PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=877204}
7,1 1,1 tys. ocen
7,1 10 1 1080
AlRawabi School for Girls
powrót do forum serialu AlRawabi School for Girls

Fajny

ocenił(a) serial na 7

Naprawdę dobry serial wciągnął mnie i czas upłynął szybko. Czy ktoś kto się zna na ich kulturze mógłby mi wyjaśnić temat hijabu bo widzialam że często mieli ubrane a w niektórych sytuacjach w ogóle. Myślałam że nie mogą go ściągać i pokazywać ludziom włosów

ocenił(a) serial na 6
Tiina

Z tego co się orientowałam jakiś czas temu, muzułmanki które już zaczęły nosić hidżab mogą go ściągnąć kiedy są w domu wśród domowników. Dziewczynki zazwyczaj zaczynają nosić hidżab w wieku dojrzewania, jednak to zależy od rodziny. Niektóre dziewczyny są zmuszone do jego noszenia pod presją domowników, bo muzułmankę bez hidżabu uważa się za "mniej religijną". Inne rodziny dają do tego wolną rękę, aby same mogły o tym decydować.

ocenił(a) serial na 7
xenui

Aha dzięki bo było to dość dziwne kiedy matka leyan miała go raz w szkole potem była w tej szkole kolejny raz i już bez hijabu

Tiina

Nowoczesne muzulmanki maja wybor kiedy chca nosic hijab a kiedy nie.

ocenił(a) serial na 7
pa_fi_2

Dzięki

Tiina

Jeśli nic nie pokręciłam i dobrze pamiętam, to kobiety, które zdecydowały się nosić hijab, mogą go ściągnąć, gdy są wśród najbliższych domowników (ojciec, brat, syn, teść, ale np. przy bracie męża już nie) i wśród kobiet, tu już bez znaczenia stopień pokrewieństwa (ważne, że im ufają). Powinny go mieć na sobie, gdy są wśród mężczyzn, którzy są im obcy.

A co noszenia hijabu, to już bardzo indywidualna kwestia - wszystko zależy od danego kraju, konkretnej rodziny, tradycji.

Polecam konto na instagramie @polkanapustyni. Lena w bardzo ciekawy i rzetelny sposób wyjaśnia "tajniki" islamu. Ja dzięki niej zupełnie inaczej postrzegam teraz kwestie hijabu i zakrywania się. Bardzo wartościowe konto ;-)

Tiina

Polecam nie patrzeć na świat arabski jak na jednolity świat islamu. To popularny stereotyp w naszej części świata. Jordania w porównaniu z otoczeniem jest całkiem progresywnym krajem. Jedynym, w którym związki jednopłciowe są zalegalizowane (nie licząc oczywiście Izraela, który jednak nie należy do tego samego kręgu kulturowego). Islam może być bardziej lub mniej konserwatywny w różnych krajach (porównać można taką Jordanię z wahhabicką Arabią Saudyjską) i społecznościach w nich żyjących. U nas chrześcijanie też są bardzo zróżnicowani, nawet wewnątrznarodowo.