PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682018}

American Horror Story: Sabat

American Horror Story: Coven
2013 - 2014
7,4 55 tys. ocen
7,4 10 1 54835
6,2 17 krytyków
American Horror Story: Sabat
powrót do forum serialu American Horror Story: Sabat

Był już nawiedzony dom, szpital psychiatryczny a teraz motyw czarownic...macie pomysły jaki temat twórcy mogliby poruszyć w 4 sezonie o ile powstanie?

Justyna0810

Powstanie, hmmm na ta chwile nie mam zielonego pojecia co moglabybyc tematem ..

ocenił(a) serial na 7
Justyna0810

Nowy sezon mógł by być z klimatami indiańskimi (wendiego, zmiennokształtni, ofiary z ludzi, szamanizm, duchy przodków), ewentualnie może być wątek biblioteki/muzeum w którym dzieją się dziwne rzeczy(duchy, stare pergaminy z zaklęciami, mityczne istoty, kabała itp, tu już jest większe pole do popisu)

Generalnie 2 sezon brał po trochu z wielu historii, które mogły by być materiałem na oddzielny sezon (od nazistów, przez mutanty, aż po demony). Może ktoś mógł by się pokusić i jakoś zgrabnie połączyć 4 sezon z historiami z poprzednich?

Mam osobiście nadzieję, że zostanie podjęty jeszcze w tym sezonie motyw z diabłem z new Jersey (pojawia się w czołówce), szkoda że ten sezon nie ma klimatu blair witch projeckt.

ocenił(a) serial na 9
Gierrapa

W sumie motyw z nazistami byłby całkiem ciekawy...mi klimat tego sezonu bardzo odpowiada, rzadko zdarza się by w jednym serialu byli i genialni aktorzy i scenariusz, który mimo łączenia wielu wątków nie traci spójności

ocenił(a) serial na 7
Justyna0810

Też uważam, że nie jest zły ale... po coven spodziewałem się czegoś innego. Twórcy sięgnęli po dość już oklepany temat jak szkoła czarownic tylko w bardziej perwersyjnym wydaniu... ale według mnie to nadal jest coś ala Hogwart, Winx, Peter Jackson czy Sabrina.

No właśnie, 3 sezon AHS przypomina mi raczej wulgarną i okultystyczną Sabrinę niż typowy horror z domieszką thriller.
Sam Film o wiedźmie z Blair jest chyba jednym z najbardziej kultowych dzieł kinematografii, między innymi ze względu na klimat prawdziwego horroru.

Twórcy mogli by też pokusić się by wpleść słowiańską/germańską/skandynawską mitologię do następnego sezonu. Mógł by wyjść z tego naprawdę ciekawy serial ze zmorami, demonami ( ale nie tymi chrześcijańskimi tylko np jak nasz boruta), strzygami, magią natury i ogromnymi połaciami niedostępnych lasów oraz gór.

ocenił(a) serial na 8
Gierrapa

Pomysł świetny, ale jakoś mało prawdopodobny, w końcu to amerykański serial, a nie europejski i nasze pogańskie demony są tam mało popularne, a szkoda, bo naprawdę wspaniały materiał na dobry horror :)

ocenił(a) serial na 6
Gierrapa

Jak już to Percy Jackson ale co on ma wspólnego z czarownicami?

ocenił(a) serial na 6
Justyna0810

nazisci w jakims obozie zaglady i jessica lange jako okrutny komendant obozu , byloby najs

ocenił(a) serial na 7
owsiakando

Ilsa wilczyca pozdrawia.

ocenił(a) serial na 6
t4u

a cóż to za llsa wilczyca mnie pozdrowila?

ocenił(a) serial na 8
Gierrapa

Z ciekawości zapytam... W którym momencie zobaczyłaś tam diabła z new jersey? ;)

ocenił(a) serial na 7
DeathOfMe

http://www.youtube.com/watch?v=6a_1a_x5R-Y

17 i21 sec z czołówki na tle lasu.

Gierrapa

Wow, rzeczywiście. Skoro pojawił się w czołówce to raczej twórcy nie umieścili go tam bez powodu :)

ocenił(a) serial na 10
Gierrapa

Zgadzam sie. Fajnie jakby wplotli historie Diabła z NJ to swietna legenda!

Justyna0810

Nie wiem czemu, ale obawiam się trochę że w 4 sezonie pójdą w wampiry...A to bardzo zwałkowany temat.
W każdym razie podobno w ostatnim odcinku Coven mamy dostać wskazówkę czego będzie dotyczył sezon 4

ocenił(a) serial na 9
Lolek2213

Czyli to że 4 sezon będzie to potwierdzone? Szczerze to w wydaniu AHS z chęcią bym obejrzała coś związanego z wampirami bo z pewnością nie byłyby to wampiry świecące kryształkami i tym podobne...

ocenił(a) serial na 7
Justyna0810

Obawiam się, że wyszedł by z tego kolejny trueblood....

