PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=668019}

Agenci T.A.R.C.Z.Y.

Agents of S.H.I.E.L.D.
2013 - 2020
7,4 29 tys. ocen
7,4 10 1 28541
5,9 8 krytyków
Agenci T.A.R.C.Z.Y.
powrót do forum serialu Agenci T.A.R.C.Z.Y.

5x12 The Real Deal

ocenił(a) serial na 9

Mamy 100 odcinek ale po kolei. :P Wyrwa powstala po eksplozji 3 monolitow otworzyla wejscie do wymiaru strachu, niby ja na koniec zalatali ale mam wrazenie, ze to jeszcze jakos wroci, nie wydaje mi się, ze to spowoduje koniec swiata ale zobaczymy. Dostalismy dzieki niej powroty: Hive, Lash, Vrellnexians (karaluchy), Kree, zakonnica z Saint Agnes Orphanage (jak dotad to pokazaly się tylko w Daredevilu), LMD Simmons i Mike taki jak z pilota (nawet miał te same ciuchy) który próbował przekonac Coulsona, ze to co się wydarzylo w ciagu ostatnich 5 lat nigdy się nie zdarzylo. Probuje przypisac czyj lęk był czyj ale nie mogę rozgryzc wszystkiego:
- Lash – May
- zakonnica – Daisy
- Mike – Couslon
- swiat z robakami – Deke
- LMD Simmons – Fitz
Zostaje Hive, karaluchy, Kree, oraz Simmons, Yoyo, Mack.

Cena za pakt z Zarathosem tak jak przypuszczalam było zycie Coulsona, przemiana w Ghost Ridera wyzera z Coulsona formule GH-325 i proces wskrzeszania się cofa. Szkoda, ze nie powiedział zespołowi w 2091 roku bo wtedy można by było cos zadziałać w tej sprawie ale dzieki temu dostaliśmy naprawde wzruszające sceny z nim i Daisy.

Deke wrócił do bazy z Deathlokiem i Davisem. Dbbrze bylo zobaczyc Deathloka po takim czasie i Aida na szczescie jednak nie zabila Davisa ale miał na policzku blizne wiec musiala go niezle zranic. Wzieli ze soba zespol (pewnie to agenci uciekinierzy) wiec mozna zaczac odbudowywac Shield raz jeszcze, pewnie tym razem zajmie sie tym Daisy jak w komiksach.

Były lzy smutku to i mamy i lzy szczescia. Nie spodziewalam się slubu w 100 odcinku, sadzilam, ze zostawia to na final serialu ale biorac pod uwage, ze Coulson umiera to nie ma na co czekac. Dopiero jak Coulson powiedział, ze winda stoi to mnie olśniło co oni chca zrobic. Mamy tez potwierdzenie, ze Deke to wnuk FitzSimmons, najpierw powiedział o pierścionku, a potem Hale odkryla jego DNA. Cieszy mnie, ze zrobili slub w tej formie, a nie tak ohydnie jak we Flashu, chociaz chetnie zobaczylabym May i Daisy w sukienkach. :P

Dostalismy tez swietne logo jako takie powstale z polaczenia poprzednich. Widac, ze obsada sie dobrze bawi bo juz 3 raz maja przyjecie z okazji 100 odcinka. :P

ScaryMan

I ten cytat potwierdza, że chodzi o wnuka. Świetnie w tym kontekście wypada rozmowa Deke z Deathlokiem na temat powiązań z parą młodą:
Deathlok: "I know them both."
Deke: "Eh, I mean, to be honest, I don't really know either one of them."

Ten odcinek pełen jest takich "smaczków" :)

kamila280

Trudno, żeby Deke był ich synem, skoro jego ojciec miał na imię Owen. Do tego Deke wygląda na 30latka, więc musiał się urodzić około 2060 roku, czyli Fitz i Simmons mieliby po 50 lat. Biorąc pod uwagę ciężkie warunki życia w Latarni i Kree jest to bardzo bardzo mało prawdopodobne.

ocenił(a) serial na 8
keteek

To co mówił Mike (ten nieprawdziwy) z miejsca nie może być prawdą, bo w 1 sezonie mamy bardzo mocne podkreślenie tego, co działo się w Zimowym Żołnierzu, potem Protokół Theta do AoU, potem Traktat z Sokovii. Wątpię, że podczas operacji Coulson tak bezbłędnie "wyobraził" sobie co się stanie za xxx czasu :)

ocenił(a) serial na 9
Aiden19

Chyba, że Coulson podczas operacji dostał dar jasnowidzenia i naprawdę przewidywał przyszłość, a Garrett, był częścią jego osobowości XD

keteek

Chyba jeden z najlepszych odcinków całej serii i najlepszy 5 sezonu ( jak na razie). Jedynym słabym elementem była część "bojowa", ale za to reszta wynagradza z nawiązką. Świetne dialogi, nawiązania, rozterki bohaterów, zaskakujące elementy fabuły. Czyżby twórcy zaczęli oswajać widzów z możliwością odejścia Coulsona, nawet jeśli serial zostanie przedłużony? A jeśli tak to czy liderem zostanie Quake tak jak w komiksach? Swoją drogą nie wyobrażam sobie 6 sezonu bez Phila. Miło, że wspomniano o Lokim i Ghost Riderze ( demony mają to do siebie, że zawsze każą sobie płacić wysoką cenę). Te manifestacje strachów mogły by być bardziej trwałe a nie na jeden strzał, ale za to strach Phila i jego rozmowa z wyimaginowanym Deathlokiem to już było coś.

