Żyję na tym świecie już sporo ponad pół wieku. W tym czasie obejrzałem wiele dzieł filmowych ... ale jeszcze nigdy nie widziałem czegoś tak DOBREGO. Bark mi słów aby to opisać ...
Przez 6 odcinków było średnio, bo przynudzało .... by na koniec walnąć ze wszystkich dział! Faktycznie dwugodzinny ostatni odcinek spiął piękną klamrą ledwo dobry prequel - za cholerę nie potrafię zrozumieć po co był wątek tej indianki?! Tylko aby przemycić niewygodną prawdę w tym akurat serialu, o której ci co są ciekawi wiedzą?
Mimo wszystko 1883 jest na wyższym poziomie i chyba ciekawszy niż to. Bynajmnie takie mam odczucie.
Raczej liberalną propagandę.Do teraz szukają tych grobów indian z Kanady co byli masowo mordowani przez kościół.
Tak, to prawda ... krwawa historia Ameryki i Kanady w kwestii indian - nie do znalezienia, ale i trudna do wybaczenia ...... Europa ma podobnie ... z nacją żydowską - więc porównując - jakoś nie mamy co czuć się lepsi ...
Ale wracając do samego serialu - to według mnie ten wątek śmiało można było wyrzucić - w sumie zajął prawie 1,5 odcinka - a w ogóle nie był związany z wątkiem głównym - to mnie zastanawia - więc po co. Zróbmy o tym osobny serial, Film czy coś tam .... kiedyś o wątku niewolniczym widziałem serial "kolej podziemna" - i choć to był trudny temat, może mało ciekawy, to jednak sam aspekt bardzo wartościowy - w końcu nie każdy w sadze o rodzie ranczerów, chce zobaczyć poboczną historię potwornie skrzywdzonej indianki, która z Duttonami nie ma nic wspólnego - chyba, że się mylę. Pozdrawiam.
Nie wylapsliscie. W ostatnim odcinku dowiadujemy się po rozprawie że ona nazywa się Rainwater - czyli prawdopodobnie matka tego Rainwatera z Yellowstone.
Wątek z nią miał prawdopodobnie pokazać dlaczego Rainwater w Yellowstone tak bardzo chciał odzyskać rancho, chociaż o ranczu nic nie ma to jest to taka symboliczną postać, która straciła swój dom. Widzieliście rezerwaty indian - 6 namiotów na krzyż.
może Matka a raczej Babcia - ale to fakt - też o tym przeczytałem - Rainwater na obecne czasy ma ok 60 lat - musiałby się urodzić w latach 60-tych czyli "ona" byłaby po 50-ce - tak szybko liczę - trochę z Matką mało wiarygodne - ale zobaczymy co nowy spin-off nazwany "1944" przyniesie
Przecież Thomas Rainwater mówił w Yellowstone o swojej babce Rainwater. Jej wątek był bardzo istotny dla serialu, to w końcu historia przodków dwóch bohaterów serialu Yellowstone. Teonna ruszyła przed siebie, my już wiemy że znalazła nowy dom w Montanie. Być może miała wiedzę że jej przodkowie wywodzą się z tych ziem, a skąd Duttom dostał te ziemie odpowiedź jest w finale serialu 1883