Chodzi oczywiście o polski. W komentarzach na Hataku wyczytałem, że jesteśmy drugim (po Wielkiej Brytanii) krajem za oceanem, w którym serial będzie emitowany. W Niemczech ruszy 2 dni później. Niby 4 miesiące opóźnienia względem USA to sporo, ale w skali światowej wypadamy bardzo dobrze...
Jestem zdziwiona że wykupili tak szybko. Musiałam dłużej czekać na Arrow, a serial jest dużo lepszy niż Agenci.
FOX to jednak solidniejsza stacja niż Universal Channel. Na Arrow nie mógłbym czekać dłużej niż jeden dzień po USA. W przypadku Agentów nie czuję takiego ciśnienia, choć problematyczne będą odcinki nawiązujące do filmowego uniwersum.
I dlatego jeszcze bardziej boli mnie to że nie dorównują poziomem choćby Arrow.
Bo skorzystali na popularności Cinematic Universe Marvela. Kampania reklamowa była zrealizowana z wielką pompą. Z oglądalności na poziomie 12 milionów pikowali na 6, gdy kolejni rozczarowani ludzie przestawali oglądać. Gdyby DC Comics i Warner potrafili stworzyć coś podobnego z Justice League, to Arrow miałby znacznie liczniejszą widownię, tymczasem czyta się, że nie wiadomo czy ten bohater będzie włączony do kinowej serii...
tylko i wyłącznie dlatego że "marvel" ale jako film są porażką. Nie widzę nigdzie tej popularności. W stanach też są zawiedzeni. Do Arrow się umywają niestety. Zmarnowany potencjał.
Nie ogarniam, skoro studio Fox kręciło X-Menów to dlaczego mają być konkurencją dla MS?
Fox jest dystrybutorem Disneya na wschodnią Europę.
Co ciekawe Sony jest dystrybutorem Disneya na całą Azję i jakoś Spider. po Avengersah nie buszował :)
Disney sam dystrybuuje swoje produkcje w Europie. Stąd filmy Marvela są emitowane w HBO, a nie Canal+, który ma prawa do Foxa i pokazuje X-Men.
Iron man i Thor miały premierę na Canal+ a Iron Man II na ówczesnej N-ce
Capitan też mi się wydaje że miał premierę na NC+ dopiero Awengersi są na HBO.
Z tego co wiem Stację występują o filmy na zasadzie przetargu lub licytacji (ale zaznaczjąc żę to się tyczy tylko dystrybucji TV)
Może nie sprecyzowałem wczesniej że chodzi mi o rynek video.
Stacje nie licytują się o pojedyncze filmy. Wykupują prawa do poszczególnych wytwórni na dłuższy czas. Wcześniej marvelowskie produkcje dystrybuował Paramount, z którym w Polsce umowy miał C+, npremium, a obecnie ponownie C+. Tylko że w międzyczasie Disney wchłonął Marvela i prawa przeszły w związku z tym do HBO.