Teresa Tuszyńska

Teresa Janina Tuszyńska

8,3
2 378 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Teresa Tuszyńska

witam, zapraszam do obejrzenia trailera dokumentu o Teresie Tuszyńskiej na:
http://www.youtube.com/watch?v=-Me6rkZyvPw&context=C4c6f6f9ADvjVQa1PpcFNGeJYSbGe TbVSoqAWSFnDM7kTX-RjEqYQ=

topfame

Zapowiada się ciekawie. Najbardziej interesujące są z pewnością wspomnienia ludzi, którzy mieli z nią kontakt po tym jak wycofała się z życia publicznego. Smutne jest to, że ostatnie lata życia spędziła w zapomnieniu do tego stopnia, że figurują dwie daty jej śmierci. W "Wysokich obcasach" w zeszłym roku ukazał się ciekawy artykuł o niej. Tutaj link: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53662,9087410,Teresa_Tuszynska_znik a.html?as=1&startsz=x Jest tam mowa m.in. o tym, że trzeci mąż i dwójka rodzeństwa nie chcą o niej rozmawiać twierdząc, że nie ma o czym opowiadać, a jedyna przyjaciółka zmarła w 2010 roku. Smutne. Ciekawe czy do tego dokumentu zgodzili się na rozmowę. Czekam zatem aż będzie go można obejrzeć w całości. Pozdrawiam.

huppert

Film prostuje kilka nieścisłości, które znalazły się we wspomnianym artykule. Dwójka rodzeństwa nie mogła się zgodzić, bo jedno z nich nie żyje, ale brat występuje w trailerze i w filmie. Pozdrawiam

huppert

Na Wikipedii jest oficjalna i oparta na faktach biografia Teresy Tuszyńskiej. We wspomnianym artykule w WO było kilka poważnych nieścisłości, powstałych właśnie z braku konsultacji z Jej rodziną. A rodzina nigdy o Niej nie zapomniała - dowodem choćby zdjęcia na Wikipedii.

topfame

Czy ten dokument został w ogóle ukończony?

topfame

http://www.iluzjon.fn.org.pl/aktualnosci/info/155/wspomnienie-o-teresie-tuszynsk iej-w-kinie-iluzjon.html?hc_location=ufi

Myślę, że kluczowe jest tutaj zdanie: "Książka powstała na podstawie filmu dokumentalnego „Teresa Tuszyńska Movie” autorstwa Mirosława Janusza Nowika", czyli film stał się książką i prawa do niego przejął wydawca tej książki. Moim zdaniem film został raz użyty w celach promocyjnych, po czym wydawnictwo zdecydowało, że nie będzie konkurował z książką. Dlatego nie wyemitowała go żadna telewizja ani nie istnieje w bazie Filmu Polskiego.

topfame

Moim zdaniem ten "dokument" o Teresie Tuszyńskiej to tylko taki notatnik autora książki o niej. On rozmawiał z tymi osobami realizując film na zlecenie którejś telewizji, ale wpadł na lepszy pomysł i napisał książkę "Tetetka" dokonując transkrypcji filmu. Potem przejęło go wydawnictwo.
Na dodatek to nie byle jakie wydawnictwo, ale GIGANT, więc na pewno nie odpuści. Innymi słowy: szansa zobaczenia tego filmu w telewizji, a tym bardziej internetach, wynosi ZERO.

Redaktorka

Wydanie książki było odpowiedzią na plany dwóch admiratorów Tuszyńskiej, których spotkałem podczas zbierania materiałów do filmu. Zamierzali wydać biografię aktorki, a mój film byłby wizualną wersją jej życiorysu.
W czasie realizacji i montażu filmu, wymienialiśmy korespondencję. Zwróciłem uwagę, jak bardzo odległe od obiektywnego dziennikarstwa będącego moim kryterium, jest idealizowanie bohaterki i przedstawianie przypuszczeń jako pewnik przyjęte przez obu panów.
Zmobilizowało mnie to do intensywniejszych poszukiwań i dotarcia do dokumentów i osób bliskich Tuszyńskiej, do których ani ja podczas realizacji filmu, ani obaj panowie nie dotarli.
Pomysł wydania książki zrodził się dopiero po zweryfikowaniu nowych materiałów, nie ujętych w dokumencie.
Miałem wtedy nadzieję, że mój film i książka oraz publikacja autorskiego duetu ukażą się w jednym czasie, wywołają dyskusję i przetrą szlak dla nowych pasjonatów lub zawodowych badaczy, którzy dotrą do jeszcze innych, nieznanych lub zastrzeżonych dokumentów, odpowiadając na wiele niewyjaśnionych do dzisiaj pytań z życia Tuszyńskiej.

Szansa zobaczenia tego filmu w telewizji lub w internecie jest niewielka. Nie z powodu zobowiązań wobec Wydawcy ale konieczności przemontowania, zaktualizowania materiału i dogrania dodatkowych wątków.
Nie mam parcia na szkło. Stacje telewizyjne oferują „uścisk ręki prezesa”, uważając samą emisję za nobilitację. Nie zgadzam się z tym. Zbieranie materiału i praca nad filmem pochłonęły kilka lat, w tej chwili dokument w zrealizowanej formie posiada wartość historyczną i mógłbym go przedstawiać najwyżej na zamkniętych pokazach.
Jeżeli będzie producent, powrócę do tematu.

topfame

szansa zobaczenia w necie Teresa Tuszyńska Movie jest niewielka.. czyli jednak jakas jest??prosze o podpowiedz bo filmy z Tuszyńską i książke już mam za sobą,brak jeszcze tylko tego filmu :(

lucypfer

Może kiedyś zorganizuję jakiś pokaz zamknięty lub cykl pokazów wersji roboczej. W każdym razie dam tutaj znać. Pozdrawiam

topfame

Odkopuję temat po latach. Można gdzieś ten film obejrzeć? Czy mógłby go Pan gdzieś udostępnić, nawet odpłatnie?

KrolikTrojanski

Dziękuję za pamięć.W tym roku zamierzam powrócić do tematu. Zorganizuję jeden pokaz wersji roboczej i nawiążę kontakt z nadawcami lub zainteresowanymi platformami.

topfame

Dziękuję za szybką odpowiedź. Super, jakby się tu pojawiło info. Serdecznie pozdrawiam