Bo np. po wydaniu wyroku jeśli jest skazujący, to po prostu idzie się do więzienia, a jeśli się jest przed wydaniem wyroku i się zbiegnie, to się jest ściganym bezterminowo (w sensie, że nie ma przedawnienia tego ścigania). Także no niestety to wszystko wygląda dość fatalnie.

Osobiście jestem ciekawa co by się stało, gdyby Polański zgłosił się na tą rozprawę w lutym, na której niby to chciano zakończyć tą sprawę, a sędzina mu sprzyjała. Nie rozumiem za bardzo jak sędzina może w takiej sprawie pójść na rękę skoro sytuacja jest aż tak jasna - samo przestępstwo i przyznanie się. Tak więc nie dziwię się Polańskiemu, że nie zgłosił się na tą rozprawę, bo pewnie sądził, że chcą go po prostu zwabić i w końcu zamknąć.

Wiem, że z punktu widzenia prawa to postępowanie jest prawidłowe, ale mam nadzieję, że jakoś się z tego wyplącze, bo bardzo go cenię, a i wiem, że pewne dziewczyny "są chętne" zanim być powinny, a potem obrywają za to mężczyźni. To jest trudna tematyka w ogóle, bo oczywiście powinno się ścigać pedofilię i to bardzo ostro, ale też ciężko nie widzieć, że np. w tej sytuacji te zarzuty są jednak niesprawiedliwe, choć zgodne z prawem.

Eleonora

Dodatkowo w prawie USA nie jest istotne, czy "sprawca" znał wiek "ofiary".
Poza tym Polański miał się przyznać w zamian za ugodę i wolność, jednak sędzia wbrew zwyczajom wolał wykorzystać przyznanie się przeciw Polańskiemu i go posadzić.
W Stanach w ogóle nie ma instytucji przedawnienia. Tak przynajmniej wynikało z wypowiedzi prawników.

Stanley_Hartman

Jest przedawnienie w kwestii gwałtu nieletniej w USA, tylko że no to funkcjonuje jedynie wtedy, gdy nie wniosła w odpowiednim czasie oskarżenia. Czy ogólnie jeśli sprawca nie został oskarżony o gwałt w odpowiednim okresie czasu względem momentu osiągnięcia pełnoletniości ofiary. Tak jest w USA właśnie, tylko nie wiem jak w poszczególnych stanach - czy są jakieś różnice. Jednak w sytuacji, kiedy dochodzi do stosunku z osobą niepełnoletnią i poniżej tego wieku przyzwolenia, to i tak takiemu "gwałcicielowi" sprawa wytaczana jest z urzędu. Tzn. nie ma znaczenia czy ofiara wytoczy sprawę, ale ma znaczenie czy wyjdzie to na jaw. No i oczywiście faktycznie nie ma znaczenia czy ten gwałcący wiedział ile ta gwałcona ma lat, czy myślał, że jest starsza. Z tymże to właśnie jest takie dosyć nie fair. Uważam, że jednak powinni uwzględniać wygląd ofiary i w pewnych przypadkach, gdy faktycznie wygląda dojrzalej, uwzględniać kwestię czy stosunek był za przyzwoleniem nawet jeśli dziewczyna jest poniżej tego granicznego wieku. Tak czy inaczej należy pamiętać, że w takim wypadku mamy dwa niezależne procesy - cywilny i karny. O ile w cywilnym można tam cos wywalczyć - powybaczać sobie itd., to już w karnym liczą się suche fakty, więc nie wiem czy sędzia mógł pójść na rękę i w ogóle jakoś łagodniej to traktować jedynie za to, że on się przyznał. Wątpię. W sumie to najlepiej by było jak by szedł w zaparte i mówił, że tego nie zrobił ;P Przecież poza zeznaniami dziewczyny nic na niego nie mieli. Jednym słowem nie opłaciło się mówić prawdę :-/

Axel

To widać Axel jaki z ciebie znawca kina, jak czyjś dorobek filmowy oceniasz na 1 dlatego, że nie podoba ci się jakiś incydent z życia prywatnego danego artysty. Co do samej dziewczyny, to była modelką, a wiadomo, że modelki wyglądają na więcej lat niż mają. Polański poleciał po prostu na młodą dziewczynę, która chciała z nim uprawiać seks i go zachęcała. Większość facetów też by się zgodziła. Już widzę jak sam byś odmawiał. Trzynastolatka trzynastolatce nierówna. Chyba każdy normalny człowiek będąc w podstawówce miał w klasie chociaż jedną koleżankę wyglądającą na dorosłą, to wie o co chodzi.
A tak w ogóle skoro nie słyszałeś o tej sprawie, to posłuchaj sobie, to się dowiesz, że cały incydent był z woli dziewczyny i za jej przyzwoleniem, a potem jeszcze była z tego dumna, bo uprawiała seks z kimś znanym. W dodatku od początku ona nie miała pretensji i nie ma ich nadal.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Axel

Po pierwsze - zapoznaj się ze sprawą (skoro jej nie znasz to gratuluję, wie o tym chyba każdy). Po drugie - tutaj oceniamy DOROBEK ARTYSTYCZNY, nie kondycję moralną!

