Zastanawiam się czemu ocena tak bardzo się różni.Na imdb 8,5 a na filmwebie 7,4.Na imdb chyba
głównie głosują Amerykanie,a wiadomo że Bauer to ich bohater i wielki patriota.
Serial jest infantylno-patriotyczny z akcją od której bolą zęby. Oglądam, mam dość ale po przerwie zastanawiam co jeszcze wymyślili o dalej oglądam. Na filmwebie 7,4 to wysoka ocena i chyba zasłużona.
Zauważyłem że każdy serial który który wpisywałem w imdb ma wyższą ocenę,niż na filmwebie.Gra o tron,Breaking Bad,Spartakus,Homeland,Californication,Shameless.
Niestety zapewne wynika to z tego względu, iż wielu fanów danej produkcji X chce by miała ona lepszą ocenę niż produkcje Y Z Q itd, więc owym pozostałym tytułom daje automatycznie 1/10. Lub też widz obejrzy ledwie jeden odcinek i od razu ocenia nie oglądając dalej co w przypadku tylko ewentualnie produkcji proceduralnych, mija się z celem. Nie mówię, że na imdb takich ludzi nie ma, bo są, ale jednak porównując to co dzieje się na forach filmłebu i imdb to jest to niebo do piekła (w tym przypadku imdb - niebo, filmłeb - piekło), i dlatego też moja obecność tu jest tak bardzo ograniczona od dłuższego czasu.
Infantylno-patriotyczny?
Chyba masz na myśli inny serial, bo takiego czarnego PR-u, jaki amerykańskim agencjom / urzędnikom dostarcza ta produkcja, nie widziałem w żadnym innym.
Prawdopodobnie "24" padł ofiarą ludzi z multikontami, podobnie jak "Friends" oraz "Married with children". Pamiętam, że przed wysypem trolli serial utrzymywał się wysoko w top100, chyba coś ok. 50 miejsca. Nagle ocena zaczęła drastycznie spadać i ostatecznie zatrzymała się na 7.4.
imdb nie jest żadną wyrocznią jakości, przypomnę, że dexter ma 9/10 a każdy średnio rozgarnięty widz zdaje sobie sprawę jakim ścierwem był ten serial przez ostatnie 3 sezony.
Polacy uwielbiają narzekać i koncentrować sie na minusach, więc mnie nie dziwi reguła, że u nas wszystko jest gorzej oceniane niż na imdb.
Poza tym trzeba mieć też świadomość, że oglądalność nie bierze się znikąd. Ostatnio ktoś z TVP mówił, że polskie seriale klasy B mają znacznie wyższą oglądalność niż np. 2 sezon "Homeland". Większość ludzi tutaj nie ma gustu i jest głupia.