Właśnie skończyłem sezon 2 i nie wiem czy zabierać się za sezon 3, widząc jak skończył się ten 2.
Na ten moment rozumiem ten serial tak:
Ci co umarli od meteorytu musieli też umrzeć w grach. Ci co dotarli do końca i chcieli powrócić - przeżyli. Ci co chcieli zostać obywatelami - umarli. Czyli było to odzwierciedlenie "światełka w tunelu", albo idziesz do niego albo nie. Rozumiem to dobrze? Brzmi to sensownie.
Problem mam tu z dwiema rzeczami:
1. Skoro to wszystko widzieliśmy, czy to było tylko w głowie Arisu? Jeżeli tak, dlaczego nie pamięta innych?
2. Joker oczywiście zasugerował, że to nie koniec. Więc pytanie czy w 3 sezonie jednak się nie okaże, że ta kraina była prawdziwa? A jeśli tak to wyżej rozumiane przeze mnie zakończenie 2 sezonu nie ma sensu.
Szczerze nie bardzo chce mi się już 3 sezon oglądać bo mam wrażenie, że totalnie zaburzy wszystko co do tej pory widziałem i już niejeden serial to udowodnił - im dalej tym gorzej.
Zatem czy ktoś obejrzał już sezon 3 i bez spojlerów mógłby potwierdzić czy moje rozumienie powyższe nadal jest prawdziwe czy jednak ta kraina istnieje i będzie wprowadzania więcej bezsensu i mącenia w fabule?
1) tak. Wszystko działo się w głowie uczestników. U każdego z osobna. Nie pamiętają borderland ale mijając siebie w szpitalu widać że mają takie "skądś Cię znam". Coś jak de javu. Kojarzysz kogoś ale nie wiesz skąd
2. Wg mnie kraina jest prawdziwa, dostać tam się można gdy serce Ci stanie na chwilę . Kraina między życiem a śmiercią w której los pokazuje czy się umrze czy nie. (Podejrzewam że tutaj akurat każdy może mieć swój pogląd czy to prawdziwa kraina czy nie :) ) Jako fanka serialu i mangi odradzam oglądanie 3 sezonu. Straszny shit zrobili. Lepiej zapamiętać ten serial jako dobry bo taki był do 2 sezonu. Po 3 będzie odczucie takie 'meh'. Pewnie dlatego tak ten sezon wyszedł ponieważ nie jest już oparty na mandze a kogoś tworzącego serial ewidentnie wyobraźnia poniosła nie zważając na to czy to logiczne, czy nie wyklucza się z poprzednimi wydarzeniami itp.
również odradzam oglądanie 3 sezonu. Obejrzałam z ciekawości i chętnie bym go odzobaczyła jakby się dało. Serial genialny i powinien się zakończyć na 2 sezonie.