(nie wiedział, że jest nieletnia; seks był za obupólną zgodą; dziewczyna wycofała oskarżenie)

Axel

No i przez takie osoby jak autor/ autorka tekstu ocena Polańskiego spadnie, przez jego wyczyny z przeszłości. Czy nie widać, że jest to strona oceniająca DOROBEK ARTYSTYCZNY, a nie ŻYCIE PRYWATNE? To tylko świadczy o inteligencji takich osób... To czy prywatnie go potępiam, czy go ubóstwiam za jego postępowanie mogę zatrzymać dla siebie - przynajmniej na TEJ stronie...

Alexiel_3

popieram twoje zdanie.

Sprawa też została nakręcona przez media, dziewczyna mówiła że to było za jej zgodą, ale z drugiej strony po co to komuś wypaplała, z czego zrodziła się wielka afera? Nie bardzo to rozumiem. Poza tym Pan Polański też w swoim życiu przeszedł nie jedno, nie muszę chyba przypominać o morderstwie jego żony która wtedy była w ciąży. Nie mamy co go oczerniać bo całej sprawy też do końca nie znamy. Pan Roman odemnie oczywiście 10/0, znakomity reżyser.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Snay

Ojej dzieciaczku bo ci żyłka pęknie. Używaj mniej Caps Locka. Śmieszne.

Axel

Najśmieszniejsze jest to że jego obecna żona jest młodsza od tej Samanthy o 2 lata!! I niech ktoś powie że on nie jest pedofilem!! Jakby Jackson żył to pewnie by zadzwonił do niego z prośbą o radę... Żenada.

paulina152

No i co z tego, że ma taką a nie inną żonę? Czy to wpływa na jego dorobek? Trzeba nauczyć się rozdzielać karierę a życie prywatne. Jeśli oceniam jego twórczość to, za przeproszeniem, gówno mnie obchodzi kogo zgwałcił. Jeśli oceniam go jako człowieka - owszem na tej linii jest dla mnie całkowicie spalony za swój uczynek. Powtarzam jednak - to nie jest miejsce, w którym ocenia się życie prywatne.

Ivy4

ja slyszalem od mojego kumpla z LA. taki maly zabawny żydek, ale informacje mial zawsze pewne ze RP faktycznie ja zgwalcil.

poz tym podobno chodzily plotki ze nalezal do jakiejs sekty - masona czy jakos tak

Cyric

co drugi ksiądz jest pedofilem, a tutaj łąpią staruszka któremu 40 lat temu, jak był już popularny dała jakaś napalona nastolatka, też mi afera ;)

uwolnić go, bo facet genielne filmy robi!!

Cyric

Cyric, rany :) Ależ Ty wszystko mieszasz. Chodziło o sektę Mansona, która to sekta zabiła jego żonę Sharon Tate, będącą w dodatku w ciąży. Sprawa była paskudna, morderstwo brutalne i wyjątkowo traumatyczne dla Polańskiego, a i tak właśnie znalazły się jak zawsze życzliwe osoby, którym przyszło do głowy, że może on sam to morderstwo zaplanował. I Ty właśnie należysz do tego typu osób, które powtarzają jakieś ploty i to w dodatku niedokładnie - tak, że już po pierwszym powtórzeniu rzecz zmienia sens - i jeszcze piszesz o "pewnych informacjach". To jest załamujące normalnie. Wiesz co to znaczy mason, a co znaczy Manson?? Nawet nie odróżniasz jednego od drugiego. I oczywiście nie masz pojęcia jak zamkniętą była sekta Mansona. W sumie fakt, że Polański przeżył cos takiego może jedynie budzić współczucie dla tego człowieka i podziw, że jakoś się po tym pozbierał. A sugerować tu jakieś związki z kwestią współżycia z nieletnią, to już jest prawdziwe chamstwo. A wiesz np., że wiele osób uważało i najprawdopodobniej nadal uważa (znając ludzką inteligencję..), że skoro Polański nakręcił "Dziecko Rosemary", to był/jest satanistą? Ludzie gadają różne głupoty i jak sądzę większość z nich nawet nie wie, że to ekranizacja książki, a nie że on sam tą historię wymyślił. To jest po prostu zgroza jak płodni są ludzie w kwestii wymyślania i rozpowszechniania bzdur.

