PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38548}

24 godziny

24
2001 - 2010
7,4 19 tys. ocen
7,4 10 1 18624
7,4 8 krytyków
24 godziny
powrót do forum serialu 24 godziny

8 sezonów i 192 odcinki, ale który odcinek uważacie za najlepszy ???

Osobiście za najlepszy uważam odcinek 1 z sezonu 5. Jack oczywiście uznany za zmarłego, pracuje se spokojnie na platformie i wszystko ma gdzieś... A tu nagle ktoś, który wygląda jak Jack strzela do prezydenta Palmera, próbuje zabić Cloe, Tonego i Michelle. Śmierć tej ostatniej naprawdę dramatyczna, jej auto wybuchło i pamiętam tą scenę jak ją Tony trzyma w ramionach i wtedy te płomienie tak efektownie buchnęły... Terroryści oczywiście ścigają Chloe i próbują ją zabić. Oczywiście wydarzenia te powodują, że wraca Jack i ratuję ją... I jeszcze początki Logana... Jak dla mnie odcinek bomba...:)

I jeszcze nie wiem czy oglądaliście ten odcinek specjalny 24.S05E00.Prequel, choć bardzo krótki tez robi niezłe wrażenie. Jack wygląda jak MacGyver :) i świetna scena pościgowa...

Czekam na wasze opinie. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
lampard22

Nie pamiętam już tak dokładnie poszczególnych odcinków ale też bym chyba wskazał na pierwszy odcinek piątego sezonu. Sentymentem darzę otwarcie drugiej serii, od której tak naprawdę zaczęła się moja przygoda "24". Jack ucinający głowę przestępcy, szukałem wtedy szczęki na podłodze. Dodatkowo wszystkie odciski z twistami - kiedy Mary Warner okazuje się terrorystką, agent CTU udający zdrajcę współpracującego z Salazarami, Charles Logan jako inicjator spisku, Tony Almeida czarnym charakterem. Dużo by wymieniać.

ocenił(a) serial na 9
lampard22

wręcz nie sposób tego wymienić
jednym z najbardziej szokujących dla mnie odcinków był ten kiedy umiera ryan chapelle, a jeśli chodzi o napięcie to końcówka 2 sezonu, jak sherri palmer spotkałą się z tym terrorystą i chodzilo tam o to nagranie

ocenił(a) serial na 10
Gallardinho

To ja najbardziej z tych 8 sezonów lubię chyba scenę gdy Jack w 2 sezonie pytam Eddiego co robimy, a on mu zamianę, zamieniamy budynek rządowy na cmętarz, to było mocne :) Ale żeby nie było to najbardziej, zaskoczyło mnie jak panna Warren strzela do swojego narzeczonego. Pamiętam że to były mocny odcinek :)

ocenił(a) serial na 10
Gallardinho

Za najlepszy uważam s01e01.

Jest napięcie, akcja, świetna gra aktorska, twisty, a widz nie jest w stanie przewidzieć niczego. A jak dokładnie wyglądał?

Agent w Kuala Lumpur dowiaduje się o zagrożeniu zamachem na Davida Palmera. Poznajemy zgodne i szczęśliwie małżeństwo Palmerów, którzy pracują nad kampanią. Następnie pokazane nam są rodzinne problemy Bauerów. Kim ucieka. Pojawia się pierwsza oznaka jednego z głównych konfliktów całego serialu - praca kontra rodzina (z jednej strony Teri i poszukiwania Kim, z drugiej Nina i CTU). Wg Walsha w CTU jest wtyka (kto nim jest? Tony? Mason? Przecież nie Nina albo Jamey...) Tajemniczy Martin Belkin, który rozpoczyna flirt z niepozorną współpasażerką. Widzimy, że widentnie Ninę i Jacka coś łączy(ło) i zastanawiamy się jak to się ma do Teri i problemów rodzinnych Jacka. Kim udaje, że jej ojciec nie żyje (jaki ma w tym cel?). Pierwsza niesubordynacja Bauera (tradycyjnie - profesjonalizm kontra biurokracja), w której wspiera go oddana Nina (sprawia wrażenie dobrego duszka CTU - zaczynamy ją lubić). Pojawia się Alan York, ojciec koleżanki Kimberly. W CTU zwracamy uwagę na Tonego, który ewidentnie jest przeciwko relacji Niny z Jackiem (jakiej relacji? dlaczego jest przeciwko?). Poczciwa Jamey. David dowiaduje się o pewnym poważnym problemie, po czym odcina się od Sherry (czyżby nie tak zgodni?). Fotograf i Mandy ("I'm Mandy ^_^" :D) zaliczają wiszacy wcześniej w powietrzu numerek (zwykły poboczny wątek nie ma większego znaczenia). George odgraża sie Jackowi, a wcześniej zdradza mu tajne informacje (kim jest Mason i dlaczego zachowuje się tak podejrzanie?). Sympatyczna Mandy zaczepia stewardessę i... morduje ją bez skrupułów (co tu się kurwa dzieje?), po czym uroczym uśmiechem odwraca uwagę dziadków. Obudzony Belkin szuka portfela. Mandy w tym czasie ubiera kombinezon (kim ona jest?), obie sceny ukazane są równocześnie w kwadratach (fajny pomysł z tymi kwadratami - nie widziałem tego wcześniej). Mandy podchodzi do gasnicy i wyciąga z niej... bombę?! Następnie uruchamia odliczanie, z totalnym spokojem zakłada dokładnie rękawiczki igogle, detonuje fragment ściany, po czym wylatuje z samolotu (CO TU SIĘ KURWA DZIEJE?!). Słychać wrzaski pasażerów pechowego samolotu, który chwile później eksploduje (O KURWAAAAAAAAAAAAAA). Teri rozmawia z Jackiem, ale połączenie zostaje przerwane (czyżby siedzaca obok Nina miała coś z tym wspólnego? dlaczego?). Tony donosi o wybuchu samolotu nad pustynią Mojave. Kim z nowymi znajomymi jedzie samochodem, jednak Dan olewa jej prośbę o skierowanie auta w stronę jej domu (dlaczego to robi?jakie mają plany z Rickiem?) Znowu kwadraty, a tym razem dostrzec w nich możemy strapionego Davida, zaniepokojoną Kim, zmartwionego Jacka i zagubionych Teri+Alana szukających córek. Nagle ukazuje sie nam Mandy, która otwiera spadochron (kim ona jest? dlaczego wysadziła samolot? gdzie zamierza wylądowac? Jaka jest jej rola?). Zegar kończ odliczać pierwszą godzinę serialu.

