PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=668019}

Agenci T.A.R.C.Z.Y.

Agents of S.H.I.E.L.D.
2013 - 2020
7,4 29 tys. ocen
7,4 10 1 28613
6,3 10 krytyków
Agenci T.A.R.C.Z.Y.
powrót do forum serialu Agenci T.A.R.C.Z.Y.

Nazwa

ocenił(a) serial na 9

Dopiero po jakimś czasie zorientowałam się, dlaczego ten serial tak się nazywa. W końcu Shield
pewnie wymyślił sam Phil, a wiadomo, że jest mega fanem Kapitana Ameryki, który z tarczą
paraduje xD

Haoska

Z ubolewaniem stwierdzam, że piszesz kompletne bzdury...

ocenił(a) serial na 9
zombie001

Wyjaśnij.

Haoska

Szukanie w google nie boli... chociaż już kilku użytkowników wyjaśniło Ci to mniej więcej w postach poniżej. Nie jestem ekspertem w dziedzinie komiksów Marvela, ale w przeciwieństwie do Ciebie mam świadomość dwóch rzeczy:
1) organizacja SHIELD wraz z Nickiem Furym (w białoskórej wersji) istniała w komiksach Marvela na dłuuuuuuuuuuuuuuuuugo przed stworzeniem filmowego uniwersum,
2) Agent Coulson to postać wykreowana na potrzeby filmów i nie istnieje* w komiksowym świecie Agencji SHIELD, także nierealne jest to aby nadał nazwę agencji,

*przynajmniej tak było aż do roku 2010 - z tego co się orientuje w tym roku pojawił się po raz pierwszy w jakimś komiksie ze studia Marvel

ocenił(a) serial na 8
zombie001

Od niedawna Coulson pojawia się też w komiksach. Filmowa wersja stała się tak popularna, że wprowadzają go do oryginalnych opowieści.

http://marvel.wikia.com/Phillip_Coulson_(Earth-616)

ocenił(a) serial na 6
Haoska

God... Trochę zainteresowania tematem...

ocenił(a) serial na 8
Haoska

Fajna teoria xD ale coś mi się zdaje, że to nie tak :P

ocenił(a) serial na 9
Analin

Wiem, ale napisałam to co przyszło mi do głowy przed snem xD Nie zdziwiłabym się jednak, jakby tak było haha :)

Haoska

Ale tak nie jest. Zainteresuj się trochę tematem. Obejrz choćby w końcu krótkometrażkę Agent Carter. Jest to wprowadzenie do serialu o jej przygodach. Tam otrzymasz odpowiedź na pytanie. '' Od kiedy istnieje SHIELD''', daty podanej nie ma ale to wyda się już oczywiste od kiedy....a w komiksach oryginalnie to nick fury podczas wojny stworzył SHIELD...nie powiem ktrej wojny i jakiej

ocenił(a) serial na 8
The_Fallen

Oby jednak nie stworzono tak lipnego serialu.

barry4500

Sam jestes lipny. Jak możesz oceniać serial która nawet jeszcze nie powstaje.

The_Fallen

ten serial mógłby być genialny. Początki SHIELD, superbohaterowie z tamtego okresu, i masa innych wyjaśnień i wprowadzeń. Nieźle mogłoby to rozbudować swiat

ocenił(a) serial na 8
The_Fallen

Tematyka tego serialu jest lipna. Sam Kapitan Ameryka był najsłabszym filmem jaki zrobil Marvel. Filmowcy totalnie nie odnaleźli się w realiach lat 40stych. To trochę takie pokazywanie wojny bez trupów i brutalności. 1000 razy fajniejszy byłby serial o Jessice Jones który odwołali, gdzie mieli występować też Luke Cage i Iron Fist. Jest pełno fajnych możliwości, które po prostu byłyby fajne. Przewiduje, że jeśli ten Carter powstanie to będzie można wymiotować z nudów patrząc na szalonych niemieckich naukowców i inne badziewie. Wolfenstein to z tego nie będzie napewno... Chyba, że w ekipie agentce Carter dorzuciliby postacie takie jak Toro, Union Jack, oryginalny Human Torch, który był pokazany w Iron Manie i Namor Submariner, wtedy może dałoby się to jakoś oglądać. I mogliby to nazwać Invaders. Ale patrząc na SHIELD który dupy nie urywa to napewno by to spierniczyli.