A co do samego gwałtu, to stosunek z dziewczyna poniżej 14tego roku życia nawet za jej przyzwoleniem określany jest jako gwałt, więc skoro się do tego przyznał i jeśli temu wierzyć (jego przyznaniu się), no to oczywiście, że zgwałcił, więc po co zasięgasz informacji u swojego kumpla w sprawach tak oczywistych? Czy inaczej - jak to jest, że nie wiesz tego sam z siebie na podstawie powszechnie znanych informacji?

Cyric

jesteś ograniczonym IDIOTĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!sekta Mansona,nie Masona.nie wiesz jak ta sekta sie nazywa,ale wiesz,ze Polański do niej należał,śmieszny jesteś,idź do szkoły nieuku!!

paulina152

To jak już siedzisz w Internecie to poszukaj sobie bogatych staruszków i popatrz na ich dwudziestokilkuletnie żony.

Scatty_Rikki

sama sobie poszukaj ;)

Scatty_Rikki

Bodajże w Hiszpanii można uprawiać seks z dziewczynami od 13 lat.
Wszystko jest kwestią umowną. Często już młodsze dziewczynki puszczają się za dwa złote, więc to całe zamieszanie z powodu seksu (nie gwałtu, seksu - świadomego i za przyzwoleniem obu stron) jest jak słuchanie Backstreet Boys'ów. Można, ale po co.

Najgorszym zaś kretyństwem jest to, co zrobił autor tematu - zaniżanie oceny Polańskiego, jako reżysera (a jest reżyserem wybitnym), bo oglądnął sobie z babcią fakty i tam powiedzieli, że Roman to pedofil. Za takie coś powinni dawać dożywotni ban na filmweb, zamknąć w betonowym schronie trzy kilometry pod ziemią, i karmić nieobranymi jeżami i tynkiem z sufitu.

Letham

Ty śmieszny człowieczku...

Axel

Ty tam lepiej wróć do swoich gunsów.

paulina152

Tak, jeszcze dodajmy do tego wszystkiego Jacksona (swoją drogą- proszę
nie mieszać tych dwóch spraw, bo mimo iż temat zbliżony, okoliczności
zupełnie inne). Oczywiście- pomińmy fakt, że Jackson został UNIEWINNIONY
stawił się przed sądem, proces w 2005 zakończył się ogromną klęską pana
Sneddona i rodziny Arvizo, "więzionej" w domu oskarżonego (czyt.- tak,
ale do kosmetyczki pani Arvizo mogła chodzić bez przeszkód, jak mi jej
szkoda, "zamknęli" ją w wartym kilkadziesiąt milionów ranczu jednego z najsławniejszych piosenkarzy XX wieku). Na dokładkę- tak, ktoś jeszcze
zapewne wyskoczy z ugodą z 1993 r., kiedy to Michael rzeczywiście
popełnił ogromny błąd płacąc ugodę (tak, biedny rodzic, niespełniony
dentysta- scenarzysta, przyjął te pieniądze, po tym jak jego dziecko
było molestowane; fascynujące).
Przepraszam za ten off top, ale irytują mnie takie komentarze, irytuje
mnie ciągłe powracanie do postaci Michaela Jacksona, którym nagle wielce
się wszyscy zaczęli interesować, a teraz na dodatek powracają do jego
procesu, który wyglądał zupełnie inaczej niż sprawa Polańskiego.
Pan Polański to niezaprzeczalnie jeden z najwybitniejszych polskich
reżyserów- a to, że przespał się z 13-latką nie powinno kolidować z
oceną jego twórczości.

A okoliczności całej sprawy, jak widzę, założyciel tematu zna doskonale,
jest bardzo doinformowany.
Nie wiem, czy "pedofilią" można określić czyn, którego dopuścił się
Polański i nie wiem, czy założyciel tematu rozumie znaczenie tego słowa,
a jak nie- raczę sięgnąć po słownik wyrazów obcych, czy wpisać hasło w
wyszukiwarce internetowej. Życzę powodzenia.
Tak to jest, jak się ocenia człowieka, nic o nim nie wiedząc. Teraz
każdy jest mądry. Wszystkich wsadźmy do więzienia.

Mimi_Yoshi

Dzieciaczek nie ogląda filmów Polańskiego, głąbie.

