Widziałem trzy jego filmy: te, które mają tutaj jakąkolwiek ocenę. Każdy był absolutnie rewelacyjny i wyjątkowy. Czy jest jakakolwiek możliwość zobaczenia czegoś więcej, gdziekolwiek?
Raczej nie. Sam szukałem długo czegoś więcej niż wspomniane 3 dzieła i wygląda na to, że zwyczajnie uległy zniszczeniu. Aczkolwiek z faktu, że film http://www.filmweb.pl/film/Kaito+Shirozukin%3A+Kohen-1936-135736 posiada na imdb kilka ocen wnoszę, iż gdzieś kopia krąży i pewnie jak wiele innych zapomnianych japońskich dzieł prędzej czy później do ogólnego wglądu trafi (jak "Uma" Kurosawy, "Mata au hi made" Ozu czy ostatnio "Izumi" Kobayashiego). Także cierpliwości.
Brytyjski dystrybutor Eureka wydał niedawno w serii "Masters of Cinema" box "The Complete (Existing) Films of Sadao Yamanaka". Jest to edycja niezwykle cenna i warta uwagi, bo poza trzem dziełami, które dotrwały do naszych czasów w całości, w dodatkach znalazły się fragmenty jeszcze dwóch filmów, w tym debiutu Yamanaki "Iso no Genta: Dakine no nagawakizashi" z 1932 roku. Jak długie są to strzępki taśmy, tego Eureka nie ujawnia. Pewnie zaledwie kilku lub kilkunastominutowe, ale jako że wyszły spod ręki Yamanaki nie wykluczone, że są szczerym złotem.
Udało mi się ustalić, że drugi fragment zamieszczony w dodatkach pochodzi z filmu "Kaito Shirozukin: Zempen" (1935).