Co do pozostałych strachów:
karaluchy - Mack
Hive - Simmons ( "poznała" go na opuszczonej planecie w 3 sezonie)
Kree - Yoyo ( w końcu to ona była wykorzystywana przez nich jako "jasnowidz" i oglądała niekończące się porażki swoich towarzyszy)

ocenił(a) serial na 8
keteek

Nie wiem czemu wszyscy zakładacie, że każdy mógł mieć tylko jeden strach i że każdy musiał mieć inny :D

W ogóle to moim zdaniem od początku najsłabszy element odcinka, sama teoria Fitza pojawiła się natychmiast w sumie znikąd i była bezbłędna, praktycznie zero mierzenia się poszczególnych bohaterów ze swoimi lękami (no bo nie nazwę tak konfrontacji Deke'a i Daisy z Kree albo Yo-Yo z fałszywą Jemmą), niektóre kompletnie nie zostały wykorzystane (ta zakonnica) i wielkość roli Hive'a/Alveusa to jakiś żart. Wszedł przez drzwi, wyciągnął rękę i tyle, był przez jakieś 10 sekund, zresztą Lash też nie wypadł lepiej.

Też mi trochę zabrakło Huntera, ale on się pewnie gdzieś zaszył po zahibernowaniu Fitza i pewnie ciężko byłoby się z nim skontaktować w obecnej sytuacji.

No i cały czas nie tracę nadziei, że w tym sezonie pojawi się jeszcze Ghost Rider.

Deke'a lubię od początku sezonu i cieszy mnie jak rozwija się jego wątek :D

ocenił(a) serial na 9
MithrandirII

Z tymi strachami to troche za latwo bylo je pokanac, jedno trafienie i po nich ale z drugiej strony lepsze to niz jakby kazdy byl tak potezny jak w oryginale bo mielibysmy powtorke 3 sezonu ale zgodze sie, ze na niektore strachy byly za krotko na ekranie - zakonnica tak szybko mignela, ze malo kto ja zauwazyl, a przeciez koszty na nia sa doslownie zadne wiec zastanawiam sie z czego to wynika. Wydaje mi sie, ze lepiej byloby jakby kazdy musial zmierzyc sie ze swoim strachem i go pokonac (w przenosni, nie koniecznie fizycznie). Co do zakonnicy to wydaje mi sie, ze ona moze jeszcze wrocic, jak wiemy "wyrwa" zostala zalatana tylko czasowo i tylko czekac az cos z niej wyleznie, a zakonnica przez to, ze nie zostala pokonana to moze dalej gdzies sobie w piwnicy chodzic. Hunter i Bobbi ochraniaja teraz Robin i Polly ale jak wiemy z flashbackow dlugo to nie potrwa bo w czasie zniszczenia Ziemi Polly juz nie nie zyla, a Robin byla pod opieka Shield.

ocenił(a) serial na 8
keteek

Właśnie o to mi chodzi, poza Coulsonem nikt tak naprawdę nie zmierzył się ze swoim lękiem, a i w jego przypadku skończyło się to na rozwiązaniu siłowym i to przeprowadzonym przez deus ex machina, a nie jego samego.
Nie oczekiwałem, że ich lęki będą dokładnie takie jak to, co odwzorowywały, no ale właśnie tak jak piszesz - scenarzyści powinni byli to rozpisać na bezpośrednie konfrontacje. Coś w stylu wizji zaszczepionych przez Scarlet Witch Avengerom na początku Czasu Ultrona. Na przykład Fitz oglądający śmierć Jemmy, Jemma widząca Fitza z Aidą, Daisy i porzucenie, May i bezradność - coś w tym stylu.

ocenił(a) serial na 9
MithrandirII

to co fajnie wyszlo to ukazanie lekow agentow przekazane za pomoca osobowych form
- strach Daisy przez porzuceniem i samotnoscia - zakonnica z Saint Agnes Orphanage
- poczucie winy u Fitza i jego mroczna strona - wyrazone za pomoca LMD, ktora obwiniala go w finale 3 sezonu
itp. chociaz zabraklo mi tego momentu gdzie kazdy moglby powiedziec chociaz "o cholera, to moje" :P
moze scenarzysci nie dali kazdemu chwili na swoj strach bo czasowo nie da sie tego zrealizowac -
8 strachow, scena sluby i sceny w ktorych Coulson mowi o Shield - 45 minut to za malo na, pewnie dlatego to tak na szybko

ocenił(a) serial na 9
keteek

finale 4 sezonu*

ocenił(a) serial na 9
keteek

Twórcy serialu lubią wrzucać czasem smaczki i drobne nawiązania do Star Wars.
Czy tylko mnie sapanie Coulsona w masce (gdy zjeżdżał do wyrwy) skojarzyło się z Vaderem? :P
takie luźne skojarzenie ;)

ocenił(a) serial na 10
keteek

Czemu w tym sezonie usunęli Ghost Ridera???

ocenił(a) serial na 9
seba1b

Nie usuneli go... Robbie jest teraz w innym wymiarze. Po prostu jego sciezki nie pokrywaja sie ze sciezkami naszego zespolu, to tak samo jak z Hunterem, Bobbi, Deathlokiem i paroma innymi postaciami. Jak producenci beda go do czegos potrzebowac to go sciagna do serialu.