po prostu cudo, co tu dużo mówić, w ostatnim odcinku się nawet popłakałam. Ale, jak już ktoś tu zauważył, niestety niektóre aspekty są dla nas trochę niezrozumiałe. Może jest tu ktoś, kto bardziej interesuje się (że tak uogólnię) kulturą Wschodu i przybliży nam choć trochę bardziej istotę religii i mitologii Shintō?
Dobra, chodziło mi głównie o takie niejasne dla mnie rzeczy:
1. Motyw kruka - kogo właściwie miał symbolizować Sora?
2. Co się stało z Yukito po pożegnaniu z Misuzu? Wcielił się w kruka? Dlaczego? Bo w wersji filmowej Yukito pozostał przecież do końca z Misuzu...
3. Nie wiem, czy dobrze to zrozumiałam, ale Kanna to było drugie "ja" Misuzu?
Cóż, ja się na tym nie znam, ale jeśli się nie mylę, to chodzi tutaj o reinkarnację - przechodzenie duszy z ciała do ciała.
Jednak nie jestem pewna, nasunęła mi się tylko taka myśl w czasie oglądania. Jeśli jest ktoś bardziej doświadczony, to z wielką chęcią sobie poczytam ^^
Reinkarnacja? Hmm... W sumie to by było nawet nawet... Ale przecież Yukito nie był taki zły, żeby przemienić się w kruka^^ Zasłużyłby na dużo lepsze wcielenie. A tak w ogóle to on przecież nie umarł...?
Gdzieś indziej z kolei czytałam, że Yukito przemienił się w kruka, by zostać razem z Misuzu, bo w postaci człowieka przyczyniał sie do jej śmierci.
To nie była reinkarnacja, bo Yukito przecież nie umarł.
Tak jak pisze Eruaniel, Yukito przybrał postać kruka, żeby zostać razem z Misuzu, bo gdy był blisko Misuzu w postaci człowieka, to przyczyniał się do swojej i jej śmierci.
Czemu postać kruka? Hmm... Może dlatego, że w wielu mitologiach kruk jest posłańcem bogów, a jak jest to pokazane w anime skrzydlate istoty miały podobną funkcję. Może autorzy chcieli pokazać w ten sposób związek między krukiem (Yukito), a Misuzu.
To nie była reinkarnacja, bo Yukito przecież nie umarł.
Tak jak pisze Eruaniel, Yukito przybrał postać kruka, żeby zostać razem z Misuzu, bo gdy był blisko Misuzu w postaci człowieka, to przyczyniał się do swojej i jej śmierci.
Czemu postać kruka? Hmm... Może dlatego, że w wielu mitologiach kruk jest posłańcem bogów, a jak jest to pokazane w anime skrzydlate istoty miały podobną funkcję. Może autorzy chcieli pokazać w ten sposób związek między krukiem (Yukito), a Misuzu.