PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=668019}

Agenci T.A.R.C.Z.Y.

Agents of S.H.I.E.L.D.
2013 - 2020
7,4 29 tys. ocen
7,4 10 1 28541
5,9 8 krytyków
Agenci T.A.R.C.Z.Y.
powrót do forum serialu Agenci T.A.R.C.Z.Y.

5x05 Rewind

ocenił(a) serial na 9

Bardzo dobry odcinek. Zaliczylismy wiele powrotow. :) Wrocil Hunter, oczywiscie ze on nadal oglada football. :P Pojawila sie rowniez asystenka Talbota z poprzedniego sezonu oraz Polly z 3x15 i 3x22. Jej corka dostala moce i to ona odpowiada za przepowiednie.

Nowa pani general raczej nie pracuje dla wojska ale dla kogos innego.

Sporo sie rozjasnilo. Wiemy jak Fitz sie tam dostal, ze trafili do roku 2091 i kim jest Enoch (chociaz nie kojarze tej rasy). Enoch nie chcial zdradzic Fitzowi wielu szczgolow ale przypuszczam, ze nie mial w tym zadnych zlych intencji, chodzilo raczej o to zeby nie zmienic historii w nieporzadany sposob.

Obsesja Fitza na punkcie malpek ciagle trwa. :P I oczywiscie niestabilna i delikatna zawartosc pudelka to okazaly sie byc feretki. :D Na ekranie telefonu mozna bylo zobaczyc, ze Shield znowu rozwiazano, co bedzie problemem kiedy wszyscy wroca do swoich czasow, to plus fakt, ze wszyscy sa scigani. Fitz "wyslal" tez w przyszlosc wszystkie niezbedne gadgety - reke Coulsona ze wszystkimi funkcjami, rekawice Daisy, shotgun-axe i jeszcze jakies inne przedmioty.

Za tydzien nie ma odcinka. Agenci wracaja 5 stycznia i odcinek bedzie wyrezyserowany przez Clarka Gregga (goscia ktory gra Coulsona). Wyrezyserowal on juz dwa filmy - z 2008 i 2013 roku.

ocenił(a) serial na 10
keteek

Piękny odcinek,w ciekawy sposób pokazujący sytuację z perspektywy Leo. Bardzo mi się podobało wprowadzenie Polly i jej córeczki do historii, przeczuwałam że mała może się jeszcze pojawić w serialu i cieszę się, że tak się stało i to w dodatku ze znaczącym wątkiem. Hydra-Fitz wciąż jest wśród nas i bardzo dobrze, pewnie niejeden raz jego bezwzględność przyda się do ratowania ekipy w przyszłości. Na pożegnaniu Fitza i Huntera autentycznie się wzruszyłam, tylko po to żeby po chwili parsknąć śmiechem na legendarną już kwestię Hana i Lei "I love you"/"I know". Wprowadzenie Huntera to strzał w dziesiątkę, świetnie równoważył humorystycznym podejściem nieciekawą sytuację Fitza.

"Na ekranie telefonu mozna bylo zobaczyc, ze Shield znowu rozwiazano, co bedzie problemem kiedy wszyscy wroca do swoich czasow, to plus fakt, ze wszyscy sa scigani"
Mam duże podejrzenia, że nasza ekipa nie wróci już do współczesności. Jeśli się okaże, że to faktycznie ostatni sezon Agentów, to chyba najlepszym rozwiązaniem na zakończenie ich wątków będzie uratowanie ludzkości i zostanie w przyszłości bez możliwości powrotu. Lekko słodko-gorzkie zakończenie, ale takie są najlepsze.

ocenił(a) serial na 10
SaiRIthy

Oglądaliście na jakiejś stronie czy live ? :D Bo jakos nie moge znalezc :(

ocenił(a) serial na 9
aneta38200

roznie ;) jesli szukasz na stronce to polecam alltube - odcinki pojawiaja sie pare godzin po premierze i jest duzy wybor odtwarzaczy

ocenił(a) serial na 9
SaiRIthy

Gdyby w tej przyszłości zostali, to całe MCU zakończyłoby się po Avengers 4, bo przecież później Ziemia zostałaby zniszczona :P

ocenił(a) serial na 8
keteek

Moim zdaniem Enoch może być taką serialową wersją Marvelowego Watchera (Obserwatora), który w większości przypadków tylko obserwuje wydarzenia i tylko interweniuje wtedy, gdy zagrożona jest cała Ziemia lub wszechświat.

