Uważam, że tylko osoby inteligentne zrozumieją i docenią tą serię. Jest to nietuzinkowa pozycja
oparta na dziełach wielkich, doświadczonych życiem, pisarzy. Poszczególne części znajdą swoich
odbiorców. Do mnie najbardziej trafiły "Koniec człowieczeństwa", "Biegnij, Melosue", "Kokoro" (z
punktu widzenia K) oraz "Obraz piekła". Osobiście nie nazwałabym tego zwykłym anime, twórcy
zaprezentowali niestandardowe podejście i zobrazowali niesamowite utwory literackie w wyjątkowy
sposób. Warto obejrzeć tą pozycję, jednak jednocześnie licząc się z tym, że nastrój jaki się odczuwa
po 12 odcinkach będzie dość ciężki.Polecam!
Dla mnie zdecydowanie nie 10.
Seria bardzo nierówna.
- Ningen Shikkaku - > rewelacja, nie byłem w stanie dojść do siebie po obejrzeniu tego opowiadania.
- Kokoro robi także duże wrażenie
- Sakura no Mori no Mankai no Shita - nie dałem rady tego obejrzeć, zdecydowanie najgorsza cześć tej serii.
- Hashire, Melos! - całkiem ciekawe.
- Jigoku Hen - raczej średnio (w sensie - nie zapadło mi to w pamięci)
Animacja w niektórych momentach robi wrażenie, tylko nie wiem po jaką cholere niszczyli to arcydzieło graficzne wstawkami 3D, które wyglądały ohydnie i psuly całą estetykę (jak to z resztą zawsze bywa w przypadku stosowania grafiki 3D, fuj, ohyda ). Pewnie cięcie kosztów, szkoda.
No i soundtrack niesamowity. Szkoda, że nie wydany.
O voice acting nie mówię, bo w tym przypadku japończycy są w 99% przypadków bezbłędni i rewelacyjni.