Arcane: Sezon 2 Arcane sezon 2, odcinek 9
odcinek Arcane (2021-2024)

Arcane | Brud pod paznokciami

The Dirt Under Your Nails 50m
8,3 1,4 tys. ocen
8,3 10 1 1369
Arcane
powrót do forum s2e9

Zawód

ocenił(a) serial na 7

Cały sezon i akt ostatni, to niestety ogromny zawód. Począwszy od ścieżki dźwiękowej, po ewidentne cięcia, galopującą fabułę i samą jakość scenariusza

ocenił(a) serial na 10
Veselar

Nie oglądałem jeszcze finału ale nie nazwał bym tego sezonu zawodem 6 odcinkow było mega dobrych i fabuła dobra jak w 1 sezonie. Ścieżka dźwiękowa też dobra w tym muzyka nie umiem się z tym zgodzić ale no o gustach się nie dyskutuje

ocenił(a) serial na 9
Fretka113

Przecież fabularnie to się mega nie skleja. W pierwszym sezonie wszystko było faktycznie logiczne, ale tutaj jest sporo durnot - Vi najpierw jest zdolna zabić siostrę, potem

ocenił(a) serial na 10
MarCelKosS

no w każdym serialu zdarzają się durnoty ale da się je wyjaśnić jeśli by się chciało. w breaking bad tez było dużo głupotek ale czasem trzeba wybaczyć pewne niedociągniecia gdy reszta gra i błyszczy

użytkownik usunięty
Fretka113

Co wy macie z tym porównywaniem do BB
 Co prawda było parę podobnych elementów ale bez przesady XD

ocenił(a) serial na 10
MarCelKosS

Vi tylko twierdziła że jest w stanie to zrobić ale tak na prawdę nigdy nie była w stanie

MadaAtak

Vi była gotowa zabić Jinx, ale nie była gotowa zabić Powder

ocenił(a) serial na 8
Veselar

Mam podobne zdanie. Byłem w pełni przygotowany na zawód, a twórcom i tak udało się mnie zaskoczyć. Wisienką na torcie był los Jinx i same okoliczności jej śmierci. Wszystko wydawało się odbywa na siłę.

ocenił(a) serial na 10
Keanu_Reeves1992

Tylko, że Jinx żyje ;-) twórcy idealnie pokazali detalami to ;-)

matrix142

Doprecyzuj proszę

ocenił(a) serial na 10
cajmergbw

Podczas wybuchu widać wiązkę wydostającego się z wybuchu różowego światła - migot. Później widzimy jak Cait analizuje budowę hexportalu i widzi szyby wentylacyjne (czy coś w tym stylu). Jinx za pomocą migotu wydostała się z tej budowli właśnie poprzez nie. Dodatkowo ostatnia scena to statek powietrzny. Dość niespodziewany wybór prawda? W pierwszym odcinku 1 sezonu Jinx mówi, że 'kiedyś będę latać jednym z nich' i pokazuje właśnie na taki statek.
Jak wpiszesz sobie na yt to na pewno znajdziesz filmik który to pokazuje i tłumaczy :)

ocenił(a) serial na 7
Veselar

Pełna zgoda. Pierwszy akt w ogóle sprawiał wrażenie, jakby nadal miał być pierwszym sezonem. W dodatku cały drugi sezon pędu, dziwne decyzje. O teledyskach nie ma co nawet wspominać, bo to przesada. Odcinki o te 10 minut krótsze, niż w poprzednim sezonie i niestety widać tego efekty. Za dużo wątków napchanych i twórcom bardzo średnio wyszło ich pozamykanie. Końcówka jednak coś tam we mnie ruszyła, najbardziej chyba wątek biednego Ekko. Dobrze, że przynajmniej wizualnie było to absolutnie przepięknie.

ocenił(a) serial na 7
Veselar

Mam podobne odczucia niestety... 

Veselar

Faktycznie.
Też odniosłem wrażenie, że zbyt krótkie odcinki sprawiły, że fabuła nie ma czasu wybrzmieć. Jest też z tego powodu trochę niezrozumiałych rzeczy.

Veselar

Jestem zdziwiony jak mało ludzi dostrzega, jak fabuła została spłycona i zrobiła się sztampowa. Pierwszy sezon zdecydowanie o klasę wyżej. Patrzyłem na twórców to pierwszy sezon robił jeden reżyser, a drugi aż trzech innych reżyserów, może to miało wpływ na taki chaos w prowadzeniu historii.

ocenił(a) serial na 10
betonpower

Czy ja wiem mi się ten sezon dużo bardziej podobał ale spoko

Fretka113

Masz do tego prawo. Co nie zmienia faktu ze pierwszy sezon to arcydzieło 10/10 a drugi to dobry serial 8/10 a dla niektorych pewnie 7/10 W pierwszym sezonie wszystko mialo swoj czas i miejsce, a tu robi sie troche dziwnie. Wrogowie staja sie przyjaciółmi, przyjaciele wrogami a wszystko to na przestrzeni powiedzmy 3 odcinkow. Bardzo tu chaotycznie. Ten odcinek z alternatywna rzeczywistoscia wydaje mi sie wepchniety na sile. Wątek czarnej róży wydawal sie ciekawy, a zostal zamkniety w prostacki sposób.