Snay

13 latka która nie była dziewicą - no i wszystko jasne...
Tak to jest jak dziecko za wcześnie zaczyna karierę z szoł biznesem.

paulina152

paulina152, właśnie zmieniłaś znaczenie określenia pedofil - gratuluję ;P
Według Twojej definicji pedofilem jest facet, który ma dużo młodszą żonę :D

Pamiętasz w "Pustyni i w puszczy", albo "Krzyżaków" - tam też były niezłe związki. Masz może w planach bojkot lektur szkolnych promujących tą twoją pedofilię? ;P

A co do Jacksona, to jak widać kompletnie nie wiesz jak sprawa wyglądała, bo w obydwu przypadkach został oczyszczony z zarzutów, przy czym jedna z tych dwóch spraw była wyjątkowo żenująca o tyle, że ojciec podpuścił syna, żeby zaczepił Jacksona, bo wiedział, że Michael jest miły dla dzieci. A następnie kiedy się zaprzyjaźnili wystąpił z oskarżeniem i nauczył dzieciaka, co ma mówić, tylko biedne dziecko, jak to dziecko posypało się w tych wszystkich kłamstwach i w koncu przyznało, że ojciec kazał tak mówić. Drugiej sprawy już nie będę opisywać, ale była równie żenująca i oczywiście też chodziło o to, że rodzice usiłowali zarobić na własnym synu. Także wiesz, no na początek spróbuj poznać trochę faktów, zanim zaczniesz wypowiadać się na jakiś temat.

paulina152

Żenujacy to jest poziom twojej inteligencji!!

brando2807

to było do tej pauliny!!!!!

Axel

ty nie jesteś smieszny,ale strasznie prymitywny!!mylisz pojecia oceniasz reżysera czy człowwieka??!!skeślasz człowieka,ktoremu nawet nie udowodniono winy,więc przestępca nie jest.
P.S.Ty chyba nie lubisz dziewczyn,skoro seks z młodą dziewczyną jest dla Ciebie ohydą!!
poza tym jak można 13-sto latke,która nie jest już dziewica i spedza noc samotnie u obcego męzczyżny,nazwać pozadną dziewczynką.
Dajcie spokój Polańskiemu,jest jednym z najlepszych rezyserów na świecie i jestem dumna,ze on jest Polakiem!!!powinniśmy o niego walczyć!!
gdyby faktycznie był gwałcicielem i pedofilem,totakich oskarzen było by więcej!!
AXEL tępaku,nie rozumiesz,że nałatwiejszym sposobem na zarobienie kasy i staniem się sławnym jest oskarżenie kogoś bogatego i sławnego??!!

Axel

niejednokrotnie na maxmodels widziałam piękne dziewczyny.. chciałam zaprosić na sesje, bo wyglądały dobrze na zdjęciach, DOROŚLE.. patrzę w profil i co? i najczęściej są poniżej 15 r.ż. ..

więc z tym wyglądem to różnie bywa..
a kojarzycie aktorkę z Naciągaczy? grała 14latke mimo, że miała wtedy 23 lata i nikt nie mógł w to uwierzyć..

ps
gratuluję twojej oceny Axel.. zapewne sam jesteś tak oceniany albo bardzo chcesz, więc tobie też 1 się należy.. :)

diana6echo

http://hellwoman.deviantart.com/art/Nata-S-03-134560688

ile ma lat?
odpowiedź: 13..

Axel

Proponuję zrobić listę użytkowników filmwebu, którzy popierają Polańskiego w tej sprawie - jest już petycja "elit", są wypowiedzi poszczególnych polityków, a ja bym się chciał dowiedzieć ilu jest kretynów, który chcą usprawiedliwiać gwałt na 13-latce na tej stronie. Proszę - zróbcie jakąś taką inicjatywę. Może to mnie przekona, żeby po tych kilkunastu latach wreszcie zrezygnować z portalu, który stał się wylęgarnią dla dzieciarni 11-15-latków, którzy paplają co im ślina na język przyniesie, bez zastanowienia

Martinez

A ja bym chciała poznać prawdziwe okoliczności całego tego zajścia. Także wiesz no widać, że każdy cos tam by chciał. Te "elity" spłodziły tekst o tak głupiej treści, że więcej zaszkodzą Polańskiemu niż pomogą takim poparciem i argumentacją sugerującą wynoszenie kogoś ponad prawo. Ich argumentacja i poglądy na tą sprawę są przegięciem w jedną stronę, a Twoje z kolei przegięciem w stronę przeciwną. Szkoda, że tak mało osób próbuje (potrafi) patrzeć na sprawę obiektywnie.

Axel

o jej.. dziecko się obraził i tupie nóżką, bo ktoś skrytykował iście durne zachowanie.. łał

to jest portal filmowy a nie plotek.. oceniaj ludzi za ich pracę a nie za to kogo zapraszają do łóżka..