Ale niestety znając Amerykańsko-nastoletnie trendy to tak będzie...

ocenił(a) serial na 9
Gierrapa

Tyle że twórcy AHS nie zważają na amerykańsko-nastoletnie trendy, dlatego może wyjść coś naprawdę dobrego.

ocenił(a) serial na 10
Lolek2213

Szczerze mówiąc mam to samo przeczucie. Wampiry + wilkołaki. To jedyne co zostało tak naprawdę, bo były już:
- szpital psychiatryczny
- demony
- duchy
- mutanty
- naziole
- seryjni mordercy
- zmutowani mordercy
- antychryst
- anioły
- wiedźmy
- hybrydy
- zombie
- ghule (Kyle to ghul)
- inni nieumarli/nieśmiertelni
- szamanizm
- kosmici

Właściwie, rozglądając się po wszystkich gatunkach horrorów, zostały tylko wampiry i wilkołaki, ewentualnie jakieś mniej popularne straszydła pokroju strzyg, wendigo czy chupacabry, ale z takich stworzeń raczej głównego wątku fabularnego się nie zbuduje... Chyba że rozwiną wątek kosmitów z Asylum, ale z tego co widzę to na razie twórcy starają się nie powtarzać ŻADNEGO motywu, więc wątpię.

Justyna0810

Wampiry - i liczę na coś, co nas zaskoczy i rozłoży na łopatki.

ocenił(a) serial na 9
luuuun

Też jestem za wampirami!

Justyna0810

myślę,że dobry byłby motyw aniołów,wysłanych na ziemię,by zniszczyć hordy wilkołaków i gniazda wampirów,zagrażających ludzkości

ocenił(a) serial na 7
olo8989

Coś takiego już mamy w supernatural.

Może wreszcie przeniosą plan filmowy i scenariusz gdzieś po za USA, ewentualnie tereny alaski/północnej kanady (pełno tam motywów indiańskich/duchów/wilkołaków + informacje o UFO;])

ocenił(a) serial na 9
Gierrapa

jednak jest to AMERICAN horror strory

Justyna0810

Murphy obiecał, że wróci w 4 do pierwszego lub jakimś cudem połaczy wszyskie w jedno.

ocenił(a) serial na 6
Justyna0810

Motyw z obozem koncentracyjnym byłby według mnie ciekawy w wykonaniu twórców AHS, ale pewnie pójdą w inny deseń.
Komory gazowe, krematoria, przymusowe prace, głód, eksperymenty na ludziach, ucieczki ludzi, rozstrzeliwanie
Jak już ktoś powiedział Jessica Lange w roli zimnej, twardej Pani Komendant sprawdziłaby się zapewne świetnie, jak we wszystkich swoich.
Sztubowi, Kapo - ja bym np. do tych ról obsadziła Zacharego Quinto albo naszego młodego Evana Peters'a (nie ukrywajmy, cały czas kojarzy nam się raczej z grzecznym chłopakiem, mimo grania np. psychicznie chorego)
W ten klimat doskonale mi pasuje również James Cromwell, czyli Arthur Arden o którym w Asylum dowiedzieliśmy się, że jest byłym niemieckim naukowcem przeprowadzającym swoje doświadczeniach na więźniach.
Byłabym zadowolona, gdyby powstał sezon w tym motywie.

Wpadł mi jeszcze do głowy motyw Syberii, zsyłek, łagrów itd.

Co myślicie?

kalis27

Wez pod uwagę, ze to jest American Horror Story, a nie European Horror Story.

ocenił(a) serial na 9
sever

II Wojna światowa, była jak sama nazwa wskazuje światową, więc motyw obozów koncentracyjnych, owianych dodatkowo innymi historiami ( tak jak w drugim sezonie połączenie upiornego szpitala psychiatrycznego z kosmitami- wręcz nie możliwe, śmieszne, a jednak wyszło), byłby jak najbardziej udany, tym bardziej że ja widzę każdego aktora z AHS ( Lily Rabe, Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, James Cromwell) który pasowałby do roli w takim sezonie

ocenił(a) serial na 6
sever

Zgadza się, wojna była "światową", nie dotyczy tylko Europy, więc czemu nie? Tak samo jak poprzedniczce aktorzy mi pasują do takiej serii idealnie. Poza tym, skoro AHS by się w ogóle nie zainteresował takim tematem to po co przywoływał by historię w na przykład Asylum, niemieckiego doktorka, który kiedyś eksperymentował na więźniach:)? Jak dla mnie super pomysł, a twórcy mogliby zrobić z tego cudeńko.

Trochę obawiam się, że temat wampirów będzie oklepany po tych wszystkich zmierzchach itd. ale może scenarzyści i twórcy ujęliby to w ciekawy sposób. Czy tak czy tak, żadna seria jeszcze mnie nie zawiodła, więc myślę, że i przy 4 tak powinno być.

kalis27

Wojna była swiatowa, ale to nie ma nic do rzeczy, bo kolezanka pisze o obozach zaglady. Na terenie USA nie było okupacji hitlerowskiej wiec nie było tam obozow koncentracyjnych z komorami smierci. Amerykanow to nie dotyczy- ten rozdział 2 wojny swiatowej to nie jest czesc ich historii i nie ich trauma.

ocenił(a) serial na 6
sever

Nie ich trauma, ale fakt, że mogą się tym zainteresować bo to ogromne wydarzenie to inna sprawa, prawda?

