PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38365}

13 Posterunek

1997 - 1998
7,2 126 tys. ocen
7,2 10 1 125759
6,5 22 krytyków
13 Posterunek
powrót do forum serialu 13 Posterunek

Czy ktoś orientuje się gdzie kręcono 13 posterunek? Podejrzewam że to było oczywiście jakieś studio, ale ktoś wie gdzie dokładnie?

ocenił(a) serial na 8
Faraon_5

a ja myślę że wynajęto do tego jakiś budynek i ucharakteryzowano na posterunek :] świadczy o tym to że w całokształcie oglądamy wszystkie pomieszczenia z wszystkich stron :] w innych serialach, czy to komediowych czy zwykłych serialach zawsze brakuje jednej ściany gdyż pomieszczenia są sztucznie zbudowane w studiu :>

i rzeczywiście miło by było gdzieś kiedyś wejść i zobaczyć te wszelkie pomieszczenia :D:D

KinoManiack

W wielu serialach jest tak, że scenografia, tak jak piszesz, nie ma np. jednej ściany, ale gdy scena wymaga jej sfilmowania, to się ją po prostu dostawia. Tak było np. w "Przyjaciołach" i w wielu innych sitcomach.

A w "13. Posterunku", z racji tego, że akcja rozgrywa się niemal tylko i wyłącznie na posterunku, najprawdopodobniej wybudowano taką "trójwymiarową" scenografię. Ze wszystkimi ścianami i nawet z dachem. Pomieszczenia były zbudowane dokładnie w takim układzie, w jakim widzimy je w serialu. Po prostu stworzono całe wnętrze całego posterunku w jakiejś hali zdjęciowej, najpewniej w WFDIF, bo ta wytwórnia pojawia się w napisach końcowych. Oczywiście mogę się mylić :).