to zależy ile chcesz usłyszeć spojlerów ;-)
pierwszy odcinek średnio mi się podobał, główna bohaterka mnie irytowała, ale potem...
wow! obejrzałam w 2 dni wszystkie 6 odcinków i chciałabym by było więcej bo:
1. serial jest bardzo pieknie zrobiony - wszystkie detale historyczne, muzyka, postacie mieszkańców (tacy realni) itd.
2. historia jest interesująca - są historie poboczne (każdy odcinek) i jedna przewijająca się przez wszystkie odcinki - w pewnym momencie myślę sobie "kurcze to już zakręcili to tak że pewnie zakończenie będzie głupie albo naiwne", a jednak nie! wybronili się w 6 odcinku i ogarnęli całość w sensowną opowieść. Owacja na stojco!
3. nie ma efektów specjalnych a i tak bywa strasznie - to nie typowy horror więc jeśli ktoś oczekuje takiego conjuring czy innego nienarodznego to się rozczaruje - tutaj jest subtelniej ale też są potępieńcy różnej maści w rolach głownych :-)
Nie każdemu się spodoba ale ja ciesze się że widziałam, przyzwoita rozrywka
o duchach niespokojnych (głównie szukających zemsty za krzywdy)
o zderzeniu tradycji z postępem, zabobonów z nowoczesnym myśleniem
o przenikaniu się światów (przeszłość i przyszłość - troche jak podróże w czasie)
i o tym jak łatwo popaść w szaleństwo gdy jest się człowiekiem wrażliwym, dobrym i z poczuciem winy
jeśli uważasz że pierwszy był dobry to obejrzyj resztę :-)
ja skonczyłam już 6 odcinek i chciałabym więcej.... ale nie wiem czy będzie więcej bo to "miniserial"