PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=769613}

Altered Carbon

2018 - 2020
7,4 52 tys. ocen
7,4 10 1 51907
6,3 19 krytyków
Altered Carbon
powrót do forum serialu Altered Carbon

Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale kilka wątków nie trzyma się w serialu kupy.
Może coś przeoczyłam ale rzucily mi sie w oczy następujące nieścisłości:
- Tak mówi do swojej siostry, że ta nie pamięta, co się stało na pokładzie i jak zgineła Quella bo jej świadomość została zgrana przed wypadkiem. I tutaj jest moment eureka, że zostali zdradzony. Po czym jego siostra mówi, co powiedziała Quella przed śmiercią (odpowiada na pytanie czemu to zrobiła).
- Tak odkrywa, że w Osace negocjacje prowadził w powłoce Bancrofta jego syn, po czym siostra Taka opowiada jak to Bancroft wrócił z Osaki wkurzony i skorzysta z uciech w jej burdelu. To kto był w końcu w tej Osace ?
- Prawdziwa śmierć następuje po zniszczeniu stosu. Czyli każdy gwałciciel czy morderca może zniszczyć stos ofiary, jeżeli niechce żeby ta mogła zeznawać, co się stało. Ale zamiast tego Reil koduje stosy ofiar tak by nie można ich było "wybudzić", aby zeznawały. Po co taka komplikacja życia ? Nie prościej zniszczyć stos ?
- i na koniec, świat super technologicznie zaawansowany, podróże między planetarne, nieśmiertelność, klonowanie ludzi, hotel, który jest SI ale samochody, co prawda latające muszą mieć kierowce ? Really ?

Addem

1. Siostra go nagminnie okłamywała, stąd taka zmienność zeznań.
2. W Osace byli obaj. Najpierw był syn w powłoce ojca, potem sam ojciec. Na początku, w pierwszym albo w drugim odcinku było wspomniane, że Bancroft zdziwił się, że tak szybko udało mu się załatwić interesy w Osace, potem właśnie dowiadujemy się dlaczego, bo to syn był wcześniej za niego i wstępnie wszystko dogadał.
3. Reileen koduje stosy, bo niszcząc stos, musiałby też niszczyć powłoki, ale zbyt podejrzanym by było, gdyby nagle masowo zaczęli ginąć ludzie, ich stosy i powłoki i to akurat tych, którzy pracują u Reileen. Tak to ich powłoki trafiały jako ciała na policję, więc są morderstwa lub "wypadki", są ciała, nie ma dowodów, a stosy są przechowywane, ale zakodowane jako ludzi wierzących, więc nie można ich uruchomić.
4. Co do samochodów to nie wiem co odpowiedzieć, ale jakoś mi to nie przeszkadzało specjalnie i nie zastanowiło dlaczego pojazdy nie są autonomiczne.