Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 630 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Jest to największy polski reżyser w historii bez względu na to cozrobił tej dziewczynie

pingus_216

o... wreszcie inteligentny komentarz... :) bardzo tego potrzebowałam...

a, i oczywiście podpisuję się oboma rękami

użytkownik usunięty
pingus_216

cholerna racja, dla mnie tez nie ma znaczenia czy jest zlodziejem, pedofilem czy morderca, wazne ze robi swietne filmy a tu sie ocenia za tworczosc i ode mnie rowniez ma 10/10

czyli osoby, które uważają, że popełnił przestępstwo nie są inteligentne? To dopiero inteligentna wypowiedź, moje szczere gratulacje.

użytkownik usunięty
Binula

wlasciwie to tak, bo nikt dokladnie nie wie jak bylo czy to ona go uwiodla i podawala sie za starsza czy tez to on ja molestowal, bo jezeli sie okaze ze to ona go uwiodla itd. to jest to wylacznie jej wina
a Polanski jest niewinny

użytkownik usunięty
Binula

A po drugie tu sie ocenia DOROBEK ARTYSTYCZNY a nie kto jakim jest czlowiekiem

Święta racja !!! Ja oceniam p.Romana jako świetnego reżysera a nie to co zrobił. Zresztą dla mnie ta sprawda z zatrzymaniem to jeden wielki cyrk !!

użytkownik usunięty
JogiFan

no bo to jest cyrk..

Binula

Binula, to jest portal filmowy i oceny tutaj dotyczą działalności artystycznej Polańskiego, więc jeśli ktoś mimo, że wcześniej dawał mu wyższą notę, albo nie oceniał go w ogóle, nagle teraz daje mu 1/10, bo przypomniał sobie, albo dopiero dowiedział się o sprawie sprzed 31 lat, no to faktycznie nie należy do osób inteligentnych.

A że to było przestępstwo, to wiadomo, ale co to ma do jego aktorstwa, reżyserii, czy scenariuszy??

użytkownik usunięty
Eleonora

niewiadomo czy to było przestępstwo, bo jeżeli raz ona go uwiodła a dwa okłamała co do wieku, to Romanek jest poszkodowany i należałoby go uniewinnić, jedyną winną osobą byłaby ta dziewczyna która perfidnie go wrobiła w te całe bagno..

Nie rozumiesz. Ona miała za mało lat, żeby miało znaczenie, to czy się zgadza na seks czy nie. Niestety to było przestępstwo ścigane z urzędu.

Mam nadzieję, że Polański zostanie ułaskawiony, ale co do przestępstwa, to niestety nie ulega wątpliwości, że to było przestępstwo. Gdyby dziewczyna była niepełnoletnia, ale starsza miałoby znaczenie czy wyraziła zgodę na stosunek. W Polsce ten wiek graniczny to 15 lat, ile w USA nie pamiętam. W każdym razie poniżej tego wieku nawet jeśli dziecko się zgodzi, to stosunek uznaje się za gwałt.

Nie chce mi się tego opisywać ponownie - wytłumaczyłam to w tym temacie: http://www.filmweb.pl/topic/1217981/Wyobra%C5%BAcie+to+sobie+-+on+to+zrobi%C5%82 +z+13-latk%C4%85.html

Co nie zmienia faktu, że ode mnie Polański ma 10/10 i po prostu aż się dziwię, że można być aż tak wspaniale utalentowaną osobą. Oczywiście nie uważam, że to usprawiedliwia jego czyn, ale sprawa była w sumie dość niejasna z tego względu, że dziewczyna była dość popularna jako "puszczalska dla kariery", a Roman akurat się na tym przejechał. Do tego jeszcze były jakieś niejasności co do tego, czy jej matka sama nie chciała naraić córki dla zarobku i rozgłosu po późniejszym oskarżeniu. Ja już sama nie wiem jak to było, bo relacje są sprzeczne, więc nie wiem komu w co wierzyć. Mimo wszystko wiele przemawia na korzyść Polańskiego - ale tak z punktu widzenia osoby oceniającej jego morale, bo z punktu widzenia sądu są to rzeczy w sumie nieistotne, bo liczy się złamanie prawa. W przypadku tej sytuacji w sumie nawet by mu nie pomogło gdyby inni ludzie z showbiznesu z nią spali (gdyby nawet przyznali się przed sądem, na co nikt oczywiście by się nie zdecydował, no ale gdyby..) no bo właśnie dziewczyna była tak młoda, że to nie miało znaczenia. Nie popieram pedofilii, ale może dziwić fakt jak lekko sądzą w USA pedofili znajdujących ofiary przez internet - kiedy już jest zebrany materiał dowodowy i łapią ich na gorącym uczynku przykładowo w hotelu, do którego zwabili dziecko i kiedy wiadomo, że chcieli uprawiac seks z nieletnią nie dlatego, że nie wiedzieli, że jest nieletnia, tylko dlatego, że właśnie na taką polowali. Z takich spraw można sie wykpić grzywną. Tak więc naprawdę może śmieszyć (w smutny sposób) taka hipokryzja amerykańskiego systemu sprawiedliwości.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
YourFavouriteDrug

