Ok jestem świeżo po zakończeniu serialu, moim zdaniem bardzo ok ale nie o tym chciałem napisać ;) nie do końca załapałem całą intrygę.
1. Ogólnie po co Reileen (siostra Kovacsa) kazała żonie Bancrofta naćpać go narkotykiem? Rozumiem że miało to na celu zamordowanie przez Bancrofta prostytutki ale w jakim celu ? Co dzieki temu chciała osiągnąć Reileen?
2. Okazuje się że Bancroft popełnia samobójstwo, w 1 odcinku natomiast mówi do Kovacsa że ktoś jeszcze próbował się włamać do miejsca w którym przechowuje on swoje kopie zapasowe. Skoro wyszło na jaw że Bancroft sam się zabił to kto niby miałby się tam włamywać?
3. Nie rozumiem też do końca wątku z synem Bancrofta. On używał powłoki swojego ojca ?
4. Na sam koniec serialu, kto tak naprawdę umarł ? Kovacs czy jego klon?
1. żeby zablokował poprawkę 665; wierzące powłoki nie mogą zeznawać po śmierci (dziewczyna która spadła z nieba nie może zatem zeznać, że Bancroft kogoś zabił) na czym zyskuje siostra, czyli kręci się jej biznes i powiększa fortuna i wpływy;
2. nie wiem może sam to zrobił? zabijając kogoś miotał się i nie wiedział co zrobić? a może specjalnie to zrobił, żeby wyglądało, że jednak sam się nie zabił; a może w ogóle nie miało to miejsca, policja przecież nie wierzyła w wątek z zabójstwem, więc może to wymyślił?
3. tak, żeby mu pokazać, że jest dorosły i może już przejąć biznes, żeby się wykazać, żeby pokazać, że nie jest rozpieszczonym małym chłopcem
4.ciężko odpowiedzieć, moim zdaniem, nie wiemy - na pytanie : z kim rozmawiam, odpowiedział - z tym, który się z tobą pożegnał... co to znaczy? wątek raczej jest tu otwarty...
Dzięki wielkie ;) Mam jeszcze jedno pytanie, w którym momencie syn Bancrofta użył powłoki swojego ojca? Na tym spotkaniu biznesowym na którym niby był Bancroft?
znowu do końca nie wiem; siostra Kovaca powiedziała, że Bancroft wyszedł ze spotkania zdenerwowany (obudziła go pocałunkiem żona - jak wrócił do powłoki) i dlatego później znalazł się w przybytku w chmurach... czy zatem na spotkaniu było dwóch Bancroftów, czy nakrył syna... i może dlatego go pobił?
No właśnie też mnie to zastanawia i do końca nie zrozumiałem. Skoro bancrofta wybudzila jego żona pocalunkiem (i wtedy też podala mu niejako ten narkotyk) a wcześniej gdy Kovacs z Ortega znaleźli powłokę Bancrofta to przecież była mowa że na tym spotkaniu biznesowym go nie było tylko to jego syn. Wychodzi więc na to że było dwóch Bancroftow na tym spotkaniu;)
Syn w powłoce ojca był wcześniej na spotkaniu w Osace, dlatego Bancroft był zaskoczony, że tak szybko udało mu się załatwić biznes w Osace jak był później.
Co do końcówki, to dla mnie jest oczywistym, że umarł klon Kovacsa, bo to Kovacs się pożegnał a nie klon.
Wiem, że minęło trochę czasu, ale dorzucę swoje trzy grosze.
Klon nosił płaszcz i podczas przesłuchania mówił, że zabawiał się na wyspie, a oryginał latał w sweterku i wspominał, jak zginęła jego siostra. Tak więc moim zdaniem przetrwał klon w płaszczu.
Zastanawia mnie co innego. Jak Lizzie potrafiła zmienić w magazynie ciało?