PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682018}

American Horror Story: Sabat

American Horror Story: Coven
2013 - 2014
7,4 55 tys. ocen
7,4 10 1 54720
6,2 17 krytyków
American Horror Story: Sabat
powrót do forum serialu American Horror Story: Sabat

Serial jest pełen symboli okultystycznych, a nawet satanistycznych. Nie jestem pewien, czy chcę to
oglądać.

Część pierwsza i druga - mistrzostwo. Trzecią sobie prawdopodobnie daruję. Za dużo szatana.

eowine

Widzę, że czasami ludzie szukają dziury w całym. Tutaj nie ma drugiego dna, symbol jak symbol, to tylko wizja twórcza autorów. Fajnie kreślą klimat serialu, nic więcej. Oczywiście "dobry" film czy serial potrafi zmienić spojrzenie na świat ale bez przesady z tymi teoriami spiskowymi...

SilverX

Tu nie ma teorii spiskowej. Tu moze byc dodatkowa reklama.

ocenił(a) serial na 7
eowine

Dodatkowa reklama czego? Satanizmu? Serio?

Drakolica

serio tylko to ci przyszło do głowy??

współczuje

ocenił(a) serial na 7
SilverX

Zgadzam się zupełnie... Ludzie to fikcja, a serial jest horrorem, więc jego zadaniem jest wystraszyć, czyż nie?
Poza tym na większość tych "magicznych" efektów jest już od dawna psychologicznie wytłumaczona... uczcie się a nie magię ogarniacie... Symbole szatana... serio? Czy to nie Kościół nadał czarnemu pentagramowi takie znaczenie ? heh....

Drakolica

a co ma piernik do koscioła i magii?

ocenił(a) serial na 7
eowine

Piernik niewiele ;)
Może to, że cały ten satanistyczny bajzer stamtąd pochodzi? Symbolika?

Drakolica

Myślę, że chodzi o coś innego.

SilverX

czekaj, czekaj, może niebawem stosy zapłoną :D

ocenił(a) serial na 7
chatiflatt

Oczywista prowokacja. A jeśli nie, to szczerze współczuję.

ocenił(a) serial na 8
chatiflatt

Lol? Tak, jakby wcześniej nie było nawiązań do Szatana, w ogóle? Przecież cała druga seria mówi właściwie o opętaniu. I to już nie jest niebezpieczne? To musi być prowokacja, bo serio - jak takie symbole mogą na Ciebie wpływać? Coś złego się dzieje? Sprawia, że nie wiem, chcesz złożyć ofiarę Szatanowi? Jest tyle zagrożeń w realnym świecie, a ludzie się przejmują symbolami z jakiegoś serialu... Naprawdę, polecam poczytać o tym, że we współczesnym świecie symbole straciły niejako swoją moc - polecam chociażby poczytać o symulakrach.

chatiflatt

Hmm ciekawa dyskusja się rozpętała :D
Od mniej więcej roku zaczęłam się interesować NWO, Illuminatami, rytuałami etc i rozumiem co ma na myśli autor postu. Jest to ciekawy temat ale czasami trzeba podejść do tego z przymrużeniem oka. Ja osobiście wierzę, że coś jest na rzeczy ale nie biorę każdej teorii spiskowej czy różnych przypuszczeń na poważnie, bo można od tego popaść w paranoje :D
Faktycznie w AHS są okultystyczne symbole ale kochani jest to sezon o czarownicach (i tak jak ktoś wcześniej wspomniał były one kojarzone z szatanizmem), więc byłoby dziwne gdyby owych symboli nie było. Dodatkowo dodaje to wszystko serialowi nutki grozy i tajemniczości :)
Serial zamierzam dalej oglądać, mam nadzieję, że będzie trzymał poziom jak dwa wcześniejsze fenomenalne sezony.
Trochę więcej luzu ludziska, kto chce oglądać niech ogląda a kto nie, niech znajdzie inny serial, który sprawi mu przyjemność. Proste ;)