barry4500

Ale właśnie tak miałoby to wyglądać. Pojawiliby się herosi którzy żyli w tamtym okresie itp itd.

serial byłby bardzo istotny....a shielda nie zwalili, trudno wymagac od pierwszego serialu od nichby byl super mega.....zreszta to ma miec 22 odcinki wiec zamknij ryj i poczekaj az sie skonczy

Haoska

Nick Fury wymyślił SHIELD. Agent Coulson został wymyślony dla potrzeb pierwszego filmu Iron Man.

ocenił(a) serial na 4
Haoska

Ale bzdura. Coulson jest popychadłem Nicka Fury, jak on miałby cokolwiek nazywać?

Haoska

Skrót pierwotnie oznaczał Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division w 1991 zmieniono go na Strategic Hazard Intervention Espionage Logistics Directorate. W filmach Marvela zarówno animowanych jak i aktorskich organizacja funkcjonowała pod nazwą Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division. Zajmowała się sprawami niewyjaśnionymi, związanymi z kosmitami i zjawiskami paranormalnymi.

KaraThraceHM

Takie ''Z Archiwum X'' :). W ''Kapitanie Ameryka'' jest na końcu jak Fury znajduje kapitana i sześcian czyli logiczne jest to, że on założył
shield i czym dokładnie się oni zajmują.

wikiw99

Akurat końcówka "Kapitan Ameryka" dzieje się w czasach współczesnych przed "Avengers", organizacja istniała już dużo wcześniej, więc ta scena w żaden sposób nie sugerowała, że to on ją założył. Ogólnie, o ile dobrze pamiętam, w filmowym świecie Marvela początki S.H.I.E.L.D nie są jakoś szczególnie zarysowane.

ocenił(a) serial na 7
wikiw99

Czy aby na pewno logiczne? Nie wiem jak w komiksach, ale w Marvel Cinematic Universe jednym z założycieli SHIELD był Howard Stark - wspomniał o tym sam Fury w IM2 oraz było nawiązanie w krótkometrażówce "Agent Carter", której akcja toczy się niedługo po wojnie. Nick jest chyba za młody na założyciela, poza tym mimo iż stoi na czele organizacji, to jednak odpowiada przez jakąś radą, którą widzieliśmy w "Avengersach".

ocenił(a) serial na 8
milkaway

Wydaje mi się, że Fury jest młodszy od Howarda Starka o jakieś 25 lat, a S.H.I.E.L.D. założyli po wojnie w Wietnamie. Ale to tylko moja teoryjka w mojej głowie. Howard na Stark Expo ma coś koło 50tki jeżeli przyjmiemy, że w Captain America ma koło 20stki. Wtedy podczas założenia S.H.I.E.L.D. Fury ma koło 30 lat.

ocenił(a) serial na 7
DeanThomas

Wojna w Wietnamie to lata 1957-75, chyba niemożliwe żeby tak późno założyli SHIELD. W "Agent Carter", który dzieje się rok po pierwszym Capie (a więc ok. 1946), już jest mowa o SHIELD, którą Stark i Peggy będą wspólnie kierować.

ocenił(a) serial na 8
milkaway

Aj, sorry, zwracam honor, zapomniałem o tym. Więc W MCU Nick nie jest założycielem. Albo ma 70-80 lat w IM i Avengers.

DeanThomas

A niby czemu? Fury też ma wstrzyknięty specyfik, ten sam co u kapitana ameryki.

ocenił(a) serial na 8
The_Fallen

Serio czy ironicznie?

milkaway

chyba tak było, coś przypominam sobie, że ojciec Iron Mana mógł mieć coś wspólnego z tym wszystkim, ale czy to teraz takie istotne, ja opieram się tylko na filmach komiksów nie czytałam

ocenił(a) serial na 9
Haoska

Niestety jestem jednym z widzów, którzy interesują się jedynie serialem, a nie komiksami, więc miałam prawo tego nie wiedzieć :) Dziękuję za wyjaśnienia.