PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38548}

24 godziny

24
2001 - 2010
7,4 19 tys. ocen
7,4 10 1 18624
7,4 8 krytyków
24 godziny
powrót do forum serialu 24 godziny

Do " 24" podchodzę 5 raz i nadal jestem na pierwszym sezonie czy dalsze sezony będą
lepsze ? Obecnie jestem na odcinku 1x18 i jakoś nie rozumiem tej fascynacji serialem.

FlashBones

Dla wielu osób sezon 1 jest świetny (m.in dla mnie), bo patrzą na niego z perspektywy czasu i biorą pod uwagę to kiedy 1 sezon powstał. Jak na tamte czasy był to hit. Oglądając serial teraz, 1 sezon może trochę zniechęcić bardzo wymagających :)

Odpowiadając na Twoje pytanie: tak warto, każdy kolejny sezon jest coraz lepszy, a na pewno kolejne są lepsze od pierwszego, więc nie poprzestawaj i oglądaj śmiało dalej :) To najlepszy serial sensacyjny / dramat jaki kiedykolwiek oglądałem, nieprzewidywalne zwroty akcji, tyle zaskakujących momentów, dobrzy aktorzy (w późniejszych sezonach będzie co podziwiać jeśli chodzi o grę aktorską), świetne efekty specjalne i to wszystko ładnie zapakowane w całość.

Podsumowując, gdybym mógł wymazać sobie z pamięci ten serial to chętnie bym to zrobił, ale tylko po to by móc oglądnąć jeszcze raz, nie będąc świadomym tego co się kiedy wydarzy ^^

PS: Z góry uprzedzam, żebyś nie przeglądał tematów na forum bo są naszpikowane dużymi spoilerami ^^

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
Demolka25

No nie przesadzajmy z tymi wielkimi wymaganiami. 1 sezon jest po prostu fajny trzeba przywyknąć do tego, że oglądając serial przedstawiający wydarzenia minuta po minucie nie zawsze będziemy oglądali fajerwerki tym bardziej, że 1 sezon bardziej niż inne skupia się wokół wątku politycznego. A dalej jest tylko lepiej. Mnie wciągnął od samego początku jak tylko Polsat zaczął go puszczać. Poza tym okres jego powstania póki co nie jest taki odległy bo pod pewnymi względami 24 to serial ponadczasowy pozbawiony nieśmiertelnych bohaterów i happy endów z odcinka na odcinek. Tutaj nie ma schematu wszystko może się wydarzyć i to jest jego najmocniejszą stroną.

reese

Racja, ale spotkałem się na tym forum z wieloma osobami, które uważały, że 1 sezon jest po prostu nudny :) Ja się z tym nie zgadzam, ale nikomu nie będę wmawiał co ma myśleć. 1 seria może nie wciągać tak bardzo jak kolejne, chociażby dlatego, że widz nie jest jeszcze związany z bohaterami, dopiero ich poznaje.

Nawet po Autorze tematu widać, że mimo iż prawie kończy 1 serie, to nie jest zbytnio przekonany. Ja uwielbiam takie kino i nic mnie nie mogło zniechęcić. I nie możliwym jest, żeby ktoś kto lubi gatunek sensacyjny w formie serialu czy filmu, nie polubił 24.

ocenił(a) serial na 10
Demolka25

Moim zdaniem to przez ten wątek polityczny, który nie był tłem ale głównym wątkiem przez co wiele akcji kręciło się w kręgu polityków a to potrafi zniechęcić. Niemniej jednak podzielam twoje zdanie. Fakt, że inne sezony były może bardziej intrygujące ale ja osobiście 1 lubię tak samo całą resztę.

ocenił(a) serial na 10
reese

Ostatnie odcinki pierwszego sezonu były bardzo dobre, coraz bardziej mi się podoba i wciąga. Za chwilę zaczynam oglądać 2 sezon i przeczuwam, że serial jeszcze bardziej mnie wciągnie i czeka mnie kilka nie przespanych nocek, ale na szczęście zbliżają się święta i więcej wolnego czasu.