misia3717

Wbiłam tu tylko na chwilę, żeby poczytac trochę o AHS3 i przypadkiem zobaczyłam ten post i dyskusję, która tu rozgorzała. Strasznie mnie wciągnęła i zastanowiłam się nad tym, i przypomniałam sobie co dzisiaj słyszałąm w kościele. ;) Opiszę w skrócie, a więc przyjechała pewna kobieta, która zajmowała się przez dobry czas okultyzmem, czarną magią itd. opowiedziała jak wykorzystywała ''moce'' które nadawał jej szatan, oraz jakie konsekwencje poniosła. Między innymi spotkanie z szatanem praktycznie '' twarzą w twarz'' tak to nazwę. Napisała także książkę pt. Nawrócona wiedźma. Autorką jest Patrycja Hurlak
Mam nadzieję, że chociaż obejrzycie ten krótki wywiad, chcę Was zainteresowac całym tym tematem i chcę żebyście POZNALI PRAWDĘ !
:) Pozdrawiam Was i mam nadzieję, że zmądrzejecie trochę. ;)

chatiflatt

Ile masz lat?

ocenił(a) serial na 5
chatiflatt

Serialu nie oglądałam, więc na ten temat się nie wypowiem, chciałam tylko napisać, że wiem, co masz na myśli. Rzygać się chce, czytając te żałosne komentarze i drwiny znawców, którzy nie mają bladego pojęcia o działaniu różnych symboli i przekazów. Jeśli chcą, niech sobie igrają z okultyzmem-przyznaję, temat fajny, ale skutki mogą być różne.

ocenił(a) serial na 5
elanesse

Ja z przeszłości, dlaczego pisałaś takie bzdury?

ocenił(a) serial na 6
chatiflatt

Rozumiem, że dla osób wierzących (katolików, chrześcijan itd.) to może byc problem. Oglądanie takiego serialu jest w pewnym sensie zachęcaniem do praktyk okultystycznych ;DDD Szatan może działac przez AHS, Harry'ego Potter'a czy metal. Strzeżcie się! Gdy twoje dziecko ogląda AHS wiedz, że cos się dzieje xD

Co do autora postu: z Twoich wypowiedzi można wywioskowac, że interesujesz się tą tematyką więc co Ci szkodzi jeden, genialny serial więcej? ;D

justinebizarre

żałosne, masz 13lat?

ocenił(a) serial na 6
eowine

Na jakiej podstawie tak stwierdzasz? xD

justinebizarre

bo mam wrażenie, że takie próbujące naśladować sarkazm tekściki już gdzieś słyszałam..
aha już pamiętam od dzieciaczków co próbowały się popisać na podwórku zasłyszanymi, kulawymi hasłami

ocenił(a) serial na 6
eowine

Dokładnie tak miało to brzmieć, nie stworzyłam tych haseł, a przywowałałam je w konkretnym celu. Starałam się wyrazić swoje zdanie w formie żartu, jednocześnie nikogo nie obrażając. A komentarze 'żałosne, masz 13 lat?' są najlepszym kontrargumentem i w ogóle nie są żałosne.
Z jednej strony postawa kościoła katolickiego mnie śmieszy i wydaje mi się idiotyczna ale rozumiem też, że niektóre osoby wierzące liczą się ze zdaniem tej instytucji. Sama kiedyś miałam ten problem (o ironio! jak miałam ok 13 lat), uwielbiałam tematykę okultystyczną ale czułam, że interesowanie się nią jest czymś złym.

justinebizarre

Nie wiem, czy zauważyłaś ale zmieniłaś temat. Widzę, że nie czaisz problemu i to oczym piszesz to max twoich mozliwosci w tym temacie.

