Wreszcie znamy tajemnice Mace’a. Zaskoczylo mnie, ze uzyli formuly Cal’a. W finale drugiego sezonu mogliśmy zobaczyc, ze formula nie jest gotowa, bo doktorek nie zmienil się w pelnego Mr Hyde’a jak w komiksach- tam wyglądał jak Hulk z ta roznica ze nie był zielony, moce miał praktycznie te same co Hulk tylko odrobine slabsze, w serialu był tylko troche podkręcony, jak sam powiedział ‘ciagle podkręcał formule’. Kilka razy padly nawiązania ‘Patriot’ i ‘Captain America’ bo takich superbohaterskich imion używał Mace’a w komiksach. Najpierw ‘Patriot’ kiedy działał 1 Captain America, gdy ten zaginal to pojawil się 2 Captain America, a gdy ten zginal to Mace’a zostal 3 Captain America ale nie był nim zbyt dlugo bo zginal. Ta amunicja, ktorej uzyto na początku odcinka do nawiązanie do serialu Luke Cage, tam się ta bron przewijala dosc dlugo, opisałabym cos wiecej ale nie chce niczego spoilerowac tym co nie widzieli ale planuja zobaczyc. Padlo kolejne nawiązanie do Daisy jako dyrektora, widac ze planuja pojsc wrotce ta droga, w komiksach spisywala się bardzo dobrze w tej roli, mimo ze miala tylko 18 lat ale nie wszystkie jej metody przypadly do gustu zwierzchnikom Shield i dlatego zostala zastapiona Hill. May jest bardziej zaawansowana niż Aida- to by tłumaczyło dlaczego zachowuje się nieco bardziej ludzko, na tyle ludzko na ile May się zahowywala, teraz odkrywa, ze jest robotem, ciekawe co z tego wyniknie. Aida wykonuje rozkazy Radcliffe zbyt dokladnie, nie odroznia do konca dobra i zla, tak wiec zabojstwo Nathansona się było w planie.
Wyglada na to, ze gdy May gdy byla w szafie podlaczona do tej maszyny to ona kierowala LMD i Radcliffe zrobil to w ten sposob, ze prawdziwa May nawet nie wiedziala, ze jest w ciele LMD bo myslala, ze to jej cialo. Radcliffe nawet cos powiedzial po tej walce w chatce, ze May skoczyl poziom czegos tam.
Nie, May będąc podłączona była wewnątrz w symulacji która miała ją uspokajać, a obudziła się dlatego że symulacja była wyjątkowo nietrafiona - dokładnie to był podyt w spa i masaż z gorącymi kamieniami. Dlaczego nietrafiona to chyba nie muszę tłumaczyć :) May naprawdę uspokoiła się dopiero po walce z Aidą bo to jest sytuacja dla niej normalna
Dla mnie to wygladalo tak, ze Radcliffe po walce ktora odbyli Mack i May w chatce z tym kolesiem powiedzial, ze dzieki walkom prawdziwa May sie uspokoila i to wlasnie wtedy zorientowal sie, ze popelnili blad w tym jak traktowali May, powiedzial ze ona nie potrzebuje spokojnej muzyki tylko walki bo jest wojowniczka. Ale jak tak sobie teraz mysle to mozesz miec racje.
Zgadzam się z @mg1111. Chodziło mu o walkę May z Aidą. W symulacji umieścili ją w spa, dlatego May 'szalała', bo sama nigdy by się nie wybrała do spa. Jej podświadomość zaczęła walczyć z symulacją, bo wiedziała, że jest nieprawdziwa. Dopiero gdy miała starcie z Aidą czuła, że ona to ona i rzeczywistość. To ją uspokoiło. Jednocześnie podsunęło Radcliffowi pomysł, jak tym razem można dobrze ustabilizować May.
Coś czuję, że dopiero Fitz dojdzie do prawdy, gdy prześledzi program głowy pierwszej Aidy, czy która to tam była...
Fajne były nawiązania do Luke'a Cage'a i Capa.
Nadal brak mi Robbiego, chociaż Daisy mi to rekompensuje. Ciekawe czy do końca sezonu pojawią się jakieś nawiązania do innych filmów... Co do Spider-Mana i Thora to pewnie dopiero w 5 sezonie...
A czy ktoś już czytał jakieś plotki o tym, czy planują w Infinity War pojawienie się Coulsona? Nic nie mogę znaleźć na ten temat, a zdjęcia ruszają już za miesiąc...
May ma chyba bardzo silną psychikę, dlatego Radcliffowi najwyraźniej nie uda się jej już na dobre ustabilizować. W zwiastunie kolejnego odcinka May znowu próbuje uciec.
