Wojciech Smarzowski

8,2
11 092 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Wojciech Smarzowski
sysunia22

taaaaaaaaak

kubelek0908

To znaczy wiesz lubię go nawet bardzo. Ale wyżej od Bergmana Altmana Coppoli Eastwooda Herzoga Leone TARKOWSKIEGO (!) LYNCHA(!!) Trochę śmieszne

sysunia22

to polskie forum o filmach, a jaka jest polska każdy wie , więc nie dziw się

kubelek0908

No ok polskie forum ,ale ludzi zafascynowanych filmem (Przynajmniej w teorii). A każdy kto sie zna choć troche na filmie patrzy na te rankingi z politowaniem. Żeby nie było cenią bardzo Smarzowskiego(Jedyny współczesny polski reżyser który tworzy na poziomie). Widać po Wojtku że lubi filmy Altmana, i Tarantino(Taki trochę nasz polski Paul Thomas Anderson :) podobne tematy podejmują)

sysunia22

Jak patrzę na rankingi IMDb to nie jest wcale źle u nas.
Poza tym na polskie realia to facet robi świetną robotę. Trzyma jakiś poziom jak na dzisiejsze czasy.

sysunia22

No i niech sobie będzie nawet pierwszy. Czy według Ciebie umniejsza to wielkości Bergmana czy Lyncha, że na filmwebie znaleźli się za Smarzowskim? ;) Poza tym piszesz "każdy, kto się zna choć trochę na filmie patrzy na te rankingi z politowaniem". Troche krzywdzące stwierdzenie, tak jakbyś dzielił ludzi na tych, co "się znają" i resztę, która nie ma prawa głosu. Według mnie nie jest portal dla "znawców", ale dla ludzi, którzy po prostu lubią kino. I nie odbierajmy im prawa głosu. Nie wszystko tu musi być jak w rankingach amerykańskich. :)

adamcpdst

Hmm nie chciałem zabrzmieć jak snob sorry :D No dobry kajam się masz rację. Tylko wiesz (jako że siedzimy obydwaj w muzyce to posłuzę się analogią. ) to trochę jakby ktoś próbował mi wkecać, że Myslovitz jest lepsze od Radiohead. Nie nazwę gościa idiotą, bo wiadomo gusta ale zrobi sie jakoś dziwnie :D

sysunia22

Ale kto niby Ci to wkręca? :) Ja bym się nie odważył zestawiać Smarzowskiego np. z Tarantino, co było użyte jako chwyt reklamowy przy "Domu Złym". Inne pieniądze, inne tematy, inna kultura. Fajnie, że pojawił się wreszcie polski reżyser, na którego filmach sale kinowe pękają w szwach, ale którym jarają się też moi "alternatywni" znajomi. "Smarzol" robi filmy dla Polaków i o Polakach i może za 50 lat nie będą o nim uczyć w filmówce, ale w tym momencie jest najpopularniejszym polskim reżyserem i stąd te oceny. Według mnie jest to reżyser na 9, tak samo jak Paul Thomas Anderson. Ale powody, dla których dałem im taką ocenę były zupełnie inne. A Filmweb to sumuje i wychodzi, że któryś jest wyżej, a któryś niżej. I raczej nie oznacza to, że jeden z nich jest obiektywnie lepszy. Pewnie gdybym miał robić ranking ulubionych zespołów to RH i Myslovitz dzieliłoby kilkadziesiąt miejsc. Ale w taki dzień jak dzisiaj znacznie lepiej brzmi w słuchawkach "Z twarzą Marylin Monroe" niż "Lucky". :)

adamcpdst

ooooo z twarzą Marylin Monroe :) Cóż masz naprawdę rację. Zgadzam sie z tobą. I idę słuchać OK Computer. :D

PS: Smarzowski zostanie zapmiętany. Choćby za Wesele (Przynajmniej w Polsce)