ocenił(a) serial na 6
eowine

Wyobraź sobie, że nie śledzę każdego komentarza w tym poście ; p Odniosłam się do samego tematu postu, który zdecydowanie wskazuje na to, że jego autor obawia się Szatana. Autor chyba sam nie wie o co mu chodzi, wnioskując po późniejszych wypowiedziach.
Ukryty przekaz. Niesamowite! Nie twierdzę, że nie ma tam przekazu podprogowego, który jest na każdym kroku(tzn. chodzi mi głównie o nakłanianie do kupna produktu itp.). Ciągle się nami manipuluje. Myślę jednak, że użycie symboli okultystycznych i satanistycznych wynikało z zainteresowania ludzi tymi tematami. W końcu to American HORROR Story. Po co stwarzac nowe symbole i obrzędy, jeśmi ma się gotowe pod ręką? A użycie 'prawdziwych' symboli spowoduje jeszcze większe zainteresowanie serialem.
Nudne jest to ciągłe szukanie spisków i ukrytych znaczeń we wszystkim. Illuminaci! Sataniści! Tajne bractwo! Zachęcanie do morderstw /samobójstw/ głosowania na Obamę! Nie ulegajcie propagandzie.
Ale błagam, oświec nas wszystkich, nie mamy mózgów, mamy po 13 lat, powiedz nam o co chodzi z tym szatanem i symbolami ;c

justinebizarre

1. Wyobraż sobie, ze jak nie jesteś w temacie to się nie wypowiadaj. Napierw poczytaj a potem coś powiedz. Bo to było podwórkowe przekomarzanie się o tym z czym tobie sie to skojarzyło.
2. Nie odwracaj uwagi od swoich kompromitujących postów, tekstami z podstawówki i chwytani za słowka. Podnies lekko swoj poziom

A tak na marginesie masz jakies chyba problemy ze sobą bo jak słyszysz słowa" symbole satanistyczne" uruchamia się ci jakis mechanizm skojarzen na jedno kopyto typu "Illuminaci! Sataniści! Tajne bractwo! Zachęcanie do morderstw /samobójstw/ głosowania na Obamę! ",
zachecam to skorzystania z psychologa lub większego dystansu do siebie.

PS. Kurcze jaka z ciebie wyrocznia nawet wiesz co autor mia na mysli - wybryk natury -czyta w myslach :D

ocenił(a) serial na 6
eowine

1. Owszem poczytałam, jednak nie czytam każdego komentarza, nie śledzę każdej dyskusji pod postem. Nie czytam w myslach i to ty kreujesz się na wyrocznię. Ja za takową się nie uważam. Jak można zauważyc swój komentarz odniosłam do tematu postu, nie pobocznych dyskusji, także nie czuję się zobowiązana do znajomości całego forum.
2. Kompromitujących? Co jest w nich kompromitującego? I prosze o konkretną odpowiedź, wtedy będę miała jak podnieśc swój poziom ; p nie tylko ja tu chwytam za słówka.

Illuminaci, sataniści- tu odniosłam się do komentarzy pod postem, nie napisałam, że twoich, jak widac użyłam liczby mnogiej 'nie ulegajcie'.To ty raczej potrzebujesz pomocy, próbujesz podnieśc poczucie własnej wartości poprzez wyszydzanie innych? To twoje teksty typu 'nie masz mózgu' lub 'takie jak ty wyciągają kartę z napisem trol jako pierwszą' są tekstami z podstawówki. Trochę szacunku dla innych.

eowine

eowine skończ

Misza66

Misiu nie wkrzaniaj się jak dorośli rozmawiają.

A takie tanie teksty to pod bude z piwem.

ocenił(a) serial na 10
eowine

Eowine propsy, za to ze potrafisz dyskutować z kims na takim niskim poziomie, kto jeszcze gryzie mleczakami i uczy sie liczyc i nie sięgasz jeszcze po broń palna.

octavessens

Masz racje potrafię rozmawiac na kazdym poziomie. Przewaznie rozamwiam na poziomie dna i mułu poniewaz wiem, że wiekszosc rozmówców nie da rady na wyzyszym a czasem i tego nie łąpie.