jaki on kurwa polski rezyser od 30 lat nie nakrecil filmu w ojczystym jezyku, od 30 lat mieszka w szwajcari ... ludzie.........prosze was

stary pedofil, zaloze sie ze nalezal do rodziny masona

Cyric

Wow, wypowiedź na pozziomie (co prawda ujemnym, ale co z tego). I jak już chcesz się popisywać, to najpierw dowiedz się paru rzeczy - nie mieszka w Szwajcarii, a we Francji.

Scatty_Rikki

Ode mnie już dawno ma 10/10, a tym wszystkim dzieciom neo, które piszą o nim te bzdury polecam obejrzeć parę jego filmów. Może w końcu dotrze do was, że w obliczu wykorzystania Polańskiego do celów politycznych Szwajcarii jest to ujmą dla Polaków, Francuzów i wszystkich wiebicieli jego twórczości.

Scatty_Rikki

Jak dla mnie Polański nawet gdy by wysadził w powietrze statule wolnosci lub zabil kenedyego i tak byl by wielkim artysta. Ludzie oceniaja ta sprawe sprzed 30 lat a nawet nie wiedza jak to dokladnie bylo. A wlasnie Cyric: Mickiewicz tez mieszkal we francji czy to znaczy ze nie byl polakiem?!

Cyric

a jakby kręcił filmy po polsku, to już by w twoich oczach był niewinną ofiarą amerykańskiej nienawiści do Polaków? :-p

ja nie patrzę na Polańskiego jako na reżysera polskiego (choć spójrzmy prawdzie w oczy - jest to jedno z najbardziej liczących się w środowisku filmowym polskobrzmiące nazwisko...), tylko jak na wielkiego, uniwersalnego twórcę.

i popieram Zimmermana :)

Cyric

Może nie kręcił filmów w języku polskim a film "Pianista" o kim jest wg ciebie ?? Przecież jest to film o Polaku - Władysławie Szpilmanie a kręcony był w Polsce.

Cyric

Cyric, że tak cię nazwę pieszczotliwie: debilu, bo już nie mogę z tymi twoim tekstami o masonie. Chłopie weź sobie poszukaj kim był Manson i sekta Mansona, a co oznacza słowo "mason", bo już taki obciach z siebie robisz, że żal patrzeć...

Cyric

cyric- jesteś idiotą

pingus_216

Dla mnie na przykład Hitler tez był na swój sposób wielkim artysta i za to go cenię. A to ze wymordował kilkadziesiąt milionów ludzi, to juz zupełnie inna sprawa.

Motorcycle_Boy

Bardzo się cieszę, że w kulturze filmu i reżyserki, Roman Polański nie jest byle kim. Cieszę się również z tego, że jest Polakiem i się do tego przyznaje. Jestem z niego dumna jako rodaczka.

Co do jego sprawy, uważam że to nie jest normalne żeby spać z 13-letnią dziewczynką. Jednak nie wiemy jak to było naprawdę, więc nie osądzajmy go.
Poza tym poszkodowana nie ma do niego żalu i prosi sąd o umorzenie kary. Jeśli ofiara tego chce, to nie widzę przeszkód żeby go wypuścili.

Są zbrodnie, które się przedawniają. Nie powiem Wam które, bo nie wiem ale na pewno są.

cameron88

cyric jest MEEEGAA IDIOTĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!1a Motorcycle Boy chyba nie do końca wie o czym pisze,że ceni Hitlera,!!!! Przestępcą jest sie wtedy,gdy się podejrzanemu udowodni winę!
nawet nie wiecie ile na świecie jest i było zdesperowanych mamusiek,które wpychały swoje małoletnie córeczki do łóżek reżyserów za cenę małej rólki w filmie.tak zrobiła np matka Romi Schneider ze swoją 14-sto letnią wówczas córka,zeby zagrała Sissi. uważam,ze tak było w przypadku Polańskiego,przyznał sie do seksu z ta dziewczyną.jest różnica miedzy gwałtem a seksem za przyzwoleniem drugiej strony.

