Trochę się rozczarowałem tym serialem - ale jedynie jego treścią i spójnością - bo na pochwały z pewnością zasługuje za Pomysł, Przekaz dla widza, świetnie dobrane role oraz muzykę! Zacznę od tego co mnie zirytowało - to główny wątek samej politycznej intrygi, który był chwilami meczący, rwany i niestety z conajmniej dwiema dziurami w fabule - no nie bardzo lubię niespodzianki z niczego - tylko w celu podniesienia dramaturgii - to po prostu źle odebrałem, bardzo mi to przeszkadzało w odbiorze całości - Według mnie to jedna z głównych słabości tego serialu. Kolejnym minusem jaki mnie zaskoczył to nie tyle niedopracowanie relacji pomiędzy bohaterami, ale ich gwałtowne przerwanie jakby stały się nieistotne - ale skoro tak to po co tak pieczołowicie i drobiazgowo je przygotowywano przez tyle godzin .... !!! Nie potrafię tego zrozumieć inaczej, niż chęć zaszokowania widza przez autorów - ale ja to odebrałem jako jego lekceważenie. Naprawdę tam był olbrzymi potencjał w tych relacjach - i gdyby poświęcono im trochę więcej czasu, zamiast na "pogadanki elity" przyniosłoby to znacznie więcej wzruszeń i radości widzom - takie mam odczucie.
Świetna obsada, która niosła ten serial - "Sung Ji", "Min-jung Kim" oraz "Jinyoung Park" byli bardzo przekonujący w swoich rolach, dodatkowo wspierał ich znakomicie drugi plan - to rzadki przypadek dobrze dobranej tak licznej obsady - do tego okraszony celowanym podkładem muzycznym który wspierał całość historii, idealnie się komponował z wydarzeniami - to jest atut tego serialu!
Intryga - jest mocnym przekazem dla widza - co może się wydarzyć jeśli społeczeństwo pozwoli na .... no właśnie - mamy sporo w rzeczywistości już przykładów do czego pierwsze kroki prowadzą, a co nas czeka na koniec. Same prawdy - Bardzo mocny i ważny przekaz dla Społeczeństwa - miałem wrażenie, że właśnie ten element był najważniejszy dla twórców i właśnie przez to "przycięli" pozostałe jakże atrakcyjne wątki.
Podsumowując - serial jest wartościowy pod wieloma względami - z pewnością nie był to czas stracony, historia jest wciągająca, jest bardzo ciekawa, a co najważniejsze bardzo ważna. Z pewnością każdy znajdzie coś przyjemnego dla siebie - i mam nadzieję, że moje spostrzeżenia są jedynie moją subiektywną oceną, które nie będą przeszkadzać pozostałym oglądającym.