PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=594557}
6,8 7,6 tys. ocen
6,8 10 1 7556
1920. Wojna i miłość
powrót do forum serialu 1920. Wojna i miłość

Jestem na etapie 4 odcinka. Masakra po prostu! Czy nikogo nie zastanowiło, dlaczego podporucznik ma 2 gwiazdki (**) a kapitan 3 (***)? Gdzie jest w takim razie porucznik???

To się po prostu w głowie nie mieści.... Ale już tłumaczę:

III RP (czyli dzisiaj):
** - podporucznik
*** - porucznik
**** - kapitan

II RP (1918–1945):
* - podporucznik
** - porucznik
*** - kapitan rotmistrz

Ci kretyni wzięli naramienniki podporucznika z czasów obecnych a resztę z II RP.

Opadły mi ręce i nogi! Jak można robić takie rzeczy!?

ocenił(a) serial na 2
archis_p

Hmmm.... dlaczego w 4 odcinku, sierżant "od mąki" nazywa porucznika Jabłońskiego(**) kapitanem ???????

ocenił(a) serial na 1
archis_p

proste. Za serial biorą się osoby z zerowym pojęciem o tym co kręcą. Poza tym takich kwiatków jest więcej w podukcjach tego typu made in Poland.

archis_p

Uspokoję Cię. W drugiej RP stopnie wojskowe były takie jak pokazano w serialu: * podporucznik, ** porucznik, *** kapitan.
po II wojnie światowej, na wzór Armii Czerwonej w LWP wprowadzono kapitana czterogwiazdkowego, ** podporucznika i *** porucznika.
W II RP był jeszcze jednogwiazdkowy chorąży (w obwódce) - coś jakby "przedproże" oficera. W latach 60-tych utworzono oddzielny korpus chorążych, który zlikwidowano w 2004 roku.
Wystarczy po prostu poszukać a nie niepotrzebnie się ekscytować.

ocenił(a) serial na 2
zibi1953

Ty zrozumiałeś w ogóle co ja napisałem??? Przeczytałeś w ogóle mój post czy odpowiedziałeś w ciemno?

Nawet Piłsudski zwraca się do Jarocińskiego PODPORUCZNIKU! A Jarociński ma 2 gwiazdki!!! Kumasz czacze?? W IIRP Nie było dwugwiazdkowego podporucznika tylko jednogwiazdkowy! Kumasz??

I czytaj ze zrozumieniem. Aha i nie podawaj stopni jakie obowiązywały w II RP bo ja to już zrobiłem. Przeczytaj ze zrozumieniem mój wpis to zauważysz!

archis_p

Hej znawco, a przerobiłeś temat różnorodności stopni w różnych rodzajach wojska?? Nie? No to szukaj ... ach Ci polscy malkontenci, co polskie, musi być ŻŁE ...

ocenił(a) serial na 1
Morbod

Z tego co się orientuje to w poszczególnych rodzajach wojsk różniły się nazwą ale nie wyglądem. np Kapitan -rotmistrz czy wachmistrz-ogniomistrz- sierżant. wyglądem różniły się tylko stopnie w Marynarce wojennej.

ocenił(a) serial na 1
archis_p

W temacie błedów to kostiumologa powinni ko}mi po bruku ciągnąc za to co wprawia w tym serialu. Polscy żołnierze siedzą w okopach a mundurki czyściutkie i w kant zaprasowane jak na defiladę... to co ? te okopy to im koparka wykopała ? Ze o hemach świecących nowiutka farbą nie wspomnę. W ZSW po kilkudniowych ćwiczeniach na poligonie wyglądaliśmy gorzej niż ci frontowi żołnierze.

polukr

Jak się ma tylko jeden komplet uniformów na cały okres realizacji, to się OSZCZĘDZA:) poza tym do kopania okopów mogli zapędzić okoliczną ludność wiejską. I tak pewnie kumała się z bolszewikami, więc niech chociaż tyla zrobią ku chwale Najjaśniejszej...:)
Realizatorzy chętnie korzystali z pomocy Grup Rekonstrukcji Historycznej. Ci Chłopcy występowali w swoich uniformach, nie dziwi zatem, że niezbyt chętnie tarzali się w nich po błocie.