Tim BurtonI

Timothy Walter Burton

8,3
23 658 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Tim Burton

użytkownik usunięty

Genialny reżyser! Mój ulubiony. Żaden z jego filmów w mojej ocenie nie schodzi poniżej 7. Niesamowity warsztat filmowy!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa

Ja też go bardzo lubię, ale Planetę Małp to niestety mógł sobie darować. Smutne, ale prawdziwe.

upior_w_operze

Mimo "Planety małp" i "Marsjanie atakują" go uwielbiam ;> Mój ulubieniec. Niesamowina wyobraźnia, styl, charyzma i talent.

Bounty

A ja nie rozumiem tego negatywnego nastawienia do planety małp. może nie było to arcydzieło, ale jako film jest całkiem przyzwoity w świecie innych filmów sci-fi (mi się podobał). A co do Marsjan, to to tragedia, a przynajmniej tak wygląda. Ale chyba to było zamierzeniem reżysera, żeby zrobić satyrę z tego, wzorowany prawdopodobnie na twórczości Eda Wooda. W każdym razie Tim, to jeden z moich ulubionych reżyserów, który potrafi stworzyć niesamowity świat i klimat. Najgorszy jego film to "Charlie" (wszystko OK, gdyby nie piosenki:( )a najlepszym... (wiele jest takich ale chyba wybrałbym...) Edwarda, Sweenego Todda i Dużą rybę.

Allor1994

.ludzie nie rozumieją konwencji pastiszu - stąd Mars Attack im się nie spodobało..
wystarczy spojrzeć na koncepty obcych i robota - wypisz wymaluj lata 50te..

diana6echo

O ile można jeszcze obronić "Marsjanie atakują" - koncepcją pastiszu, to Planeta małp byla po prostu słaba

detective_fw

wg mnie była przeciętna jeśli chodzi o film sf i nic nowego nie wniosła do świetnego cyklu (no, poza lepszą charakteryzacją ;)).. ale czy słaba? bo ja wiem...

Tim Burton jest świetnym reżyserem z wielką wyobraźnią dziecka:) i pomysłami, ktore są charakterystyczne, co widać w niemal każdym jego filmie. Moimi ulubionymi są Sok z Żuka i Duża Ryba. Ale zgadzam sie z negatywnymi opiniami co do Planety Małp i Marsjan..