Czy ktoś orientuje się gdzie kręcono 13 posterunek? Podejrzewam że to było oczywiście jakieś studio, ale ktoś wie gdzie dokładnie?
a ja myślę że wynajęto do tego jakiś budynek i ucharakteryzowano na posterunek :] świadczy o tym to że w całokształcie oglądamy wszystkie pomieszczenia z wszystkich stron :] w innych serialach, czy to komediowych czy zwykłych serialach zawsze brakuje jednej ściany gdyż pomieszczenia są sztucznie zbudowane w studiu :>
i rzeczywiście miło by było gdzieś kiedyś wejść i zobaczyć te wszelkie pomieszczenia :D:D
W wielu serialach jest tak, że scenografia, tak jak piszesz, nie ma np. jednej ściany, ale gdy scena wymaga jej sfilmowania, to się ją po prostu dostawia. Tak było np. w "Przyjaciołach" i w wielu innych sitcomach.
A w "13. Posterunku", z racji tego, że akcja rozgrywa się niemal tylko i wyłącznie na posterunku, najprawdopodobniej wybudowano taką "trójwymiarową" scenografię. Ze wszystkimi ścianami i nawet z dachem. Pomieszczenia były zbudowane dokładnie w takim układzie, w jakim widzimy je w serialu. Po prostu stworzono całe wnętrze całego posterunku w jakiejś hali zdjęciowej, najpewniej w WFDIF, bo ta wytwórnia pojawia się w napisach końcowych. Oczywiście mogę się mylić :).