Marshmallow (2025)
Daniel DelPurgatorio
Giorgia Whigham
Corbin Bernsen

Słodko-gorzka zagadka na granicy snu i rzeczywistości

Już od pierwszych scen "Marshmallow" w reżyserii Daniela DelPurgatorio coś w powietrzu wibruje - niepokojąco, subtelnie, jak gdyby świat filmu był utkany z mgieł wspomnień i lęków. Wystąpienie w głównej roli młodego Morgana Kue Lawrence daje widzowi bohatera, z którym łatwo się utożsamić - wrażliwego, zmagającego się z traumą, niepewnością, a jednocześnie z pragnieniem zrozumienia, co jest prawdziwe, a co złudne.

Akcja toczy się w scenerii letniego obozu, klasycznego miejsca dla opowieści o nastolatkach, ukrywających lęki, wyobrażenia i mroczne tajemnice. Obozowe opowieści przy ognisku, legendy o lekarzu, który działa nocą - to wszystko działa jak dobrze znany zestaw narzędzi horroru. Ale "Marshmallow" nie idzie na łatwiznę: kiedy przekraczamy pewien punkt zwrotny, okazuje się, że film miesza gatunki - horror, science fiction, metaforyczny dramat - w intrygujący i momentami niejednoznaczny sposób.

Kluczowy zwrot akcji - że dzieci na obozie nie są tym, za kogo się podają, że ich "odtworzenie" i "programowanie" skrywa eksperymenty - nadaje całej historii podwójny wymiar. To opowieść nie tylko o lęku, ale o tożsamości, utracie, manipulacji pamięcią i granicach tego, co realne.

Kue Lawrence jako Morgan momentami sprawia wrażenie niemal bezbronnej powłoki nerwów i niepokoju. Jego reakcje, spojrzenia, drobne gesty - to one często mówią więcej niż dialogi. Pilar Kai Cech to z kolei postać, przez którą widz może zobaczyć świat Morganowych lęków i nadziei - i to, że czasem ból łączy, a nie dzieli.

W obsadzie także nie brakuje wyrazistych ról - chociaż rola dorosłych postaci bywa bardziej enigmatyczna niż ugruntowana, co w kontekście filmu o manipulacji pamięcią i percepcją może być celowe.

Pewnym mankamentem są momenty, gdy młodzi aktorzy zostają wystawieni na intensywne sceny lęku lub dramatycznych konfrontacji - czasem emocje wydają się szarpane - jednak ogólny efekt bywa skuteczny, zwłaszcza że film nie boi się stawiać trudnych scen.

"Marshmallow" ma dwa oblicza: część, w której fabuła rozwija się spokojnie, budując napięcie, podsuwając tajemnice, zagadki i sugestie; oraz część, w której dostajemy duży ładunek wyjaśnień, ekspozycji, twistów. Dla niektórych widzów ta druga połowa może być przytłaczająca - dialogi i wywody stają się momentami ładunkiem informacyjnym, który konfrontuje się z wcześniej skromniejszym tempem.

Jednak to celowy kontrast - bo film stara się być bardziej jak sen niż prosty horror: maskuje i odkrywa, miesza prawdę z iluzją. To wymaga od widza uwagi, cierpliwości i otwartości na nieoczywistość.

Zdjęcia operują stonowaną paletą, często utrzymaną w chłodnych tonach, z niekiedy przygaszonym światłem, co potęguje klimat alienacji i obcości. Gdy pojawiają się błyski, migotania, krótki ruch kamery - to właśnie wtedy czujemy, że coś jest nie tak. Nie brakuje ujęć symbolicznych, gdzie natura, woda, mrok obozowych nocy stają się przestrzeniami lęku i niepewności.

Muzyka, nastrój dźwiękowy wspiera "podprogowo" nie zawsze "jak horror", ale bardziej jako narzędzie sugestii i podkreślenia psychicznego stanu bohaterów. Warto zwrócić uwagę, że w momentach kluczowych film pozwala ciszy kierować naszą wyobraźnią.

"Marshmallow" to film, który zostawia po sobie smak niedopowiedzenia i pytania: co naprawdę wiemy o sobie, o naszej pamięci, o granicach percepcji? To horror, ale horror z ambicjami - łączący dziecięcy lęk, metaforę eksperymentów nad tożsamością i zagadki obozowych opowieści. Nie jest perfekcyjny, momentami bywa zbyt "na wyjaśnienie" - ale to jeden z tych tytułów, który daje więcej niż bierną rozrywkę.
1 10 6