Lukasz_Swiniarski

Eee, zbyt "przyziemny" jak na watchera.

ocenił(a) serial na 8
Aron9999

Przecież w pierwszym odcinku piątego sezonu przez chwilę zrzucał skórę, więc nie wiemy, jak naprawdę wygląda , to co teraz nosi, to tylko jego ziemska powłoka :D

Lukasz_Swiniarski

Chodziło mi o to, że komiksowy watcher to istota dostojna, majestatyczna; raczej nie jeździ samochodem i nie korzysta z lodówki pełnej mleczka kokosowego.

ocenił(a) serial na 8
Aron9999

Co nie znaczy, że taka musi być w serialu :D Zresztą Enoch i przedstawiciele jego rasy może być jakimś wysłannikami Watcherów lub ich pomocnikami :D

Lukasz_Swiniarski

No zobaczymy, w każdym razie koleś jest słowny - poczekał na Fitza ponad 70 lat i wybudził go tak jak obiecał.

użytkownik usunięty
Aron9999

Postać "Watchera" kojarzę bardzo słabo. Czy to były istoty podobne to "Starszych/Rady Najwyższej/Twórców Latarni" z serii Green Lantern? Duże, poprzecznie jajowate głowy i małe tułowia (w porównaniu z głową). Łysi pośrodku głowy, z kępkami gęstych włosów po bokach, nad uszami? Chude ręce i nogi, stroje przeważnie z wysokimi kołnierzami. Potrafiące latać, w tym w przestrzeni kosmicznej. Coś temu podobne?

Podobne, ale z marvela są całkiem bez włosów, głowy podłużne, jajowate, a strój ( i sposób w jaki go noszą) przypomina dostojnika z czasów rzymskich.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 9
keteek

Warto jeszcze dodac, ze nie sa w alternatywnej rzeczywistosci. To zwykla przyszlosc.

ocenił(a) serial na 8
keteek

Ja na razie jestem bardzo zadowolony z poziomu obecnego sezonu :D Jeśli szukacie miejsc w Sieci, gdzie można podyskutować o tym serialu, to zapraszam na http://forum.marvelcomics.pl/viewtopic.php?p=276960#276960 (wymaga rejestracji) :D Tam dyskutujemy o kolejnych odcinkach i nie tylko

Lukasz_Swiniarski

Tylko jeżeli nie wrócą do przeszłości to jak Daisy zniszczy Ziemie...
Jeżeli by zostali w przyszłości to Ziemia powinna wrócić do swojej oryginalnej postaci, chyba, że to nie Daisy ją rozwaliła.

ocenił(a) serial na 8
Genezis

Przekonamy się w dalszej części sezonu, a w kolejnym odcinku pojawi się nowy Ihuman, który wzorowany jest na postaci z komiksów o nowych Ihumans - http://worldofblackheroes.com/wp-content/uploads/2014/09/flint-main-pic.jpg Jego zdolności są podobne do zdolności Daisy, też potrafi panować nad ziemią, ale on wykorzystuje skały, jako broń lub może z nich tworzyć tarczę lub zbroje wokół siebie, a także podróżować na skałach, co ala telekineza - https://comicvine.gamespot.com/flint/4005-106446/

ocenił(a) serial na 8
Lukasz_Swiniarski

http://ew.com/tv/2017/11/02/agents-shield-season-5-spoilers-cast/

ocenił(a) serial na 9
Lukasz_Swiniarski

mocy Flinta nie porownalabym do Quake, badziej do Magneta - z tym, ze zamiast metalu mamy ziemie

