PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=668019}

Agenci T.A.R.C.Z.Y.

Agents of S.H.I.E.L.D.
2013 - 2020
7,4 29 tys. ocen
7,4 10 1 28570
5,9 8 krytyków
Agenci T.A.R.C.Z.Y.
powrót do forum serialu Agenci T.A.R.C.Z.Y.

Pomijając to, że akcja niektórych filmów przeplata się ze sobą (Iron man 2, Thor Incredible Hulk) i pomijając kilkanaście komiksów które mają być uzupełnieniem akcji pomiędzy całym universum, to wikia podaje taką kolejność:

Captain America: The First Avenger
Marvel ONE-SHOT: Agent Carter
Iron Man
The Incredible Hulk
Marvel ONE-SHOT: The Consultant
Iron Man 2
Marvel ONE-SHOT: A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer
Thor
The Avengers
Marvel ONE-SHOT: Item 47
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E01 "Pilot"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E02 "0-8-4"
Iron Man 3
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E03 "The Asset"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E04 "Eye-Spy"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E05 "Girl In The Flower Dress"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E06 "FZZT"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E07 "The Hub"
Thor: The Dark World
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E08 "The Well"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E09 "Repairs"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E10 "The Bridge"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E11 "The Magical Place"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E12 "Seeds"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E13 "T.R.A.C.K.S."
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E14 "T.A.H.I.T.I."
Marvel ONE-SHOT: All Hail the King
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E15 "Yes Men"

Sądzicie że to dobra kolejność?
Co za tym idzie kolejne odcinki:

Agents of S.H.I.E.L.D. S01E16 "End of the Beginning"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E17 "Turn, Turn, Turn"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E18 "Providence"
i

Captain America: The Winter Soldier

zapewne się będą jakoś przeplatać, zważywszy że Cap w stanach zagości do kin między odcinkami 16 a 17
Kto widział ten wie co się stało w Capie2 więc jak sądzicie kto przetrwa a kto powie hail Hydra?
ciekawe po której stronie będzie Victoria Hand i inni

napalony666

pierwsze dwa odcinki nie mogly sie dziac przed im3, bo to zaburza kwestię extremis no i date da sie wyczytac inna chyba

a hulk dział się na przsetrzeni czasu niemal wszystkich film,ów w 1 fazie poza avengers i niemal całym capem

ocenił(a) serial na 6
The_Fallen

no tak hulk się dzieje między, ale podałem kolejność oglądania. Tak samo Thor się zaczyna w połowie iron mana 2

pisząc spis bazowałem na tym:
http://marvel-movies.wikia.com/wiki/Earth-199999

z tymi pierwszymi odcinkami to tak naprawdę nie wiadomo. o co chodziło ci z datą?

napalony666

dzień i rok , chyba producenci pomagaja ustalac kilka rzeczy....what evernie wazne

ocenił(a) serial na 8
napalony666

Wiadomo. W Iron Manie 3 wszyscy byli zaskoczeni istnieniem czegoś takiego jak Extremis i mówili, że to coś całkowicie nowego a w pierwszym odcinku Coulson od razu jak zobaczył Petera powiedział, że to Extremis i że S.H.I.E.L.D. miało już z tym doczynienia

