PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=672337}
7,3 460  ocen
7,3 10 1 460
Aku no Hana
powrót do forum serialu Aku no Hana

...ale generalnie polecam każdemu. Jeżeli "przebrnie się" przez pierwsze odcinki, w których bohater jest użalającym się nad sobą młodziakiem, historia nabiera tempa i z coraz większą ciekawością ogląda się następne. Irytował mnie motyw z odcinka 2-go (nie spojleruję, ciągnie się on przez resztę serii), oparcie anime na tym wątku było... słabe, szczerze mówiąc, momentami budziło zażenowanie.
Ale teraz plusy. Poza openingiem idealnie dobrana muzyka. Ending- majstersztyk. Odnośnie kreski, słyszałam najczęściej niepochlebne opinie, ale mnie podobała się bardzo, idealnie oddawała emocje postaci. Postać Nakamury- czy muszę coś dodawać? Tak fascynującej psychopatki nie widziałam od obejrzenia Higurashi.
I motyw "Kwiatów zła" Baudelaire'a... Pychota.
Tak więc nie zniechęcać się po pierwszych odcinkach! Zdecydowanie warto obejrzeć, choćby dla takich momentów jak końcówka odcinka 7-go czy dla absolutnie miażdżącego zakończenia.

ocenił(a) serial na 6
elanesse

W pewnej części zgadzam się, oryginalna - i jak dla mnie - genialna kreska, realizacja pod względem technicznym. Klimat i ścieżka dźwiękowa (zwłaszcza "ending") również genialne, samo meritum niestety trochę - jak to matka Kasugi w pewnym momencie określiła - "dziecinada"... główny bohater irytujący, ostatni odcinek osobiście mi się nie podobał, co do 7 odcinka i motywu "Kwiatów zła" pełna zgoda :) Polecam zmierzyć się z tym oryginalnym anime, czekam na drugi sezon (?).

ocenił(a) serial na 9
elanesse

Mam ochotę to powiedzieć w nieco mniej miły sposób, ale Nakamura nie była w ŻADNYM wypadku psychopatką i w sumie nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz :) Była osobą wrażliwą, możliwe, że z zaburzeniami osobowości, ale na pewno nie tymi, nie rzucaj słowem jeśli nie znasz jego definicji:)

ocenił(a) serial na 9
mindlessdolly

Masz rację, dzięki za wytknięcie. Dobrze, że przez ostatnie dwa lata słownik nieco mi się wzbogacił.

ocenił(a) serial na 9
elanesse

Spoko :) cieszę się że nie jesteś jedną z tych osób które ciągle rzucają tym słowem jako synonim czegoś... w sumie nie wiem sam czego. Przepraszam za tą szorstkość ale spotykam się z tym nadzwyczaj często i jesteś chyba pierwsza osobą która się nie wykłóca że to synonim do potwora i takie tam :P prawdę mówiąc bardzo mnie to cieszy, bez sarkazmu :P