ocenił(a) serial na 8
keteek

Ja porównuje do mocy Daisy, ponieważ, to moce związane z żywiołem Ziemi :D A Magneto może kontrolować ziemie na jakimś tam poziomie w sensie zawarte w niej metale :D Wszystko zależy od wyobraźni scenarzysty :D

ocenił(a) serial na 9
Genezis

Ja zapraszam na http://heroesmovies.pl ;)
A co do Daisy to strzelam, że to nie ona zniszczyła Ziemię. Ktoś się pod nią podszył po prostu. Może ci od tej generał odkryli prawdę na temat zniknięcia Fitza i agentów?

ocenił(a) serial na 9
czlowiekfrank

I postanowili wrobić Daisy, aby uniemożliwić im ratunek przyszłości.

ocenił(a) serial na 8
keteek

Podobno jedna z teorii głosi, iż pani generał to LMD. A przecież wiemy kto prócz AIDY tworzył LMD i przeżył finał 4 sezonu :D

ocenił(a) serial na 9
Lukasz_Swiniarski

jak dla mnie to jakas kosmitka, ktore wie co sie stalo i nie chce zeby agenci zmienili przyszlosc
raczej nie Kree bo oni nie sa tacy sprytni
raczej nie Srull bo jej dzialania pomoglyby Kree, a oni sie przeciez nienawidza
moze ta sama rasa co Enoch?

ocenił(a) serial na 8
keteek

O ile mi się wydaje Enoch stoi po stronie tych dobrych, to pani generał pracuje dla kogoś i jest tylko pionkiem od brudnej roboty, prawdopodobnie w okolicy połowy sezonu, jak nie wcześniej dostaniemy (chwilowe) zakończenie wątku w 2091 roku i przeniesiemy się do teraźniejszości. A tam będzie czekało na Agentów kolejne zagrożenie. Lub twórcy serialu zaskoczą i niemal cały sezon będzie się dział w przyszłości, co moim zdaniem nie jest zbyt dobrym posunięciem, bo przeciąganie wątków nie wychodzi nigdy na dobre. Pożyjemy zobaczymy, jak będzie :D

użytkownik usunięty
Lukasz_Swiniarski

Dokładnie o tym samym pomyślałem - wątek o przyszłości rozwiąże się / znajdzie swój finał w połowie sezonu, a akcja drugiej połowy będzie rozgrywała się w teraźniejszości (z której pierwotnie Agenci zostali zabrani) i będzie poświęcona innemu problemowi/zagrożeniu. Osobiście chciałbym, aby tak właśnie było.

Odcinek, jak zwykle dobry. Miło było znów widzieć i słyszeć Huntera i Fitza.
A nie miały być trzy akty, jak w sezonie 4? Nie sądzę, żeby pani generał była LMD, raczej współpracuje z Ivanovem. Wnioskuję to na podstawie jej słów o małej Robin, że potrzebują każdej broni w tej wojnie- myślę, że chodziło jej o walkę z Inhumans.

keteek

Takie odcinki lubię. W 5x4 dostajemy na końcu Fitza by powiedzieć "wtf?" po czym cały kolejny epizod wyjaśnia nam skąd on się tam wziął. Już się bałem, że Fitz "rozwiąże" problem na ścianach tej celi; dobrze, że twórcy aż tak nie odjechali.

Strasznie ciekawi mnie kim jest ten Enoch i komu służy ( jego historia przypomina mi "Sentry - Kree", ale za mały jest, zbyt "ludzki" z wyglądu no i galaktyka się nie zgadza).

