PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=747005}

Żywi i umarli

The Living And The Dead
2016 -
7,1 746  ocen
7,1 10 1 746
Żywi i umarli
powrót do forum serialu Żywi i umarli
Marko81

1 odcinek jest na necie i jest dobry

Marek84

to to wiem ze jest ale o czym

Marko81

to zależy ile chcesz usłyszeć spojlerów ;-)

pierwszy odcinek średnio mi się podobał, główna bohaterka mnie irytowała, ale potem...

wow! obejrzałam w 2 dni wszystkie 6 odcinków i chciałabym by było więcej bo:

1. serial jest bardzo pieknie zrobiony - wszystkie detale historyczne, muzyka, postacie mieszkańców (tacy realni) itd.

2. historia jest interesująca - są historie poboczne (każdy odcinek) i jedna przewijająca się przez wszystkie odcinki - w pewnym momencie myślę sobie "kurcze to już zakręcili to tak że pewnie zakończenie będzie głupie albo naiwne", a jednak nie! wybronili się w 6 odcinku i ogarnęli całość w sensowną opowieść. Owacja na stojco!

3. nie ma efektów specjalnych a i tak bywa strasznie - to nie typowy horror więc jeśli ktoś oczekuje takiego conjuring czy innego nienarodznego to się rozczaruje - tutaj jest subtelniej ale też są potępieńcy różnej maści w rolach głownych :-)

Nie każdemu się spodoba ale ja ciesze się że widziałam, przyzwoita rozrywka

dotik84

Ale konkretnie o czym to ?

Marko81

o duchach niespokojnych (głównie szukających zemsty za krzywdy)
o zderzeniu tradycji z postępem, zabobonów z nowoczesnym myśleniem
o przenikaniu się światów (przeszłość i przyszłość - troche jak podróże w czasie)

i o tym jak łatwo popaść w szaleństwo gdy jest się człowiekiem wrażliwym, dobrym i z poczuciem winy

ocenił(a) serial na 9
dotik84

Pięknie napisane!

Marek84

jeśli uważasz że pierwszy był dobry to obejrzyj resztę :-)

ja skonczyłam już 6 odcinek i chciałabym więcej.... ale nie wiem czy będzie więcej bo to "miniserial"

ocenił(a) serial na 8
dotik84

Zakończenie sugeruje, że tak za rok możemy się spodziewać drugiego sezonu. Ale z BBC to nigdy nie wiadomo.