użytkownik usunięty
brando2807

dobrze piszesz, nie ma co gdybac jesli sie nie zna wszystkich faktow

cameron88

cameron88, to niestety nie ma znaczenia, że ona mu wybaczyła itd. Sprawa cywilna, w której ona była powódką (lub jej rodzice) została już wtedy zakończona ugodą. Jednak dziewczyna miała poniżej 14 lat w związku z czym wytoczono przeciwko Polańskiemu postępowanie karne - z urzędu. I niestety jako, że miała ona właśnie mniej niż 14 lat, to nie ma znaczenia, że wyraziła przyzwolenie na stosunek i nie czuła się gwałcona (co też jest ciekawe - że ona tak w stosunku do tego zmieniała zdanie i co budzi wątpliwości co do wiarygodności jej zeznań). W przypadku nieletnich poniżej 14tego roku życia (w USA), a w Polsce poniżej 15tego roku życia, nie ma znaczenia czy było z ich strony przyzwolenie - i tak traktuje się to jako gwałt. Tak niestety jest i raz ma to dobre strony, innych razem nie. Tzn. raz jest to właściwe, bo pozwala chronić dzieci, ale innym razem może doprowadzić do takiej niejasnej sytuacji, gdy dziewczyna w tym wieku sama chce i dąży do tego stosunku, a facet potem za to obrywa jak za gwałt mimo, że myślał, że dziewczyna jest pełnoletnia, albo przynajmniej 16letnia, czyli, że jej chęć - przyzwolenie - ma znaczenie.

Polański obecnie nadal jest oskarżony o współżycie z osobą poniżej 14tego roku życia, co w sumie jest traktowane jako gwałt na nieletniej. A teraz jeszcze dodatkowo będzie odpowiadać za ucieczkę. Niestety coś takiego nie ma jak ulec przedawnieniu, tak samo jak to, gdyby ktos uciekł z więzienia.

Sytuacja jest niefortunna, ale uważam, że nazywanie go pedofilem jest całkowicie nie na miejscu, ponieważ pedofile nie kończą na jednej ofierze, a poza tym ta dziewczyna wyglądała dość staro. Przeciwnicy Polańskiego chętnie pokazuja jej fotkę, na której wygląda faktycznie dziecinnie, ale tak naprawdę nie wiadomo z kiedy jest ta fotka, bo nie jest ani z czasów rozprawy, więc równie dobrze może mieć na niej 10 lat. Natomiast na innych zdjęciach także niby z tego okresu wygląda tak, że można by jej spokojnie dać 20 lat. Do tego jeszcze ludzie pamiętający tamte czasy i tą dziewczynę też twierdzą, że nie wyglądała jak dziecko i nie zachowywała się jak dziecko. W tej sytuacji mamy więc raczej mężczyznę, który poleciał na młodą dziewczynę w czym nie widzę nic nadzwyczajnego i nie jest to pedofilia (tzn. nie jest to pociąg pedofilski, że tak powiem, bo z punktu widzenia prawa pod pedolię to podpada). Z kolei zeznania dziewczyny też moga budzić wątpliwośći. Bo wypowiadała się jak jakaś dziewica zgwałcona, a z drugiej strony nie poleciała z tym od razu na policję czy do matki, tylko wręcz przeciwnie - chwaliła się znajomym "dokonaniem". Jednocześnie niby była naćpana i upita, z czego potem się wycofano, co wydaje się zaskakujące, no bo co? pomyliła się w takich kwestiach?? a jednocześnie mimo tego niby odurzenia była w stanie podawać szczegóły zajścia. To wszystko naprawdę wygląda dziwnie. Nawet bym się nie zdziwiła, gdyby w końcu wyszło, że w ogóle seksu nie było, choć ona była chętna, ale w obliczu nagonki Polański wolał się przyznać, bo ktoś mu doradził, że sprawa szybciej się skończy. A jak już się przyznał no to już przypieczętował swój los. Tego się oczywiście nie dowiemy, ale wcale bym się nie zdziwiła gdyby taka była prawda. Niestety często dochodzi do takich sytuacji, że ludzie się przyznają do czegos czego nie zrobili, bo im się wydaje, że tak będzie lepiej - np. dostaną niższy wyrok. Tzn. czy wydaje - no w sumie często faktycznie wychodzi im to na korzyść, bo faktycznie w pewnych sytuacjach niewinnie oskarżony dostaje niższy wyrok po przyznaniu się do czynu, którego nie popełnił, niz gdyby dalej mówił prawdę i się nie przyznawał.