Miło było zobaczyć Huntera, świetnie tekstami wypełniał lukę po Coulsonie. Tekst odcinka, jak jadąc VR'em i odnosząc się do Ghost Ridera, Hunter nawiązuje też do AIDY:
"Except for the sexy robot that you made that became human, and wanted you to stick the old floppy into her love drive." --> Heh, Coulson uważaj bo rośnie ci konkurencja ;P

Acha, jeszcze jedno; ten agent który dostał kulkę pod koniec, wspomina w pewnym momencie, że też chciałby posadzić Fitza na krześle elektrycznym. Czyżby naszym agentom po powrocie do współczesności groziła kara śmierci? Czy może była to tylko taka przenośnia?

ocenił(a) serial na 9
Aron9999

Zalezy w jakim stanie USA byliby karani bo nie wszedzie jest kara smierci ale nie sadze zeby grozila im kara smierci, nawet za wszystkie zarzuty oskarzaja. Gora dozywocie dla Fitza i Daisy, a dla reszty po kilkanascie lat. Chociaz jesli Shield to agencja rzadowa, miedzynarodowa to karanie jej agentow moze przebiegac inaczej ale to by raczej do Raftu wyslali tych grozniejszych z ekipy (a stamtad i tak ciagle ktos zawsze uciekal). :P

keteek

No wiem, odniosłem się tylko do słów tego agenta. Choć z drugiej strony jego szefowa groziła Fitzowi tym, że będzie gnił w celi do końca swoich dni, więc ciężko powiedzieć, bo każdy mówi co innego. Na pewno wyroki nie byłyby łagodne.

użytkownik usunięty
Aron9999

A no właśnie. A co z Aidą? Wyjaśniono ten wątek? Jeżeli tak, to mnie wyjaśnienie umknęło. Potrafiła się teleportować i zapewne miała też inne zdolności. Naprawdę bardzo przydałaby się w drużynie (!)

ocenił(a) serial na 9

Watek Aidy byl wyjasniony calkowicie ale watek Superiora i VJ'a musza jeszcze dokonczyc. ;) Chociaz aktor od VJ'a dostal role w jakims serialu z aktorka od Agentki 13 poza ABC wiec przypuszczam, ze go szybko nie zobaczymy.

użytkownik usunięty
keteek

Tak popatrzyłem na godzinę na ekranie i pomyślałem: "już po Pasterce, może ktoś odpowiedział" - no i proszę ;-D

Czy mogłabyś odświeżyć mi proszę wątek Aidy? Jaki był finał / jej finał?

ocenił(a) serial na 9

CoulsonRider ja usmazyl uzywajac hellfire wiec nie ma opcji zeby sie po tym zregenerowala. ;)

użytkownik usunięty
keteek

Dzięki, ta sytuacja tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że konieczny jest ponowny seans całości ;-)

keteek

No i z tym wiąże się jedna z ciekawszych niewiadomych: jaki "deal" Coulson zrobił z GR i jaki to będzie miało wpływ na serial?

ocenił(a) serial na 8
keteek

Bardzo fajny odcinek, szczególnie w porównaniu do poprzedniego. Tylko ta ucieczka z bazy na początku mocno naciągana, zaśmierdziało mi tu podobną sceną z Inhumans, ale nie było aż tak tragicznie. W ogóle przez pierwsze 4 odcinki brakowało mi czegokolwiek z wątku Fitza, ale potem sobie przypomniałem, że jak Jemma była na Maveth, to też pokazali całość w jednym odcinku później, a nie wplatali jej perspektywy po kawałku w każdy odcinek. I to w sumie lepsze rozwiązanie.
Końcówka też rokuje dobrze na przyszłość, mam nadzieję, że Fitz jak już wejdzie do gry na całego to przytemperuje trochę pozostałych Agentów i przejmie inicjatywę.

