Wojciech Smarzowski

8,2
11 189 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Wojciech Smarzowski

Znany reżyser Wojciech Smarzowski powiedział w radiowej Jedynce, że planuje nakręcenie filmu o rzezi wołyńskiej.
Rozpoczyna właśnie prace nad scenariuszem
Jaki jest pomysł Smarzowskiego na film? - To nie będzie czarno-biała historia. Rozdzielam banderowców od
Ukraińców. Będzie tam również o akcjach odwetowych Polaków. Ten film będzie uwierał. Przede mną też dość duże
wyzwanie, jak pokazać, żeby nie pokazać, bo to są okropne rzeczy, które się tam wydarzyły - mówi reżyser.

- Nie zawężałbym tego tylko do Wołynia. To dość istotne dla mnie i dla Kresowiaków. Chciałbym, żeby film dotyczył
całych Kresów. Akcja zaczynałaby się jeszcze przed wojną, a kończyła w 1943-44 roku - mówił w Jedynce reżyser.
Epilog toczyłby się w 1945 roku, kiedy wypędzeni opuszczali Kresy.

Smarzowski mówił nawet, że w pewnym momencie zastanawiał się, czy nie poprosić o pomoc ukraińskiego
reżysera, któremu miałby oddać połowę filmu. Chciał, by w ten sposób reprezentowany był punkt widzenia obu stron.

- Dla idei byłoby to bardzo fajne. Dla filmu też, ale pod warunkiem, że po stronie ukraińskiej byłby odpowiedni reżyser.
Jeżdżę po różnych festiwalach i gdyby był jakiś dobry reżyser z Ukrainy, tobym go znał - powiedział, tłumacząc,
dlaczego pomysł upadł.-Wyborcza

Niestety nie mogę dac linka, wyskakuje "Wprowadzona przez Ciebie treść jest niezgodna z Regulaminem Serwisu"

Magdalena_42

Dzięki, już dawno czekałem na jakieś informacje dotyczące tego projektu. Mam nadzieję ze kawał gęstego filmu powstanie, bo w zasadzie jak nie Smarzowski, to nie wiem kto mógłby podołać :)

kfleszer

Też mam duże nadzieje co do tego filmu i wiarę, że jednak pokaże te wszystkie okropności. Nie żebym była sadystką, ale jeśli ten film "ma uwierać" to tak powinni być.

Magdalena_42

W końcu będzie jakiś film o polskiej historii na przyzwoitym poziomie.

Smarzowski razem z Holland będzie reżyserem 3, sezonu serialu "Bez tajemnic"

Magdalena_42

Będzie
-okrutny
-realistyczny

Rekwizyty;
-gówno
-wódka
-karabin
-ziemniaki
-widły

Stylizacja