ocenił(a) serial na 8
napalony666

CHRONOLOGICZNIE
1. Thor: The Dark World - Prolog
2. Thor - Prolog
3. Captain America - The First Avenger
4. Marvel One-Shot: Agent Carter
5. Iron Man 3 - Prolog
6. The Incredible Hulk - Prolog
7. Iron Man
8. Iron Man 2 - Od początku do pierwszej sceny ze Stark Expo
9. The Incredible Hulk - Od pierwszej sceny po prologu do sceny, gdy Bruce zmuszony jest uciekać z powrotem do USA
10. Iron Man 2 - Od sceny w sali sądowej do sceny, gdy Tony ogląda filmy nagrane przez jego ojca
11. The Incredible Hulk - Od sceny, gdy Bruce przybywa na uniwersytet do sceny, gdy pod przykrywką szuka informacji o swoim wypadku
12. Iron Man 2 - Od sceny, gdy Tony żegna się z Coulsonem do sceny, gdy Iron Man i War Machine pokonują Vanko
13. Thor - Od sceny koronacji do sceny, gdy Jane, Darcy oraz Selvig odnajdują Thora na pustyni
14. Marvel One-Shot: A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer
15. Thor - Od sceny, gdy cywile znajdują Mjolnir do sceny, gdy Loki zdobywa zaufanie Laufeya
16. The Incredible Hulk - Od sceny, gdy Betty widzi Bruce'a po raz pierwszy od wypadku do sceny walki na uniwersytecie
17. Iron Man 2 - Scena, gdy Nick Fury rozmawia z Tonym o Avengersach
18. Thor - Od sceny, gdy przyjaciele Thora przybywają na Ziemię do końcowej rozmowy Thora i Odyna
19. The Incredible Hulk - Od sceny, gdy Bruce i Betty jadą spotkać się z Samuelem Sternem do sceny, gdy Generał Ross odkrywa, że Blonsky zdążył już się wyleczyć po walce z Hulkiem
20. Iron Man 2 - Scena, gdy Tony i Rhodes dostają medale
21. The Incredible Hulk - Od sceny, gdy Samuel Sterns próbuje wyleczyć Bruce'a do sceny, gdy Bruce w drewnianej chatce sam z własnej woli zmienia się w Hulka
22. Marvel One-Shot: The Consultant - Pierwsza rozmowa Coulsona i Sitwella
23. The Incredible Hulk - Scena po napisach
24. Marvel One-Shot: The Consultant - Druga rozmowa Coulsona i Sitwella
25. Thor - Scena po napisach
26. Captain America: The First Avenger - Scena, gdy S.H.I.E.L.D. odnajduje Kapitana w lodzie oraz scena, gdy Kapitan budzi się po raz pierwszy w czasach współczesnych
27. The Avengers
28. Marvel One-Shot: Item 47
29. Iron Man 3
30. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1 - Pilot
31. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2 - 0-8-4
32. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 3 - The Asset
33. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 4 - Eye Spy
34. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 5 - Girl in the Flower Dress
35. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 6 - F.Z.Z.T.
36. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 7 - The Hub
37. Thor: The Dark World
38. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 8 - The Well
39. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 9 - Repairs
40. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 10 - The Bridge
41. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 11 - The Magical Place
42. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 12 - Seeds
43. Marvel One-Shot: All Hail the King
44. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 13 - T.R.A.C.K.S.
45. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 14 - T.A.H.I.T.I.
46. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 15 - Yes Man

Brak na liście Winter Soldiera i najnowszego odcinka, bo jeszcze nie oglądałem i nie wiem, gdzie je wsadzić

ocenił(a) serial na 6
chowder

Nie chodziło mi o rozbieranie filmów na części pierwsze tylko o kolejność jak oglądać w całości, bo raczej nikt nie będzie filmu oglądać na kilka rat :D

Odcinek 16 agentów jednak raczej a nawet na pewno przed Capem bo Sitwell się tam przewija, a wiadomo co z nim było w Capie2

Już nie pamiętam co było w pierwszym odcinku, trzeba go zlukać jeszcze raz, ale jakby nie było, każdy swoje zabawki trzyma osobno, stark się nie dzieli, shield się nie dzieli , hydra się miesza, aim, dlatego też ktoś może być zaskoczony, ale to nie znaczy że inni tego nie znali mówiąc im że nie znają, no ale to tylko takie dgybanie

napalony666

nie kombinuj, jest jak powiedział chowder i tyle. Tu nie ma o czym dyskutować, wniosek jest oczywisty.

ocenił(a) serial na 6
The_Fallen

chyba do konca nie rozumiesz co napalony próbował napisać. Przewodnik w jakiej kolejności oglądać filmy od początku do końca, a wskazówki w stylu "IM2 trzeba podzielić na 5 rat między, którymi trzeba oglądać 8 częsci innych filmów" to można sobie o kant dupy potłuc.

ocenił(a) serial na 7
trab1

Oglądać to zawsze najlepiej w kolejności takiej jak wychodzą np. serial Spartakus, mimo, że Bogowie Areny dzieją się przed pierwszym sezonem, to jest tam tak podane na tacy niektóre wydarzenia z pierwszego sezonu, że pierwszy sezon by się znacznie gorzej oglądało. Więc to co próbuje wytłumaczyć napalony moim zdaniem jest tłumaczeniem się, bo próbował to pewnie ułożyć chronologicznie, ale chowder zrobił to znacznie lepiej rozkładając każdy film. Oczywiście nikt tak nie będzie oglądał (bo każdy kogo to interesuje i tak ogląda wszystko na bieżąco jak wychodzi), ale daje to nam wiedzę co się kiedy dzieje.

chowder

jeszcze komiksy canon movie w miedzyczasie w roznych momentach

The_Fallen

Co do początku kolejności napalonego. Ja to widzę tak:
Iron Man
Iron Man 2
The Incredible Hulk
Thor