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

Kolejne sezony naprawdę trzymają niezły poziom. Drugi też ma swoje momenty a główny wątek jest zdecydowanie ciekawszy niż w pierwszym.

ocenił(a) serial na 10
reese

2 sezon zdecydowanie lepszy niż pierwszy, świetnie się ogląda.

FlashBones

I tak już zostanie ;)
Zazdroszczę Ci. Tyle przed Tobą...

ocenił(a) serial na 10
navyblue_2000

Nie mogę się nie zgodzić. Żadne powtórne oglądanie nie będzie już tym samym co pierwszy raz ...

ocenił(a) serial na 10
reese

Zgadzam się pierwszy raz jest najlepszy, powtórka to już nie to samo.

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

Skończyłem przed chwilą oglądać drugi sezon, był znakomity (zarąbisty) 10/10. Jutro zaczynam trzeci.

FlashBones

Kolejne coraz lepsze :)

ocenił(a) serial na 10
Demolka25

Właśnie obejrzałem odcinek 3x14, szkoda, że zabili Ninę, była to bardzo fajna postać, zwłaszcza jako czarny charakter.

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

I to jest właśnie to o czym pisałem. Przyzwyczajasz się do postaci ale nie możesz mieć pewności czy wyjdzie z tego cało.

ocenił(a) serial na 10
reese

Trzeci sezon także oglądało się wyśmienicie( 10/10). Obecnie jestem w połowie 4 sezonu i ten sezon także jest znakomity. Akcja w tym serialu jest niesamowita, stoi na najwyższym poziomie, gra aktorska bardzo dobra, każdy odcinek ogląda się z napięciem i nie ma nawet najmniejszej mowy o jakiejkolwiek nudzie. Nie obejrzałem jeszcze całości, ale uważam, że jest to najlepszy serial sensacyjno - dramatyczny jaki powstał i coś mi się wydaje, że nic takiego już nie zrobią, chociaż twórcy "24" szykują nowy serial z fajną obsadą. Mam jeszcze nieco ponad połowę serialu do obejrzenia, więc będzie się jeszcze czym ekscytować.

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

Obejrzałem przed chwilą odcinek 4x16, śmierć prezydenta USA, zabitego przez terrorystów, jeszcze tego nie było w serialu amerykańskim.

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

4x17 prezydent jednak przeżył, ale i tak stracił władzę,

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

I dzięki temu poznaliśmy Logana. Hell Yeah.

ocenił(a) serial na 10
VisitorQ

Bardzo fajny aktor, widziałem go w The Mentalist, przez 24 przetacza się sporo znanych aktorów z innych seriali, fajnie jest oglądać ich w innych rolach.

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

Fakt, trzeba to oddać, że Gregory Itzin serwuje tu jeden z najlepszych popisów aktorskich ever.

reese

Dziwi mnie fakt dlaczego Chloe O'Brian tak długo sie uchowała w tym serialu. Strasznie mnie ta panienka drażni swoimi fochami, i w ogóle jej gra aktorska pozostawia wiele do życzenia.

ocenił(a) serial na 10
Turkisz80

Kwestia podejścia do postaci. Mnie na początku też drażniła ale szybko się do niej przekonałem.

użytkownik usunięty
Demolka25

No to muszę przyznać, że mnie zachęciłeś :) Nie widziałem wcześniej tego serialu i zawsze "przewijał się gdzieś w tle" - z jakichś przyczyn nigdy nie zdecydowałem się dać mu szansy. Ty, swoim komentarzem, "namówiłeś mnie na to" :) Czas pokaże czy serial mi - jak to się mówi - "wejdzie" opcjonalnie "podejdzie" :)

Miejmy nadzieję, że tak. Miłego oglądania =)

ocenił(a) serial na 9
FlashBones

Spokojnie, bądź cierpliwy i oglądaj dalej, później kolejno 2 sezon i tak dalej do 8. Jak obejrzysz wszystkie to wtedy sam sobie wyrobisz zdanie i będziesz mógł coś od siebie napisać.