Każda sekunda odcinkaj jest cenna.

Otworzyło sie mnóstwo ciekawych wątków, które nie mamy pojęcia jak się rozwiną, a już na pewno nie przewidujemy tego jak się zakończą (poczciwa Jamey jest wtyczką Gainesa, Mandy to wyszkolona zabójczyni, dobry duszek Nina pracuje dla głównego złoczyńcy sezonu, Alan York, Dan Mounts i Rick Allen są porywaczami, Teri umiera, David rozwodzi się z Sherry).

Poza tym chciałbym wyróżnić:
-s01e23 (Nina jest zła)
-s02e24 (wszystko wskazuje na upragniony happy end, kiedy nagle pojawia się Mandy, przeprowadza skuteczny zamach na Davida Palmera i sezon kończy się tragicznie, pozostawiając widzów w osłupieniu, które następnie przeradza sie w żal i smutek z powodu prawdopodobnej śmierci prezydenta - Mandy potrzebowała kilku chwil, żeby totalnie odwrócić nastrój widza, tj. ze skrajnie dobrego na skrajnie zły)
-zbiorczo wszystkie odcinki 3 sezonu (w szczególności od s03e08 do s03e15, w których to rozegrał się kluczowy etap mojego ulubionego wątku Cordilli, obfitujący w mnóstwo twistów, z udziałem plejady doskonałych postaci - Jacka, Niny, Amadora, Salazarów i Claudii; oraz s03e19 za mój ulubiony dialog Chloe-Kim w 11:56-12:33 [ostatnia wypowiedź Chloe jest dla mnie najzabawniejszą kwestią całego serialu])
-finał sezonu czwartego (s04e22, s04e23, s04e24) za Mandy i Marwana
-s05e01 (zgadzam się z argumentacją lamparda, jedynie wzmianka o Loganie jest dla mnie niezrozumiała

ocenił(a) serial na 10
HaRdBucK

Robert: "To ja najbardziej z tych 8 sezonów lubię chyba scenę gdy Jack w 2 sezonie pytam Eddiego co robimy, a on mu zamianę, zamieniamy budynek rządowy na cmętarz, to było mocne :)"

Naprawdę fajną "kwintesencję serialu" wynalazłeś :D

ocenił(a) serial na 10
HaRdBucK

Było pytanie o najlepszy, mnie się chyba ten najbardziej podobał, plus ten z Panna Warner która strzela do swojego narzeczonego. A tekst z 2 sezonu uważam za jeden z najfajniejszych i najbardziej zaskakujących.

ocenił(a) serial na 10
Robert831231

Zaskoczyło Cię to, że jadąc do CTU z ładunkami, zamierzają je tam podłożyc? ;------------)

ocenił(a) serial na 10
HaRdBucK

"Tekst" mnie zaskoczył,(plus chyba po tym tekście wiadomo było gdzie jadą) znowu się chcesz sprzeczać?

ocenił(a) serial na 10
Robert831231

Zaskoczyło Cię to, że w związku z planem zamachu na CTU w swojej wypowiedzi jako cel zamachu wskazał... CTU?

Oczywiście, że nie chcę się sprzeczać - tylko pytam (z ciekawości ;---)).

ocenił(a) serial na 10
HaRdBucK

Jeju po tym tekście, dopiero się okazało że planują atak na CTU. posłuże się cytatem z Wiki: Eddie included Jack in his crew after Jack broke the bombmaker Dave's ankle. Only later did he reveal that their target was CTU Los Angeles. A tu masz jeszcze cytaty:
# Eddie Grant: Well, today we're gonna turn a government building into a cemetery.
# Jack Bauer: What building?
# Eddie Grant: This agency's been dogging us for years. They call it the Los Angeles Counter Terrorist Unit, the CTU

Więc jak mogło mnie nie zaskoczyć że planowali Atak na Ctu, jak okazało się to, Po tym Tekscie Eddiego? Nawet Jack był wtedy zaskoczony, więc tak zaskoczyło mnie to :)