MithrandirII

Warto też zauważyć, że obecnie Fitz jest najstarszym agentem z całej ekipy; teraz ma ok 100 lat :P

ocenił(a) serial na 8
Aron9999

Co racja, to racja :D Więc każdy w drużynie powinien go szanować i się go słuchać ;)

Lukasz_Swiniarski

Jest podłoże do "ciekawych" wymian z Coulsonem ;)

ocenił(a) serial na 8
keteek

https://naekranie.pl/aktualnosci/blade-pojawi-sie-w-agentach-t-a-r-c-z-y-2736290 Ponoć w tym sezonie ma pojawić się Blade! Fajnie! Mam nadzieję, że ta plotka się sprawdzi :D Pytanie kto mógłby, go zagrać? A już niedługo 100 odcinek Agentów Tarczy, to będzie idealny moment, by kosmos i przyszłość zamienić na jakiś inny temat :D

ocenił(a) serial na 10
keteek

A ja tylko zwrócę uwagę na pewną analogię - dokładnie 2 sezony temu mieliśmy odcinek "co się stało z Simmons". Teraz dostaliśmy odcinek "co się stało z Fitzem".

A Leo jest teraz trochę jak Cap albo Bucky xD

użytkownik usunięty
keteek

Odcinek świetny. Wiele się wyjaśniło i zastanawiam się, czy będą w stanie wrócić do przeszłości - a są w tej samej rzeczywistości / na tej samej Ziemi. Czy to, co SaiRIthy napisała jest prawdą - ten sezon Marvel Agents of S.H.I.E.L.D. ma być ostatnim? Tylko pięć? Co się stało? Oglądalność w USA jest słaba?

Jedną z wielu rzeczy, jakie podobają mi się w tym serialu, jest dla przykładu wprowadzenie postaci, która okazuje się przybyszem z innej części Galaktyki i jest obecna na Ziemi od ponad trzydziestu tysięcy lat ;-) Obserwator bez wahania zaoferował "poczekanie z Fitzem" te siedemdziesiąt kilka lat ;-)
OK, ale to wciąż nie wyjaśnia, skąd Fitz wziął się na zlocie kupców u Kasiusa (bo zakładam, że kupcami byli ci wszyscy obcy) i rozmawianiu z nim jak z równym z poziomu człowieka (a to pokazał ściągając maskę). No chyba, że okaże się, iż to jest z jego strony jedna, wielka improwizacja i liczy na równe potraktowanie ze strony Kasiusa. Fitz chce zapewne Quake z odblokowaną zdolnością, a to może stać się tylko w arenie, gdy Kree mają kontrolę.
Miło było znów zobaczyć Huntera - ma świetne poczucie humoru i dobrze gra z Fitzem. Fajnie się ich razem ogląda.

Zastanawiam się w jaki dokładnie sposób Coulson i reszta Dream Team ma uratować ludzkość? Pozbyć się Kree? I co dalej? Jeżeli to pierwsze w ogóle okaże się możliwe. W końcu to nie jest tylko Kasius z koleżanką z kucykiem i kolegami ale cała rasa obcych.

ocenił(a) serial na 9

Ogladalnosc na zywo jest przecietna od dawna. ABC chcialo anulowac AoS po 4 sezonie ale wkroczyl Disney i postawil ostateczne slowo, ze ma byc kolejne sezon wiec ABC musialo ustapic. Ogolnie to po ABC widac, ze koniecznie chca sie pozbyc tego serialu - w koncu 2 razy przesuneli godzine emisji na "death time slot" wiec pewnie juz po 3 sezonie mysleli zeby sie pozbyc AoS. Jak na razie nic nie wiadomo czy bedzie kolejny sezon, najwczesniej w marcu cos uslyszymy, chociaz pewnie ABC bedzie znowu czekac z ogloszeniem decyzji do ostatniej chwili, czyli polowy maja. Jest teoria, ze Disney ocalil AoS bo chca przytrzymac serial az uruchomia swoj serwis - cos jak Netflix, tyle ze nalezec bedzie do Disneya.