Co do Coulsona w Infinity War to na razie nie ma na ten temat żadnych konkretów, aczkolwiek niektórzy podejrzewają że może się pojawić - skoro S.H.I.E.L.D. znowu działa oficjalnie to niemożliwe jest, żeby nie odegrało jakiejś roli w Infinity War a na dobrą sprawę Coulson znów jest dyrektorem (choć nieoficjalnym). Wiadomo za to że pojawi się Nick Fury... czyżby znów miał stanąć na czele? Podejrzewam że jego zadaniem będzie ponowne zebranie Avengersów do kupy i mam nadzieję że właśnie Coulson będzie mu w tym pomagał. Nie mogę się doczekać, aż Tony Stark dowie się że Coulson żyje (swoją drogą aż dziwne że jeszcze do tego nie doszło)
Nie widziałam jeszcze zwiastuna kolejnego odcinka. I pewnie nie zobaczę, ale dobrze wiedzieć, że May mimo wszystko pozostaje silna. Kto jak kto, ale ona ma najsilniejszą psychikę z nich wszystkich. To taka serialowa Czarna Wdowa. Nat pewnie też by sobie poradziła z symulacją Aidy.
No i mimo wszystko nadal najbardziej liczę na Coulsona w Infinity War. Ewentualnie Daisy. Na resztę nie nastawiam się w ogóle. Tym bardziej, że serial fabularnie prędzej będzie zgadzać się z filmem, a nie odwrotnie. Co nie raz podkreślali producenci. Dla mnie osobiście pominięcie w filmach relacji Coulson- Tony Stark to niewybaczalne niedopatrzenie i ignorowanie życzeń widzów. A to, że Coulson żyje można wyjaśnić w dwóch zdaniach...
Talbot powinien się pojawić, dziwi mnie, że do tej pory się to nie stało. Nawet cameo nie miał. Nie wiem, czy Ross jest oficjalnie potwierdzony, ale skoro pojawiają się plotki o jego córce, to on już na pewno musi być w filmie...
Do konca tego sezonu tylko Gurdians of the Galaxy beda mieli premiere, mysle ze mozemy sie czegos spodziewac- ta czesc bedzie miala premiere w kwietniu, a poprzednia byla w wakacje dlatego nie bylo nawiazan. Spider-man wychodzi w lipcu wiec co najwyzej mozemy sie spodziewac jakichs zawiazan na poczatku 5 sezonu (jesli dostana, a mam nadzieje, ze tak), Thor wychodzi w pazdzierniku wiec znowu bylby to 5 sezon, Infinity War bylaby duzym wydarzeniem pod koniec 5 sezonu i jeszcze seriale Inhumans oraz Defenders beda mialy premiere w trakcie 5 sezonu wiec to bedzie szalony rok.
Bracia Russo powiedzieli w jednym z wywiadow, ze rozwazaja do Infinity War wszytkie postacie, nawet Defendersow, o Agents of Shield nie wspominali ale mam wrazenie, ze decyzja co do nich jest juz podjeta i jest pozytywna. Oficjalnie ogloszono juz powrot Shield w Infinity War, Fury i chyba Hill zostali juz potwierdzeni wiec mysle, ze skoro serial podporzadkowuje sie do filmow i oglosili, ze Shield jest znowu oficjalna agencja to znaczy, ze buduja grunt pod Shield w filmie. Nie wylada mi na to zeby organizowali powrot Coulsona do filmow- praktycznie nikt w MCU nie wie, ze on zyje, w AoS poza organizacja trzymaja to w tajemnicy. Najbardziej prawdopodobna osoba z serialu, ktora moglibysmy zobaczyc w filmie wydaje mi sie byc Daisy, biorac pod uwage ze praktycznie caly serial to jej origin story, widac ze zaczynaja kreowac ja na dyrektora, poza Mace'em jest jak na razie jedyna osoba z reaktywowanej Shield o ktorej slyszal swiat i biorac pod uwage jej przeszlosc komiksowa- gdzie nie raz wspolpracowala z Avengersami, a oni mimo to prawie nic o niej nie wiedzieli bo byla bardzo tajemnicza to ta droga mogliby pojsc w filmie- 'jesli mielismyscie wiedziec to dowiedzielibyscie sie'. Poza nia to najwieksze szanse moga miec Mace, Yoyo i Ghost Rider (chociaz tu zalezy w jakim tonie chca utrzymac film).
No jeszcze Talbot ma dosc duze szanse biorac pod uwage jaka role ogrywal w komiksach, z kim wspolpracowal oraz szczegolnie jego polaczenia z Ross'em, ktory jest juz chyba potwierdzony w filmie.