PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=594557}
6,8 7,6 tys. ocen
6,8 10 1 7557
1920. Wojna i miłość
powrót do forum serialu 1920. Wojna i miłość

po całości (ostatni odcinek obejrzałem na tvp.pl) zmieniłem swoją ocenę z 8 na 5.
Ogólnie do serialu jak chyba każdy podszedłem z wielką nadzieją: nieruszony przez telewizję temat 1920 roku od dawna wszystkich nakręcał. Niestety ten serial nie spełnił moich oczekiwań, a dlaczego: bo może dlatego że nie koncentrował się na tym najważniejszym konkretnym wydarzeniu z 1920 roku czyli cudu nad Wisłą.
No i tak sobie napiszę co mnie osobiście się nie podobało w serialu od najbardziej wkurzającej rzeczy zaczynając od skakania po scenach: przykład z 13 odcinka tutaj walczą na wschodzie, a zaraz pokazują gości na Powązkach, tutaj chowają fortepian a za moment gosć gra w szpitalu, już o tym medalu też muszę wspomnieć (za co!?) przeskoki czasowe mnie osobiście zabijały - czyli montaż serialu jak dla mnie niespójny. Zupełnie jakby nakręcono serial na 2 sezony (26 odcinków) a ktoś na siłę pociął i pokleił odcinki -mam uczucie braku wyjaśnienia niektórych rzeczy.
ech kończę bo nie wiem jak opisać ten niedosyt a zaczynam się powtarzać.
acha najważniejszy zawód to BRAK scen z bitwy warszawskiej.

W takim razie to i ja jestem zawiedziona, bo generalnie rozumiem, że serial miał być tylko luźną opowiastką z tłem historycznym, więc w sumie ogólnie nie wyszło to najgorzej, ale pominięcie scen Bitwy Warszawskiej to już trochę przegięcie, bo myślałam, że jak ostatni odcinek to warto się przyłożyć i pokazać akurat to najważniejsze wydarzenie, nawet jeśli luźno trzymali się tematu. Szkoda...