Co do tego jak Fitz sie tam znalazl to nie wiem ale jego ludzki wyglad nie jest przeszkoda. Moze byc jakims waznym czlowiekiem (Enoch powiedzial, ze ma tydzien na przygotowanie go wiec moze znalazl mu jakas dobra przykrywke), a moze Kree uznali go za kogos nalezacego do jakies innej czlekoksztaltnej rasy (ludzie na Ziemi to nie jedyni ktorzy tak wygladaja).

użytkownik usunięty
keteek

Chcieli anulować już po trzecim sezonie? Jednym z najlepszych w serii? Kompletnie nie rozumiem tych ludzi... Mam nadzieję, że serial przetrwa. Potencjał ma przecież O-gromny.

Co do Fitza to masz w sumie rację - może Enoch mu coś przygotował, albo to, co zasugerowałaś. Zobaczymy po Nowym Roku ;-)

ocenił(a) serial na 9

ABC to zawsze byla banda drani. :P W USA wiele osob nie dalo nawet szansy AoS przez to, ze sa na ABC (po prostu nie wierza, ze to sie moglo udac), wielu chce aby to Netflix przejal AoS ale nie wiedza, ze tak na prawde seriale Marvela/Netflixa sa wspoltworzone takze przez ABC i nawet Disney ma na nie oko w malutkim stopniu. ;) ABC mimo wszystko moze zagwarantowac AoS wiekszy budzet niz moglby Netflix albo CW gdzie jest wiekszosc seriali DC.

Wiele zalezy od ogladalnosci na zywo, ktora nie jest zbyt korzystna ale na szczescie AoS radza sobie dosc dobrze w DVR i wynikach sprzedazy na plytach, na Netflixie widac, ze tez calkiem dobrze sobie radza, chociaz na konkretne dane w tym przypadku nie mozemy liczyc. Przy ogladaniu "na zywo" nie pomaga sytuacja, ze nie wszyscy maja dostep do ABC, a do CW ma juz wiecej osob (ze juz nie wspomne, ze s1 Supergirl byl na CBS, a Gotham jest na Foxie) dlatego seriale DC/CW mimo duzo gorszych recenzji osiagaja tylko nieco slabsze wyniki ogladalnosci, tyle ze tam jest sporo mniejszy budzet wiec ogladalnosc jest dla nich wystarczajaca. Seriale CW schodza czesto nawet ponizej 1,5 miliona na zywo, rekord pod tym wzgledem mial Arrow tylko z 1.09 gdzie w przypadku AoS gdy ogladalosc na zywo zeszla dwa razy lekko pozniej 2.0 to juz bylo nie za dobrze, a dla CW 2.0 to calkiem dobry wynik.

ocenił(a) serial na 10
keteek

Agenci mogliby być emitowani na Hulu (które prawdopodobnie stanie się VODisney). Efekty w Runaways są naprawdę dobre.

keteek

"Co do tego jak Fitz sie tam znalazl to nie wiem ale jego ludzki wyglad nie jest przeszkoda. Moze byc jakims waznym czlowiekiem (Enoch powiedzial, ze ma tydzien na przygotowanie go wiec moze znalazl mu jakas dobra przykrywke), a moze Kree uznali go za kogos nalezacego do jakies innej czlekoksztaltnej rasy (ludzie na Ziemi to nie jedyni ktorzy tak wygladaja)."

Na przykład Imperium Spartoi by się nadawało.

ocenił(a) serial na 9
keteek

Ja to się najbardziej zastanawiam nad tym rysunkiem, który dotyczy Fitza w przyszłości. Czy on będzie musiał umrzeć, aby uratować agentów?

ocenił(a) serial na 9
czlowiekfrank

to raczej nie on, lezy tam jakas dziewczyna brunetka (jedyne na ta chwile w serialu to Abby i Simmons), nad dnia dwie kobiety z ciemnymi wlosami (moze May i Daisy), a obok nich dwojka facetow bez twarzy - i nad powinnismy sie skupic ;)

ogolnie to trzeba by te wszystkie rysunki przeanalizowac, jak na razie to tylko dwa z lodowki mysle, ze rozgryzlam, a bylo tych rysunkow sporo wiecej