Ogólnie serial fajny,a ten odcinek bardzo fajny-cały na innej planecie.
Niestety dali ogromnie ciała.
Jimmi miała ze sobą telefon,który działał cały czas minimum 2 miesiące bez ładowania,mało tego wychodziło,że był cały czas na "stendbaju",a w przypadku braku sieci telefon cały czas jej szuka,a to zżera baterię nawet 3 razy szybciej.
No a po 2 ! miesiącach baterii starczyło jeszcze nawet na uruchomienie ! komputera,minimum 300W potrzebnej mocy! No i jeszcze trochę pochodził,no tak,żeby zdążył co nie co przeliczyć.
Amerykańskie gimbazy,takiej rzeczy nie zauważą :-)
Po pierwsze - Jemma. Ona wyłączała ten telefon, więc nie działał cały czas. Oglądałam dawno ten odc, ale z tego co pamiętam to telefon był podrasowany przez Fitza, więc po pierwsze miał o wiele lepszą baterię, a po drugie możliwe że dało się go tak ustawić, żeby nie był cały czas na tym "stendbaju". Co do tego uruchomiania komputera. Nie znam się, ale może przez to, że był to bardzo stary komputer to nie potrzebował aż tyle prądu.
Po pierwsze -Jimmi,tak wydaje mi się,że Fitz mówił do niej zdrobniale.
Po drugie dawno oglądałaś,a ja jestem na świeżo i nie było opcji wyłączania telefonu(to trochę by tłumaczyło) gdyż za każdym razem kiedy go dotykała,żeby zobaczyć tapetę telefon tylko wzbudzała jednym przyciskiem-bez kilkusekundowego uruchamiania.Mało tego zrobiła nagranie głosowe oraz kilka zdjęć,a flash pobiera dodatkowo sporo.
Po trzecie Fitz podrasował go może poprzez dodanie mu pamięci.Ewentualnie powyłączał jej aktualizacje oraz wyłączył niepotrzebne aplikacje,to rzeczywiście daje kilkanaście procent zysku.
Baterii pojemności nie da się zwiększyć bez zwiększenia masy i objętości,to dlatego w ciężarowych samochodach są WIELKIE akumulatory ,a nie małe bo te auta potrzebują dużo prądu o dużej mocy.Tak samo jak w nowoczesnych autach na prą nie ma bagażników lub podłoga jest grubsza o 30cm bo trzeba pomieścić wielkie baterie,które ważą nawet 300kg.
Po czwarte " Nie znam się, ale może przez to, że był to bardzo stary komputer to nie potrzebował aż tyle prądu."-Nie znasz się,rzeczywiście.W 2001 roku bo w tym roku wylądował na tej planecie Will wszystkie komputery sklepowe miały zasilacze 350 W.Wiem bo w tym mniej więcej czasie kupiłem swój komputer,a interesowałem się tematem.Podejrzewam,że astronauci mając agregaty słoneczne nie przejmowali się mocą komputera bo mogliby zasilić całą osadę gdyby było słońce.Nowoczesny na tamtą chwilę komputer-z wydajnym procesorem ,kartą graficzną itd potrzebowałby zatem więcej niż 350W.
Te 300W napisałem jako minimum.
Teraz pomyślmy ile z tego telefonu można wyciągnąć mocy?
Najnowsze telefony,które posiadając mnóstwo prądożernych aplikacji mają baterie-Iphone 7-1950mah,Samsung S7-3000mah,Samsung J7-3300mah(producent włożył by większą baterię gdyby się mieściła)
Załóżmy,że ma tę mocną naładowaną baterię 3300mah
To się liczy tak :
3300mah x napięcie 3,7 V / 1000 =12.21Wh
Czyli żeby ten komputer mógł pracować(przy 300W) Jemma musiałaby podłączyć do komputera jednocześnie 25 telefonów.
Ona ma na imie Jemma, nikt jej nigdy nie nazwal Jimmi, poza tym Jimmi to zdrobnienie od James co jest imieniem meskim. Bedac na planecie powiedziala, ze baterie podrasowal jej Fitz ale i tak musi ja oszczedzac i co najmniej raz mozemy zobaczyc jak faktycznie wylacza telefon (chociaz mimo tego oszczedzania baterii zaskakujaco dlugo jej trzymala).