chatiflatt

serial opowiada o czarownicach i w związku z tym zamiast symboli szatana mają być krzyżyki, posążki Maryi czy jakieś może jeszcze obrazy z Wojtyłą?
przecież skoro czarownice to panny wielbiące szatana to przecież symbolika tego pana musi być obecna w tym serialu.
no chyba że wolisz żeby biegały te czarownice z różdżkami i latały na miotłach jak Harry Potter ;)

swoją drogą lepsze zwykłe symbole niż taki Michalik który jest agentem szatana w kościele. bo to tacy agenci prędzej przyniosą opętanie niż jakieś tam symbole które ktoś zobaczy w tv.

ocenił(a) serial na 8
mars255

Ni ch**a nie zrozumiałeś z tego, co napisano, a zabierasz głos w dyskusji.

chatiflatt

dokładnie

ocenił(a) serial na 7
chatiflatt

A pierwszy i drugi sezon był bardzo religijny? Piękno i dobro z niego biło? :)

ocenił(a) serial na 8
edi_nie_oglada_filmow

Nie sprowokujesz mnie do dyskusji na swoim poziomie.

Miłego wieczoru.

ocenił(a) serial na 7
chatiflatt

"Ni ch**a nie zrozumiałeś z tego, co napisano"
"Nie sprowokujesz mnie do dyskusji na swoim poziomie."

"Miłego wieczoru."

ocenił(a) serial na 10
chatiflatt

Udowodniono twoj niski poziom, wiec sie wycofujesz.

ocenił(a) serial na 8
octavessens

Mój niski poziom? Hahah

Pisałem wielokrotnie - opisuję moje zdanie, nikogo nie namawiam do nie oglądania, nie nawracam.

Natomiast jeżeli jakiś palant mnie obraża - to ja obrażam jego.

@octavessens - oglądaj, baw się dobrze.

ocenił(a) serial na 8
octavessens

Dzieci kochane - drwijcie dalej :)

Pozdrawiam i zamykam temat.

ocenił(a) serial na 7
chatiflatt

Zamknięty na 4 spusty :)

ocenił(a) serial na 8
chatiflatt

Zamykam dyskusję.

Dziękuję wszystkim za zabranie głosu.

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
chatiflatt

Siebie zamknij i zachowaj niczym nie podparte i śmieszne teorie dla Siebie na przyszłość.

PS. Ja np. ODPUSZCZAM SOBIE DR HOUSE'A BO BOJE SIE ZE ZOSTANE NARKOMANEM.

chatiflatt

uwaga debil albo troll

ocenił(a) serial na 6
chatiflatt

AAAAHAHAHAHAHAHAHAHA, umarłam!! :D Proszę, wróć do średniowiecza <3

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 6
eowine

"xD"... skoro tak bawi Cie glupota, to sz dziw, ze od wlasnej jeszcze nie umarlas ze smiechu.. echhhh :) PS. Naucz sie poprawnie powiedzen, zanim zaczniesz ich uzywac ;)

ciastko.

bidula... ktoś jeszcze cie zle nauczył

lol XD

ocenił(a) serial na 6
eowine

Widzę, że jedyne po co tu jesteś to tzw. trollowanie :) Gratuluję! Być może już niedługo ;)

ciastko.

Bidula, wiem, że takie jak ty wyciągają karte z napisem trol jako pierwszą, ale wierz mi, że jesteś żalosna.

A na drugi raz nie wypowiadaj się w temacie, który cie przesta i się ośmieszasz.

Ale dzieki za poprawę humoru. XD

ocenił(a) serial na 6
eowine

Będziesz się śmiała, jak Cię zbanują, poczekaj jeszcze, bo Ci tchu zabraknie :) Skończyłam, możesz trollować dalej.

ciastko.

Kurczę to nawet zabawne, gadac z kims bez mozgu.

Wiesz, ze gadasz nie na temat? I obraziłaś autora tematu?

PS. coż wiec ...musze ci powiedziec ze zglosilam twoj komentarz