I wtedy to ma sens jak się ogląda w takiej kolejności. Bo w IM2 Stark zostaje konsultantem,tym bardziej że Hulk przeplata się wydarzeniami w Iron Manie 2. Rozbijanie na kilka części filmu też bez sensu.No i co do tego że wydarzenia z Agentów dzieją się po Iron Manie 3 tez nie ma wątpliwości.

kamilx98

consultanta trzeba obejrzec po hulku

ocenił(a) serial na 10
chowder

a moge prosić o chronologie wg daty premiery łącznie z serialem

ocenił(a) serial na 10
marvelstudios

i wszystkimi one-shootami

ocenił(a) serial na 8
marvelstudios

WEDŁUG DATY PREMIERY
1. Iron Man
2. The Incredible Hulk
3. Iron Man 2
4. Thor
5. Captain America: The First Avenger
6. Marvel One-Shot: The Consultant
7. Marvel One-Shot: A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer
8. The Avengers
9. Marvel One-Shot: Item 47
10. Iron Man 3
11. Marvel One-Shot: Agent Carter
12. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 1 - Pilot
13. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 2 - 0-8-4
14. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 3 - The Asset
15. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 4 - Eye Spy
16. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 5 - Girl in the Flower Dress
17. Thor: The Dark World
18. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 6 - F.Z.Z.T.
19. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 7 - The Hub
20. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 8 - The Well
21. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 9 - Repairs
22. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 10 - The Bridge
23. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 11 - The Magical Place
24. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 12 - Seeds
25. Marvel One-Shot: All Hail the King
26. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 13 - T.R.A.C.K.S.
27. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 14 - T.A.H.I.T.I.
28. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 15 - Yes Man
29. Captain America: The Winter Soldier
30. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 16 - End of the Beginning
31. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 17 - Turn, Turn, Turn
32. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 18 - Providence
33. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 19 - The Only Light in the Darkness
34. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 20 - Nothing Personal
35. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 21 - Ragtag
36. Agents of S.H.I.E.L.D.: Episode 22 - Beginning of the End
37. Guardians of the Galaxy

ocenił(a) serial na 10
chowder

dzieki bardzo

ocenił(a) serial na 8
marvelstudios

Nie ma za co. Ehh niestety numerem 38 na liście będzie dopiero pierwszy odcinek drugiego sezonu Agents of S.H.I.E.L.D. który wyjdzie pod koniec września, bo do Winter Soldiera na blu rayu nie dadzą nowego One-Shota a do Strażników JEŚLI coś dodadzą to będzie miało to premierę dopiero w okolicach grudnia :(

ocenił(a) serial na 10
chowder

jak nie pozniej na cap 2 na dvd czekamy pol roku wiec straznicy na dvd wyjda pewnie w przyszlym roku

chowder

Niezłe ogarnięcie w uniwersum, gratulacje ;P

Ringoo

W sumie nie jest tak trudno ;P

filmowy_laufer

Dla mnie trudno bo nie mam pamięci do imion i zawsze musi mi ktoś obrazować sytuacyjnie jakąś postać ;P

Ringoo

Mhm, ja mam właśnie dobrą pamięc i chyba dlatego nie sprawia mi to problemów :)

ocenił(a) serial na 6
napalony666

uściślając, chodziło mi o posegregowanie tego bez cięcia filmów, i jak napisałem na początku bez historii uzupełniających zawartych w komiksach.
Wiadomo że Iron man 2 się przeplata z hulkiem i thorem (to też napisałem ale zapewne nie wszyscy doczytali) no ale można oczywiście włączyć sobie na dwa tv iron mana 2 i hulka a w między czasie włączyć trzeci by thora nadrobić, ale nie o to kaman
kolejność napisałem w oparciu o link który podałam wyżej, oglądałem też inne timeline na innych stornach, co do tych 2 pierwszych odcinków jedna storna mówi że działy się przed IM3 inna że po a jeszcze inna w ogóle się nie odnosi do serialu.

Może ktoś z was widział jakiś spis chronologiczny w necie który jest na jakiejś stornie marvela? (bardziej wiarygodny) sam widziałem jeden ale tylko do momentów w avengersach więc lipa

ocenił(a) serial na 6
napalony666

zatem (na dzisiejszy dzień) biorąc pod uwagę to co napisaliście wyżej wygląda to tak:

