Genialny reżyser! Mój ulubiony. Żaden z jego filmów w mojej ocenie nie schodzi poniżej 7. Niesamowity warsztat filmowy!
Mimo "Planety małp" i "Marsjanie atakują" go uwielbiam ;> Mój ulubieniec. Niesamowina wyobraźnia, styl, charyzma i talent.
A ja nie rozumiem tego negatywnego nastawienia do planety małp. może nie było to arcydzieło, ale jako film jest całkiem przyzwoity w świecie innych filmów sci-fi (mi się podobał). A co do Marsjan, to to tragedia, a przynajmniej tak wygląda. Ale chyba to było zamierzeniem reżysera, żeby zrobić satyrę z tego, wzorowany prawdopodobnie na twórczości Eda Wooda. W każdym razie Tim, to jeden z moich ulubionych reżyserów, który potrafi stworzyć niesamowity świat i klimat. Najgorszy jego film to "Charlie" (wszystko OK, gdyby nie piosenki:( )a najlepszym... (wiele jest takich ale chyba wybrałbym...) Edwarda, Sweenego Todda i Dużą rybę.
.ludzie nie rozumieją konwencji pastiszu - stąd Mars Attack im się nie spodobało..
wystarczy spojrzeć na koncepty obcych i robota - wypisz wymaluj lata 50te..
O ile można jeszcze obronić "Marsjanie atakują" - koncepcją pastiszu, to Planeta małp byla po prostu słaba
wg mnie była przeciętna jeśli chodzi o film sf i nic nowego nie wniosła do świetnego cyklu (no, poza lepszą charakteryzacją ;)).. ale czy słaba? bo ja wiem...