Tak mi się to wszystko kojarzy z filmem "Podejrzany" http://www.filmweb.pl/f1331/Podejrzany,2000 . Oczywiście Polański raczej uprawiał ten seks, więc nie chodzi o to, że usiłuję temu zaprzeczać, ale w tym filmie jest świetny monolog oskarżonego na temat tego, że każdą normalną osobę pociąga młodość. Przecież kobiety, kiedy poddają się zabiegom upiększającym, by młodziej wyglądać, to robia to dlatego, że właśnie i mężczyznom i kobietom podoba się młodość, świeżość itd. i to wcale nie czyni z każdego pedofila. Należy jednak odróżnić ludzi, którzy są zainteresowani seksem z dziećmi wyglądającym jak dzieci, czyli faktycznych pedofili, od ludzi, którym zdarzy się uprawiać seks z nieletnią wyglądającą jak pełnoletnia.

Eleonora

co za roznica czy mason czy manson i tak wiecie o co chodzi. a co do mickiewicza nie znam jego tworczosci - jakies dobre filmy ma? ale tez pewnie zaden z niego polak.
a co do tlumaczenia polanskiego ze pianista to film o polaku moze i tak ale to i tak pewnie jakis zyd byl ten szpilman a nie polak.
i nie unoscie sie tak bardzo bo wam energii na dzien nie starczy.
pozdro all

Cyric

Cyric to TROLL
nikt nie pisze nieświadomie tylu pierdół w jednym poście

Finrod

Te, a ty pewnie jesteś pedofil. Nikt normalny nie wali na awatara fotki rozebranego dziecka.

Motorcycle_Boy

To okładka albumu Boy nagranego przez U2. Przedstawia tytułowego chłopca, słabego i bezbronnego w świecie, do którego zaczyna wkraczać.

No może nie troll, ale w takim razie skoro nie udaje, tzn. że nie zna Mickiewicza, a to dziwne, bo 10-letnie dzieci już spotykają się z tą "tajemniczą" postacią w szkołach... Ale o Szpilmanie ma już do powiedzenia, że chociaż Polak, to tak naprawdę Żyd
ofiara złych rodziców? 8 lat i nadaje na Żydów? chyba jednak ktoś tu się wygłupia...

Motorcycle_Boy

Kurczę, przecież ty Motorcycle Boy też masz okładkę z U2 na avatarze - jaja sobie robisz? ;)

Finrod

No wiadomo :)

Motorcycle_Boy

Ogólnie to nie mam nic przeciwko temu, żeby Polański odpowiedział za przestępstwo. Wtedy w 1978 roku chyba przestraszył się wysokiej kary, gdy sobie uświadomił, że mu taka realnie. Groźba 25 czy 50 lat w tym przypadku, to moim zdaniem gruba przesada. Zapłaciłby jakąś sumę pieniędzy i w ten sposób on miałby spokój i dziewczyna byłaby szczęśliwa. Myślę, że z perspektywy lat możemy powiedzieć, że Polański nie jest jednostką groźną dla otoczenia, zboczeńcem, więc czemu miałby teraz siedzieć? Wielu artystów tamtych lat żyjących w amerykańskim środowisku, w kulturze wolnej miłości zapewne miałoby coś do ukrycia przed opinią publiczną.

Cyric

Cyric idioto, oczywiście że jest różnica między Mansonem, a masonem - choć dla ciebie oczywiście nieodgadniona.

Biedny ty, koniecznie chcesz coś napisać, a nie wiesz co, bo o niczym nie masz zielonego pojecia i tak to się kończy...

Motorcycle_Boy

Hitler nie cieszył się za wielkim uznaniem wśród krytyków sztuki, malował, ale nawet nie udało mu się dostać na Akademię Sztuk Pięknych, a to chyba o czymś świadczy. Więc jaki wielki artysta? I co to za przykłady osadzane w kontekście zupełnie innej sprawy? Osobiście mam wyważone stanowisko jeśli chodzi o pana Polańskiego, (którego ogromnie cenię) ale nóż w wodzie otwiera się na takie chore argumenty ;)

pingus_216

polski-niepolski, ale na pewno światowej sławy..

użytkownik usunięty
pingus_216

Roman Polanski nigdy nie był Polakiem (trzymaj się faktów kolego)

I bzdur nie pisz!

To jest obywatel Francji żydowskiego pochodzenia!

Pozdrawiam

najwyraźniej w polsce nie ma wartościowych artystów, w związku z czym trzeba sobie naturalizować obywateli francuskich żydowskiego pochodzenia żeby w ogóle zaistnieć w świecie.