Ryszard Riedel

Ryszard Henryk Riedel

10
2 oceny materiałów archiwalnych
powrót do forum osoby Ryszard Riedel
użytkownik usunięty
Marik1234

Dowiedzielibyśmy się gdyby żył.

Zdziałałby więcej niż niejedna z tych pseudo gwiazd jak Farna itp.

użytkownik usunięty
Vader1907

Powiem CI kolego że kto jak kto ale Farna ma możliwości, wykorzystywanie ich to niestety inna sprawa ale możliwości ma ogromne.
Spójrz na ten filmik, śpiewa tu razem z TSA.
http://www.youtube.com/watch?v=_w70rZ4riL4

Oglądnęłam filmik i jestem zdziwiona nie tyle tym że, tak jak pisałeś, ma możliwości bo to wiedziałam, ale bardziej tym, że śpiewała z TSA. Faktycznie, ten filmik utwierdził mnie w przekonaniu, że ma głos. Wykorzystanie go to rzeczywiście inna sprawa, ja chętnie posłuchałabym głosu na jej poziomie w rockowo-bluesowych klimatach ale to, wydaje mi się, subiektywne odczucia.
I z przyjemnością znowu popatrzyłam i posłuchałam genialnego TSA :)

użytkownik usunięty
hippieturtle

Z pewnością znalazłoby się jeszcze wielu artystów pokroju Farnej, którzy mają spore możliwości wokalne lecz niestety ich nie wykorzystują. Śpiewają muzykę pop bo wiadomo łatwiej, można sporo zarobić i jakoś żyć. Niestety dobra muzyka nie jest już promowana.
Przykładem mogą być Sebastian Riedel i Piotr Kupicha. Są w podobnym wieku także grać zaczęli mniej więcej w tym samym momencie. Co więcej Sebastian miał teoretycznie łatwiejszy start z powodu znanego ojca. A jednak znacznie bardziej wybił się Kupicha z zespołem Feel. O Cree jest trochę głośniej dopiero od wydania ostatniej płyty, przez dłuższy czas zespół ten był znany głównie w środowiskach fanów muzyki blues-rockowej, bywalców różnych festiwali itd.

Lady Gaga mimo że nie mamy o niej najlepszego zdania również potrafi naprawdę dobrze śpiewać. Przykładem może być jeden z wielu coverów "Stand by me" oraz utwór z pewnością dobrze Ci znany pt."Imagine". Gdzieś obiło mi się o uszy że po koncercie do Gagi zadzwoniła sama Yoko Ono aby pogratulować jej świetnego wykonania. Jednak nie jest to pewna i sprawdzona informacja.

Swoją drogą znów się spotykamy :)

Niektórzy traktują to jak pracę od której oczekują tylko i wyłącznie zarobku. Podam przykład trochę mniej popularnej muzyki niż ta, którą wykonuje Lady Gaga a mianowicie Disco Polo. Spotkałam się z tym (i myślę, że takich przypadków jest więcej) że muzycy wykonują tę muzykę na weselach czy innych imprezach dla zarobku, a prywatnie spotykają się i grają blues, jazz czy rock. Jeśli ktoś wykonuje komercyjną muzykę jest szansa, że wcale nie ma takiego gustu - wiadomo że zarobi więcej niż gdyby grał coś innego, bo trafi do większego grona słuchaczy.
Słyszałam kiedyś w radio fajny soulowy utwór, śpiewał go duet kobiety i mężczyzny (niestety nie znam tytułu). Po wysłuchaniu całego usłyszałam, że śpiewała go Lady Gaga. Wtedy pierwszy raz usłyszałam ją w innym repertuarze i na prawdę ma dobry głos.
Imagine słyszałam, Stand by me niestety nie, ale z chęcią posłucham bo przyznam że jeszcze nie słyszałam żeńskiej wersji.

No tak, interesują nas podobne tematy i fajnie porozmawiać z kimś kto ma podobny gust muzyczny :)

Marik1234

Czuję ,że gdyby żył to na pewno nigdy by nie był ten sam DŻEM .
Może by był może nie . MOże by coś zrobił może nie to takie gdybanie

kingofpeace

Być może nie byłoby już to samo.

Marik1234

na pewno nie było by to samo . Nie powstałaby taka legenda

użytkownik usunięty
kingofpeace

Z tego co pamiętam to Rysiek planował odejść od Dżemu.
Mówił o tym w jednym z wywiadów lub powiedział to jeden z jego przyjaciół...nie pamiętam ale wiem że miała powstać taka "supergrupa"