Na pierwszy rzut oka "Drama" wygląda jak kolejna historia o idealnej parze. Emma i Charlie poznali się przypadkiem, zakochali niemal od pierwszego wejrzenia, a teraz od ich ślubu dzieli ich zaledwie kilka dni. Wszystko wydaje się poukładane, wręcz podręcznikowe. Do chwili, gdy podczas niewinnej rozmowy o najgorszych rzeczach, jakie zrobiliśmy w życiu, Emma decyduje się wyznać sekret, którego – być może – nigdy nie powinna była ujawniać. W jednej chwili romantyczna opowieść zamienia się w psychologiczne pole minowe, z którego nie ma już bezpiecznej drogi odwrotu.
Najciekawsze jest jednak to, że Borgli nie buduje napięcia wokół pytania: "Co wydarzy się dalej?". Znacznie bardziej interesuje go: "Co zrobiłbyś na miejscu Charliego?". To właśnie ten moment sprawia, że "Drama" przestaje być filmem o dwojgu bohaterach, a staje się filmem o widzu. Każda kolejna scena jest próbą odpowiedzi na pytanie, czy człowieka można oceniać wyłącznie przez pryzmat jego najgorszego czynu. A może istnieją błędy tak potworne, że na zawsze definiują tego, kto je popełnił – nawet jeśli nigdy nie zostały doprowadzone do końca?
Zamiast budować prosty konflikt dobra ze złem, Borgli stawia widza w miejscu, z którego każda ocena wydaje się niepełna. Im dłużej trwa seans, tym trudniej komukolwiek bezwarunkowo kibicować. Kiedy zaczynamy współczuć Emmie, przypominamy sobie ciężar jej wyznania. Gdy stajemy po stronie Charliego, uświadamiamy sobie, że jego reakcje coraz częściej wynikają z obsesji, a nie rozsądku. Borgli z premedytacją odbiera widzowi komfort moralnej pewności. Nie pozwala wskazać bohatera ani czarnego charakteru. Każe za to zmierzyć się z czymś znacznie trudniejszym – z własnymi granicami wybaczenia.
Najbardziej niepokojące jest to, że sekret Emmy wcale nie staje się osią filmu. Jest jedynie zapalnikiem. Prawdziwym tematem okazuje się zaufanie i jego kruchość. Bo kiedy raz zobaczymy ukochaną osobę w zupełnie nowym świetle, nie potrafimy już wrócić do poprzedniego obrazu. Charlie nie przestaje kochać Emmy z dnia na dzień. On zaczyna nieustannie zadawać sobie pytanie, kogo właściwie kochał przez cały ten czas. Czy kobietę, którą znał, czy jedynie jej starannie zbudowaną wersję?
To właśnie dlatego "Drama" działa tak mocno. Nie opowiada o sensacyjnym zwrocie akcji, lecz o mechanizmie, który uruchamia się w ludzkiej głowie. Każde spojrzenie, każde milczenie i każda zwyczajna rozmowa zaczynają nabierać nowego znaczenia. Widz obserwuje proces powolnego rozpadu zaufania – nie poprzez wielkie kłótnie czy dramatyczne sceny, ale przez tysiące drobnych pęknięć. Film bardzo trafnie pokazuje, że związki rzadko rozpadają się od jednego wydarzenia. Znacznie częściej niszczy je nieustanne wracanie do tej samej myśli.
Borgli stawia również pytanie o to, czy człowiek naprawdę może zostawić przeszłość za sobą. Lubimy wierzyć, że ludzie się zmieniają. To jedno z tych zdań, które brzmią dobrze i pozwalają nam spokojnie zasnąć. Ale "Drama" brutalnie sprawdza, czy nadal będziemy w nie wierzyć, kiedy przeszłość okaże się znacznie mroczniejsza, niż jesteśmy gotowi zaakceptować. Film nie ocenia. Zmusza jedynie do nieustannego ważenia racji, a to często okazuje się bardziej wyczerpujące niż najbardziej efektowne sceny akcji.
To także opowieść o naszej potrzebie jednoznaczności. Chcemy wiedzieć, kto jest dobry, a kto zły. Kogo należy potępić, a komu współczuć. Tymczasem Borgli pokazuje, że życie rzadko działa według tak prostych zasad. Ludzie bywają jednocześnie przerażający i godni współczucia. Mogą nosić w sobie coś, co budzi odrazę, a jednocześnie szczerze pragnąć stać się kimś innym. I właśnie ta niejednoznaczność okazuje się największym ciężarem filmu.
"Drama" nie próbuje szokować dla samego szoku. Wykorzystuje jeden sekret, by opowiedzieć o czymś znacznie bardziej uniwersalnym – o tym, jak kruche jest zaufanie i jak łatwo obraz drugiego człowieka rozsypuje się pod ciężarem jednej prawdy. To film, który nie oferuje oczyszczenia ani prostych odpowiedzi. Zostawia za to z pytaniem, czy naprawdę chcemy wiedzieć o ukochanej osobie wszystko.
Udostępnij
Facebook
X
Udostępnij
Skopiuj link
Dodaj Filmweb jako preferowane źródło w Google
Częściej zobaczysz nasze artykuły w wynikach wyszukiwania.