Drugi odcinek utrzymuje poziom pierwszego, wątki są kontynuowane i jest ciągłość fabuły, to
najważniejsze. Nie ma tylu zwrotów akcji co w 1 ale nie jest źle. Na plus Absorbing Man, Talbot,
Raina(mam nadzieję że tak to się pisze). Na minus, trochę za szybko pokonali Absorbing Man'a ale
na szczęście jest szansa że jeszcze powróci. Ciekaw jestem jak dalej potoczy się akcja w tym
sezonie.
Ciekawa sprawa z tym odcinkiem. Zastanawiam się czy wreszcie poznaliśmy ojca Skye i czy Raina też jest jakimś nadprzyrodzonym bytem. Widać też, że podprowadzają wątek Agent Carter żeby rozkręcić trochę hype'a wkoło nowego serialu. Pewnie wytłumaczenie czym jest ten Obelisk będzie właśnie w tamtym serialu, jak i historie innych 0-1-4.
Trochę to wszystko przypomina mi sytuację po Capie. Mamy rozwalony SHIELD, amię USA próbującą zastąpić SHIELD, są resztki HYDRY i jest jakaś organizacja dla której SHIELD i HYDRA to zwykłe pionki. Fajnie by było gdyby Raina i ten potencjalny ojciec Skye byli jakoś powiązani z tym kolesiem od Miracles z ostatniej sceny Capa.
No i mamy jeszcze Coulsona, któremu ewidentnie pranie mózgu wcale nie pomogło na długo.
To co dzieje się aktualnie w serialu to jest właśnie sytuacja po historii opowiedzianej w "Captain America: The Winter Soldier". :) Co więcej, drugi sezon serialu będzie w pewnym stopniu nawiązywał do mającego premierę w maju 2015 filmu "Avengers: Age of Ultron".
Tak jak napisałeś: Rząd/armia USA szuka sposobu by zastąpić SHIELD co doprowadzi Tony'ego Starka/Rząd do stworzenia Ultrona. Nowy sezon oglądam trochę w urywkach, nie wyłapałem jeszcze motywów Reiny, ale wyraźnie chce namieszać Hydrze, a wprowadzenie ojca Skye może to tylko uatrakcyjnić. Pytanie jaki jest ich cel.
No i najważniejsze: koleś od Miracles o którym wspomniałeś to Baron Wolfgang von Strucker, w obecnym filmowym uniwersum pełni on chyba rolę przywódcy Hydry, więc jego znaczenie jest ogromne, o czym przekonamy się właśnie w "Avengers: Age of Ultron". :)
Co do Coulsona - jest teraz Dyrektorem SHIELD, zastanawia mnie zatem czy pojawi się w nowym filmie o Avengers. Powinien, chociaż kto wie co wydarzy się w pod koniec drugiego sezonu serialu... Co dalej z Nickiem Furym? Co z Marią Hill? Dowiemy się pewnie dopiero pod koniec sezonu. ;)
Sądzę że w pewnym momencie, najprawdopodobniej w filmie zostanie uaktywniony zakodowany sygnał jak w Winter Soldierze. Tylko że tym razem nie będzie on uaktywniał agentów Hydry tylko agentów Shield w Hydrze i innych organizacjach. Myślę jednak że nie wprowadzą Coulsona z powrotem do filmów. Za dużo byłoby z tym tłumaczenia.
Za dużo tłumaczenia? Och błagam cię przecież to Marvel tutaj jedyną osobą która jest martwa na amen to wujek Ben. Z łatwością potrafię sobie wyobrazić scenę po napisach "Age of Ultron" gdzie Fury mówi Avengersom, że chciałby im przedstawić nowego dyrektora shield i gdzieś wychodzi nagle Coulson. Wszyscy są mega zdziwieni pytają się co się stało a on im odpowiada jakieś miodne zdanie, które będzie jednocześnie tłumaczyło niedzielnemu widzowi to, że on jakoś przeżył plus będzie jednocześnie mrugnięciem oka do osób oglądających Agentów. Tada! Coulson jest z powrotem w filmach
Możliwe że tak zrobią. Jednak widzowie niezapoznani z serialem mogliby poczuć się oszukani. A sądzisz że mogą np w A3 wprowadzić jakiegoś herosa z serialu w podobny sposób? np. Deatlocka
Właśnie imo danie jakiegoś bohatera który był wprowadzony w serialu jak Deathlok byłoby takim oszukaniem kogoś kto nie oglądał serialu bo nie wszyscy za nimi przepadają a taki Coulson był uwielbiany przez wiele osób na długo przed premierą serialu. Podejrzewam, że ktoś z serialu inny niż Coulson prędzej czy później się pojawi w jakimś filmie, ale prawdopodobnie to nie będzie jakaś specjalnie duża rola
Ja obstawiam że pierwsza ważniejsza postać z serialu która się pojawi w jakimś filmie to będzie daredevil, a z agentów to może chociaż w tle się ktoś pojawi.
Podobno aktorów z serialu widziano na planie nowych Avengersów. Ale na razie to tylko plotki.
Z tego co mówiono przed rozpoczęciem serialu, że Kinowe i Serialowe uniwersum ma być spójne, jednak ma być na tyle rozdzielone, że widz bez oglądania filmów bądź seriali ma się połapać o co chodzi. Więc bardzo możliwe jest, że TARCZA pojawi się w filmie, ale będzie to w sposób krótki, ale treściwy powiedziane co się z nimi działo jak i Coulsonem z pewnym mrugnięciem do fanów.
@Yoschan,
Maria Hill poszła pracować dla Starka po Avengers 1,ale właśnie ciekawe jak bedzie z Fury'm :)
Faktycznie,po Capie2 to było :) czytałem przed pisaniem tego o Avengers 2 akurat i podświadomie napisałem ich a nie Capa,dzieki za zawrócenie uwagi Anabell :D
Sądzę że Absorbin Man powróci. Właściwie to by się zebrało kilku "wrogów jednego odcinka" w tym serialu którzy mogą jeszcze namieszać. Duży plus dla wątku Fitza, ciekawe jak rozwinie się jego relacja z tym nowym.
Jak by tak zebrali w jednym odcinku kilku wrogów to z pomocą agentom mógłby przyjść Deathlock (gdzieś czytałem że jeszcze powróci). Szkoda mi Fitza, ale naprawdę fajnie rozwinęli jego wątek.
Jak na razie dość słabo, zamiast agentów shield mamy malutką grupkę partyzantów, ekipa niewiele większa od grupy arrowa czy flasha, ja czekam na poprawę, dla mnie tylko absorbing man był jedynym jasnym punktem tych dwóch odcinków.
Według mnie 1 odcinek 2 sezonu był najlepszy ze wszystkich dotychczasowych, a skoro shield przestało istnieć to nic dziwnego że na razie jest niewielka grupa. Mnie to jak najbardziej odpowiada.