Unikaj spojlerów na FW. Najlepiej w ogóle nie czytaj ich, bo zepsujesz sobie cały efekt z oglądania. To naprawdę ważne.

Ja tak jak Ty kiedyś nie znałem tego filmu. Podchodziłem do niego sceptycznie. 3 lata do niego podchodziłem W 2004r. dostałem set DVD z sezonem 3 w wersji oryginalnej z Irlandii. Powiem Ci coś .. włączyłem... obejrzałem 1 odcinek... i przepadłem. Z każdym kolejnym nie mogłem się doczekać następnego.

Ja miałem cały set DVD. W tamtych latach mogę się tylko domyślać jak irytujące było wyczekiwanie kolejnego odcinka w TV ;-)) Miłego oglądania.

mnusul

Ja dość późno zacząłem oglądać dlatego miałem 6 sezonów po kolei, piękna sprawa =) Czekanie na emisję kolejnych epizodów 2 ostatnich sezonów z tygodnia na tydzień to coś strasznego ^^. Nie ma nic lepszego jak oglądanie w miarę możliwości jak najwięcej odcinków pod rząd. Biorąc pod uwagę to jak rozgrywane są wydarzenia w tym serialu, oglądanie jednego odcinka na tydzień co niektórym może zepsuć "to coś" w tym serialu.

Mówię tak bo już wielokrotnie spotkałem się z opiniami, że takie oglądanie psuje po prostu wrażenie, że akcja serialu toczy się podczas jednego dnia.

Podsumowując Autor tematu ma naprawdę dobrze xD

ocenił(a) serial na 10
Demolka25

!!! UWAGA SPOILERY !!!

Dziś zacząłem oglądać sezon 5, zrobiłem prawie dwa tygodnie przerwy od sezonu 4(szkoda za szybko obejrzeć tak kapitalny serial). Sam początek mocny śmierć Palmera i Michelle( szkoda tych postaci, świetnie pasowały do serialu) Denerwuje mnie trochę prezydent Logan strasznie niezdecydowany, popadający w panikę i dający sobą manipulować( pewnie ta postać taka ma być)Logan pewnie zmieni się z czasem, tak podejrzewam.

Sezon 4 tak jak 2 i 3 także oceniam na 10/10 ,piąty i kolejne pewnie ocenie tak samo, ten serial jest wyśmienity, szkoda, że tylko 8 sezonów.

FlashBones

Według mnie jak i chyba większości sezon 5 jest najlepszym :P Sam zacząłem niedawno oglądać serial od nowa i akurat dziś skończyłem 5 i leci już 6 :)

BTW, nie wiem czy wiesz i czy posiadasz, ale do sezonów 4 / 5 / 6 są prequele, jeśli nie posiadasz napisz na gg (5066109) to podam Ci linka. Spakowane wszystkie razem, z napisami. Nie chcę podawać tutaj bo nie wiem czy można ^^ Nie pamiętam regulaminu w całości, ale niektóre fora tego zabraniają.

Ps: Do sezonu 7 prequelem jest 24: Redemption ale o tym na pewno wiesz.
http://www.filmweb.pl/film/24+Godziny+Wybawienie-2008-388312

ocenił(a) serial na 10
Demolka25

O Redemption wiedziałem, ale o prequelach do sezonów 4,5,6 już nie, dzięki za info.