Iron Man
Iron Man 2 (tutaj lub też po Hulku, jakby ktoś miał zbyt dużą dawkę Iron Mana)
The Incredible Hulk
Thor
The Avengers
Marvel ONE-SHOT: Item 47
Iron Man 3
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E01 "Pilot"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E02 "0-8-4"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E03 "The Asset"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E04 "Eye-Spy"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E05 "Girl In The Flower Dress"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E06 "FZZT"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E07 "The Hub"
Thor: The Dark World
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E08 "The Well"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E09 "Repairs"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E10 "The Bridge"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E11 "The Magical Place"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E12 "Seeds"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E13 "T.R.A.C.K.S."
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E14 "T.A.H.I.T.I."
Marvel ONE-SHOT: All Hail the King
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E15 "Yes Men"
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E16 "End of the Beginning"

------------------------------------------------------------ ------------
potem :
Captain America: The Winter Soldier
lub
Agents of S.H.I.E.L.D. S01E17 "Turn, Turn, Turn"
się okaże po powyższym odcinku

jeszcze tak naprawdę jest jedna niewiadoma co do Marvel ONE-SHOT: All Hail the King, bo chyba nie wiemy kiedy to dokładnie miało miejsce

napalony666

mozliwe ze Marvel ONE-SHOT: All Hail the King jest tak jagby zapowiedzia IR4
(chociaz jeszcze niedawno wiadomo bylo ze IR4 nie bedzie a stark ma wrocic tylko w avengersach.. zreszta w ir3 widzimy jak stark niszczy swoje wszystkie zbroje ale juz wiemy ze ULTRONA zbuduje stark ale ze wymknie sie z pod kontroli to bd musial zbudowac swoja zbroje IR i pomoc w walce z ultronem)
ten one shot mowi nam ze prawdziwy mandaryn (ten historyczny z 10pierscieni) wrocil i chce odebrac "cialo" podrobki mandaryna(bynajmniej ja tak to zrozumialem).. tzn ze mandaryn wroci i mozliwe ze zobaczymy go w IR4 lub w...

pisze bez sensu wiem......

mast3r97

Co do ONE-SHOT: All Hail the King to najlepiej obejrzeć jako dodatek po Iron Man 3,bo wyjaśnia że prawdziwy Mandaryn gdzieś tam jest :)

kamilx98

raczej wprowadza nas do nastepnego odcinka.. bo moowia tam przeciez ze prawdziwy mandaryn chce odzyskac cialo. ;)

mast3r97

W 15 odcinku jest o tym mowa?

kamilx98

mowimy teraz o one shocie ;)

mast3r97

Mnie ciekawi czy na DVD Capa2 szykują jakiś nowy One-shot :)

ocenił(a) serial na 6
kamilx98

gdzieś tam/coś tam czytałem/słyszałem, że One-Shot-y mają być dołączane do każdego filmu z universum, więc raczej pewne że coś tam nakręcą, pytanie jednak co?
do IM3 był agent carter który nawiązywał do capa
do Thora2 był Mandarin nawiązujący do IM3
idąc tym tropem, i spekulując, możę:
do Capa2 będzie coś związanego z Thorem?

Fajnie było by zobaczyć jakąś krótkometrażókę z Lady Sif (pomijając że była już w agentach), ale że oni mają małe budżety na te krótkie filmiki to zapewne nic w komputerowym świecie Asgardu nie zobaczymy
A skoro mowa o drugo i trzecio planowych aktorach, to może skrobną coś o tej agentce 13ście, jak to odmawia Capowi pójścia na drinka :D

napalony666

Akurat 2 ostatnie one-shoty:Agent Carter i All Hail the King mi sie najbardziej podobały i coś wnosiły do MCU.

ocenił(a) serial na 6
kamilx98

też mi się podobały, z one-shota na one-shota wychodzi im to lepiej
pierwsze dwa z coulsonem były takie sobie, następny item 47 był spoko, ale szkoda że te postacie nie weszły do serialu szczególnie Liz Caplan
agent carter dał podwaliny pod serial który najprawdopodobniej będą kręcić (oby tata stark tam występował!)
a co do all hail the king, to Ben Kingsley rozwalił, ale na końcu Sam Rockwell rozwalił podwójnie a pojawił się tylko na chwilę, to świetny aktor i fajnie by było jakby jeszcze wystąpił w swojej roli w jakimś filmie czy serialu w universum

napalony666

Po CA:WS można całkiem inaczej podejść do tego serialu o Agentce Carter(z Howardem Starkiem i powstaniem S.H.I.E.L.D). Byłoby na pewno ciekawie,ale ucichło coś o tym serialu. A seriale o Daredevilu i reszcie(nie chce mi sie wymieniać) są już pewne.

ocenił(a) serial na 7
mast3r97

Jednym z bezsensów jest użycie przez ciebie wyrazu "bynajmniej" w znaczeniu "przynajmniej", a to dwa różne wyrażenia...