Ok.
W której minucie filmu niby ona wyłącza telefon?
Jak mówię, oglądałem go przedwczoraj a nie 3 miesiące temu i czegoś takiego nie pamiętam.
A tak poza tym to jak niby można podrasować baterię?To tekst dla gimbazy.
Może od razu napiszmy że ona miała w telefonie ogniwo jądrowe i nie ma tematu.
pamietaj, ze to jest serial superbohaterski/sci-fi wiec tam obowiazuja troche inne reguly nic w normalnym zyciu, Fitz to inzynier/technik/wynalazca i jeszcze inne tytuly by sie znalazly, nie raz zaswiecil pomyslowoscia jesli chodzi o wynalazki, moze zrobil jej nowa baterie, moze przebudowal telefon- tego nie powiedzieli. nie ogladam serialu i nie patrze na licznik, to bylo jeszcze zanim znalazla Willa, obejrz sobie jeszcze raz jak chcesz, a na pewno znajdziesz. ja jestem w staniu kupic fakt, ze jej bateria mogla wytrzymac znacznie dluzej niz inna ale ze wystaczylo jej po paru miesiacach na odpalanie komputera to juz troche dziwne.
Ja lubię ten serial, ale mimo wszystko pewne rzeczy wkurzają.
Tak jak zrobiłem wyliczenia minimum 25 telefonów potrzeba żeby odpalić kompa.
Mogę zrozumieć pewne rzeczy ale potrzebuję wyjaśnień a nie suchego podrasowania. Np w StarTreku jakieś gadżety były śmiesznie nazywane i nikt nie polemizować. To jest mniej sci-fi niż Startrek. ALE gdyby Jemma powiedziała na planecie "dobrze że Fitz podrasował mi telefon i włożył baterie glinowegloflurofotowoltemiczną "blebleble, to nie byłoby wogóle tematu.
Apropos nieścisłości-nastepny:
Jak uciekali z planety przez portal to nie pokazali jak technicznie się to stało, porostu wyszli sobie zza kontenera.Nie wiedzieli jak to pokazać:-)
Zarzut mam jednak do tego ze portal się zamykał Coulson wcale się nie spieszyl a jednak zdążył.
Później okazało się że stwór w postaci glizdy zdążył jeszcze wyjść z Willa, pokonać wiele metrów by wejść w Warda, a potem jeszcze ożywić go i jeszcze Ward-stwór zdążył przed zamknięciem portalu pokonać że 100 metrów?
I na koniec-wszyscy wyszli tam gdzie kamienie monolitu, a Ward na drodze w lesie?Nie wyszliby razem?
Fitz podrasował jej baterię w telefonie, przecież o tym mówi, dlatego tak długo wytrzymał.
Na serial powinno patrzeć się z luźnym podejściem, ponieważ wiele rzeczy z serialu nie istnieje, a mimo to w nim występują. Więc telefon trzymający 2 miesiące też może.
Wiem, ze to stary temat ale pamietaj, ze to ten sam swiat gdzie Stark uciagnal kilka miesiecy, moze nawet lat na jednym akumulatorku wiec dlateczego Shield (najbardziej zaawansowana technologicznie agencja na swiecie) nie mialaby dysponowac technologia umozliwiajaca, ze bateria w telefonie wytrzyma pare razy dluzej niz zwykla bateria. To swiat w ktorym zbroja Iron-Mana byla zasilana przez jego akumulatorek przy serduchu i Stark poswiecil kilka dni na obcykanie zbroji ale gdy Rhodes zaczal jej uzywac nagle nie potrzebowal akumulatorka przy sercu i tylko wskoczyl w ta zbroje to zaraz wiedzial jak wszystko dziala. To swiat gdzie sterta zelaza dostala kamyszek i nagle stala sie zywa istota.
nie było mowy o podrasowaniu.Wtedy nie byłoby tematu.
Od początku odcinka nad tym się zastanawiałem i uważnie czekałem,aż padnie to sformułowanie.
Nie padło
Jemma trzymając w dłoni telefon komentuje że został podkręcony przez Fitza i musi go oszczędzać.