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

Ach ten Logan, kocham go. Gregory Itzin powinien dostać wszystkie nagrody świata za tą rolę.

ocenił(a) serial na 9
FlashBones

Jak Ci już wyżej napisałem i jak mawiał Mistrz Yoda cierpliwości... ;-))) Oglądaj do sezonu 8. Sam później ocenisz co i jak. Ja nie oceniłbym każdego sezonu na 10/10. Były natomiast we wszystkich sezonach odcinki które całe zasługiwały na taką ocenę. Celowo nie będę pisał jakie, żeby Ci nie psuć zabawy. Zaczynasz 5 sezon... ok. Oglądaj dalej. Ciekaw jestem Twojego zdania jak zobaczysz wszystkie. ;-)) Mogę Ci tylko napisać, że zacząłem od wersji oryginalnej sezon 3 ... później 1,2,4,5,6,7,8. i naprawdę warto obejrzeć wszystkie sezony. Później i tak dojdziesz do wniosku, że były lepsze i gorsze. Generalnie serial trzyma poziom w każdym sezonie no może poza ... ;-)) sam musisz ocenić który. Każdy kto obejrzał wszystkie sezony ma swoje ulubione odcinki, sceny itd. Ja mimo, że jestem już "po obejrzeniu" wracam czasem do poszczególnych odcinków i wyłapuję smaczki. To tylko dowód jak ten film się nie nudzi, jak perfekcyjnie dopracowane są sceny i scenariusz. Możemy podyskutować później który sezon naj... i dlaczego choć takich tematów już na FW trochę jest.

Co do tego co napisał VisitorQ zgadzam się Logan uważam zagrał tu życiową rolę., ale imho było wiele osób granych postaci w całym serialu, które zagrały wspaniale. (odwzorowały rys psychologiczny danej postaci w danej scenie wątku, ale to już jest zajmowanie sie szczegółami i krojenie filmu ;-)))). np. uznana przez krytyków rola prezydenta Palmera.itd. Miłego dalszego oglądania...

ocenił(a) serial na 10
mnusul

Wracam do serialu. Wczoraj zacząłem oglądać sezon 6, poprzednie sezony były znakomite. Postanowiłem po 5 sezonie zrobić sobie przerwę szkoda za szybko obejrzeć tak świetny serial. Miałem już tak kilka razy że za szybko obejrzałem. Miała być przerwa miesięczna a wyszła prawie roczna:) 6 sezon bardzo ciekawy jestem po 5 odcinkach zapowiada się bardzo dobry sezon.

FlashBones

Ja jestem po siedmiu sezonach. Obejrzenie ich zajęło mi około 4 miesiące. Z końcem każdego sezonu mówiłem sobie, że zrobię dłuższą przerwę, żeby nie kończyc zbyt szybko tego serialu, ale to jest po prostu niemożliwe. Za bardzo wciąga xD

ocenił(a) serial na 10
Maniek2008

Pierwsze 5 sezonów obejrzałem w miesiąc. Ciesze się że udało mi się powstrzymać, przerwa może długa ale za to mam teraz jeszcze ponad 2,5 sezonu do zobaczenia:) Trochę mało:) Niezłą Jack ma rodzinkę:):)

ocenił(a) serial na 9
FlashBones

Tak jak napisałem Ci wyżej... oglądaj miarowo i do przodu... Unikaj spojlerów ... Pamiętaj, że kiedyś czekało się tydzień na kolejny odcinek... a przy stopniu uzależnienia i wciągnięcia w tematykę każdego odcinka, to było to "trudne oczekiwanie"... ;-) Teraz możesz sobie seta walizeczkę kolekcjonerską z wszystkimi sezonami kupić.... i zrobić maraton.... ;-), co oczywiście wszystkim fanom polecam...

ocenił(a) serial na 10
mnusul

Jestem po 11 odcinkach sezonu 6,kolejna świetna seria. Ci co oglądali serial w czasie emisji i czekali tydzień na kolejny odcinek mieli naprawdę ciężko, to było coś. Po obejrzeniu sezonu 6 planuje trochę zwolnić tempo, ale będzie o to trudno:)

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

ojej... to jest jeszcze ktoś kto nie obejrzał 24? Już dawno zakończył się 8-my sezon i teraz tylko pozostaje czekać na 24 Movie, bo nie ma co oglądać...a bynajmniej nie z zapartym tchem..
Niestety po obejrzeniu 24 nasze wymagania są duuużo większe, a ty Flashbones masz jeszcze Redemption, s. 7 i 8 do obejrzenia - pozazdrościć!