PS: Mało prawdopodobne, że zrobią taką serię, wierzyć można, ale sprzeczać nie ma sensu, zobaczymy jak pożyjemy :D

Ważne, że ja jak i Ty czekamy na ten 4 sezon :D

kalis27

"Nie ich trauma, ale fakt, że mogą się tym zainteresować bo to ogromne wydarzenie to inna sprawa, prawda?"

No ale wlasnie chodzi o to, ze oni w tym serialu opowiadaja o swoich traumach bo to _American_ horror story.

ocenił(a) serial na 6
sever

Jak więc wytłumaczysz, że w Asylum pojawił się były doktorek ex-Nazi, eksperymentujący w przeszłości na więźniach?

kalis27

Poczytaj sobie o powojennych losach "doktorkow eks nazi eksperymentujących w przeszłości na więźniach" i gdzie pouciekali z Europy przed procesami norymberskimi.

ocenił(a) serial na 6
sever

Chodzi mi o samo nawiązanie, kolego. To znaczy, że jest jakiś cień szans, że ten temat stanie się przewodnim 4 sezonu. Bez spiny :)

ocenił(a) serial na 8
kalis27

więc cały 3 sezon miałby być na podstawie NAWIĄZAŃ?

ocenił(a) serial na 6
Daroo_3

Akurat tutaj chodziło mi o jedno nawiązanie w Asylum? Nie ma co gdybać, podałam swoją propozycję, wolność słowa, dziękuję, dobranoc :)

ocenił(a) serial na 8
kalis27

Przecież Cię nie krytykuje, tylko zdziwiłem się tą teorią.

sever

Ależ ich trauma. Amerykanscy Żydzi mają traume z tego powodu, że kiedy to się działo mieli to w dupie.
A teraz wielkie rozdzieranie szat... i dramatyczne gesty.

Ale... uwaga na ten motyw. Wtedy obozy koncetracyjne bylyby nazwane polskimi.
Poniewaz obecnych czasach, Amerykanie nie moze sobie pozwolic na obrazanie swojego bogatego sprzymierzeńca, bogatego do dobre słowo.

Ewentualnie... nazisci nie mieli by narodowosci bądz plci... stawiam na ksomitów.

Nie ma to jak maskowanie historii. Bo historie piszą zwyciescy a sztuka jest w tym najlepsza do zaklamywania prawdy.

Wystarzy popatrzec na Shakespeare.

kalis27

Amerykanie az taki głupi nie są by drażnić Putina.

ocenił(a) serial na 6
eowine

Przypomniało mi się, gdy LaLaurie nazwała Obamę czarnuchem, dosyć komiczna scena : D. (Nie jestem rasistką, żeby nie było ; )).

MademoiselleDrama

Kobieto powiem Ci tak wrzuc na luz. Dla mnie to chore co się dzieje. Nawet gdys byla rasistką to co? Krzywdzisz kogos z tego powodu?
W klasie nie lubilas kolezanki bo miala głupi nos i co tez jestes rasitka?

Wydmuchany problem leniuchow, którzy nic nie robią a jak cos .. to nie mam pracy bo jestem czarny.
Nie ma to jak dorobic sobie teorie.

Pozdrawiam

kalis27

a ja bym strzeliła w innym kierunku-więzienie o zaostrzonym rygorze,a 'la Guantanamo.

ocenił(a) serial na 6
Elvis_i_koty

I Pani Lange w roli kata jakiegoś :D good idea :)

Justyna0810

Liczę na opętania.

ocenił(a) serial na 6
sever

O, i pod tym się też mogę podpisać :) Opętania, Egzorcyzmy, yay :D

ocenił(a) serial na 9
Justyna0810

Eeee :D Na to przyjdzie czas... nie bawmy się we wróżki i wróżków ;)

ocenił(a) serial na 9
MF13

Nawiedzony hotel...wiem, że pierwszy sezon był o opętanym domu, ale hotel ma większe możliwości jeżeli chodzi o historię, postaci, klimat itp.

Duży potencjał horrorowy mają też wesołe miasteczko albo cyrk, zwłaszcza taki z początku XX wieku (coś w stylu Freaks)

Podoba mi się pomysł z Indianami...mogłoby być klimatycznie i przerażająco.

ocenił(a) serial na 6
Joe_Black1

Masz łapkę w górę ode mnie za pomysły :D Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 9
Joe_Black1

Najbardziej podoba mi się pomysł z cyrkiem i wesołym miasteczkiem, które w wykonaniu obsady AHS byłoby zapewne mało.. wesołe xD

ocenił(a) serial na 7
Joe_Black1

Pomysł z Cyrkiem też mi się podoba;D