ocenił(a) serial na 10
anekw24

Tak mam szczęście udało mi się powstrzymać i nie obejrzeć za szybko wszystkiego:)

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

3>4>7>1>2>5>6 >8

ocenił(a) serial na 10
HaRdBucK

1>2>3>4>5>6>7>8.............>9 <jupi>

ale faktem jest, że sezon 3 obejrzałem w .... "24" godziny !!

ocenił(a) serial na 10
Atol

Po dość długiej przerwie w 3 dni obejrzałem 7 sezon. Oceniam bardzo wysoko, super się oglądało. Jestem teraz po 3 odcinkach 8 sezonu i jakoś trochę poziom spadł, ale nadal ogląda się bardzo dobrze.:) Super że będzie ta wersja limitowana, szkoda tylko ze to 12 odc. i pewnie więcej nie będzie:(

ocenił(a) serial na 10
FlashBones

Obejrzałem sezon 8 i mimo słabszego początku uważam ze okazał się dobra serią. Końcowa część tego sezonu jest szokująca:). Powrót pewnej postaci dała niezłego kopa dalszemu rozwojowi sytuacji. Zakończenie pozostawiło dużo niedosytu. Cieszę się że będzie kolejny sezon, chociaż mało odcinków, ale lepszy rydz niż nic.:)

FlashBones

Miejmy nadzieję, że widzowie ponownie się przekonają do tego serialu. Jeśli oglądalność będzie "opłacalna", to mam wrażenie, że Twórcy nie zostawią tego serialu. Nie zdziwiłbym się, gdyby po kilku pierwszych odcinkach z ogromną oglądalnością, zdecydowali się nakręcić tradycyjne 24 odcinki.

ocenił(a) serial na 10
Demolka25

Ostatnio modne stało się robienie 10-12 odc. na probe jak serial ma dobra oglądalność to następuje kontynuacja , może tak samo będzie z 24:)

Demolka25

Mimo, ze jestem fanką serialu i z niecierpliwością czekam na te 12 odc. nowego sezonu to jednak obawiam się czy kontynuowanie produkcji jemu nie zaszkodzi. Mam nadzieję, że będą potrafili nas jeszcze zaskoczyć...

ocenił(a) serial na 3
FlashBones

Obecnie jestem na S02E17. Silą się na autentyzm a efekt kiepski.
SPOILERY
S01 - masa ludzi zamieszana w zamachy to się nie mogło udać, do tego wysadzać samolot żeby dostać kartę a potem wielokrotnie mordercy mieli skrupuły i Nina pomagająca wielokrotnie przez cały dzień po to aby na końcu tak wpaść. Brak kontroli billingów w CTU. "Jack dzwonił. Nie a skąd"
S02 - wątek z Kim... beznadzieja. "Tatusiu pomóż mi proszę" Niech pieprzy to, że w LA zaraz ma wybuchnąć bomba atomowa, Ma przyjechać po nią na komisariat (pewno jakby przyleciał byłoby najlepiej) bo policja ją zgarnęła w kradzionym samochodzie z porwaną córką szefa i jego martwą żoną w bagażniku. Mniej niż zero instynktu samozachowawczego. Po co szukać bomby po całym mieście. Dajcie Kim samochód sama ją znajdzie :D magnes na kłopoty. To nie może być córka Bauera (to jest główny powód dla którego S02 jest dla mnie strasznie irytujący). Przynajmniej 2 lata przygotowań do detonacji co? i guma i rządny krwi terrorysta zmienia zdanie a zapalniki do bomby są w szafce w jakimś warsztacie. Akcja w meczecie IMHO Ali miał dosyć czasu aby wziąć cyjanek. Marie chciała mieć ślub z "grzybkiem" w tle ?? Marie nakręca tłumik a siostra do niej gada, zamiast zaatakować.
Poza tym:
Przypuszczam że żona prezydenta to wtyka korporacji. Ona wie za dużo i uchodzi jej to płazem.
Agencje rządowe dziurawe jak sito