ocenił(a) serial na 10
komarrek27

jak dla mnie w pierwszym sezonie czasem wiało nudą a w drugim sie o wiele wiecej działo. a odcinek z alternatywną rzeczywistoscią uwazasz zebył wcisniety na siłe a ja go najwyzej oceniam bo był najlepszy (wyciskacz łez)

Fretka113

No ja raczej nie płakałem. Widocznie co innego nas porusza. Mnie chyba najbardziej los ojca sióstr.

ocenił(a) serial na 10
komarrek27

mnie ten sezon jakoś bardziej dotknął niz pierwszy. mam nadzieje ze kolejny serial od riota będzie połączony z arcane. Może się pojawią niektórzy bohaterowie z arcane i pewnych rzeczy się dowiemy co sie dzialo po "arcane". Z tego co wiem bedzie legion noxus

ocenił(a) serial na 10
Veselar

Cały 3. Akt drugiego sezonu wydawał mi się mission impossible, żeby pozamykać te szeroko pootwierane wątki. Rozpędzili akcję do takiej prędkości, że trudno było sensownie wyhamować. Wyszło im to mimo wszystko względnie dobrze.

ocenił(a) serial na 8
Veselar

6 odcinków dobrych pozostałe to chaos

ocenił(a) serial na 10
Veselar

To prawda. Na poziomie pierwszego sezonu były trzy odcinki, 5,6 i przede wszystkim fantastyczny 7 odcinek. Reszta to pośpiech, chaos i fatalny character-development. Apetyt był znacznie większy niż po prostu coś dobrego.

ocenił(a) serial na 9
Veselar

Nie no z tym aktem ostatnim to się zgodzę, ale z tym że ścieżka dźwiękowa w całym sezonie jest do bani xD?

ocenił(a) serial na 7
mmilosz_major

Mam na myśli, te specjalnie nagrane utwory - to jest jakieś miernej jakości pop rapy, które w ogóle nie pasują do uniwersum. Podobnie jak mierni grajkowie z Imagine Dragons. Mi podeszły może z 5 utworów, maksymalnie.

ocenił(a) serial na 9
Veselar

Ścieżka dźwiękowa wymiata jedna z lepszych jakie były, a czołówka z imagine bomba ty się chopie znos

ocenił(a) serial na 7
fastest10

id to mierny, popowy zespolik i większość licencjonowanej muzyki, trzyma ich poziom. Jak ci się podoba, to twój problem.

ocenił(a) serial na 9
Veselar

Raczej twój problem bo mnie się podobało mega.

użytkownik usunięty
Veselar

Mi się osobiście soundtrack podobał, chociaż nie wiem czy w 1 sezonie nie było lepszej muzyki, no ale sam fakt że słucham muzyki z tego serialu całymi dniami czasami to uznanie się należy a czołówka aż taka zła nie jest, no ale wiadomo twoja opinia

ocenił(a) serial na 10
mmilosz_major

Właśnie, co jak co ale muzykę to zrobili zajebistą i ciężko z tym dyskutować.

ocenił(a) serial na 5
Veselar

Dla mnie ten sezon to speedrun - jak przejscie gry kompouterowej na czas.

ocenił(a) serial na 8
Veselar

Zawiedziony nie jestem jakością ale raczej tym, że to miało potencjał na bycie tak dobrym jak sezon 1. Odcinek 7 też to pokazał. Zakończenie faktycznie nie powaliło i nawet mnie zawiodło ale cały sezon uważam za bardzo dobry.

ocenił(a) serial na 10
LionArt94

Zakończenie miało być niesatysfakcjonujące spodziewałem się innego zakończenia ale te wcale zle nie było

ocenił(a) serial na 10
Veselar

Dziękujemy za opinię. Dla mnie począwszy od fabuły, ścieżki dźwiękowej i scenariusza to najwyższy poziom.

ocenił(a) serial na 10
Imlerith22

No jak chodzi o fabułę to przebija ricka i mortiego, bojacka i avatara i dużo innych produkcji ale to moja opinia (chodzi o filmy animowane)

ocenił(a) serial na 10
Fretka113

I w sumie nie ma serialu który by się każdemu podobał nawet zakończenie breaknig bad nie każdemu może siąść mi zakończenie arcane trochę przypomina zakończenie breaking bad nwm czemu

użytkownik usunięty
Fretka113

Mi generalnie 2 sezon Arcane przypomniał 5 sezon BB - cała walka pomiędzy miastami a Jinx prawie przez 99% czasu jest dla mnie podobna do końcówki 5 sezonu BB kiedy rodzina wiedziała że Walt to Heisenberg ale że zakończenia podobne? Tego bym nie powiedział. Przynajmniej moim zdaniem

ocenił(a) serial na 7
Imlerith22

Obserwowałem to uniwersum od lat, czytałem opowiadania, kupiłem książki i atlas... Niestety dla mnie, po uznaniu tego za kanon, cały serial stracił.

Veselar

No niestety, w tym sezonie dialogi kulały przez co boleśnie było widać, że postacie były napędzane potrzebami fabuły, a nie na odwrót. W 1 sezonie fabuła również pędziła, ale inteligentnie napisany scenariusz świetnie to maskował i ogólnie pod względem charakterów postaci mieliśmy majstersztyk. Mało wymagający, młody i/lub zapatdzony w lola widz dalej weźmie to za 10 i nie ma co się nad tym zastanawiać. Osobiście dałbym mocne 8/10 i nie na tle innych animacji, bo nie ma co nawet porównywać do rozmachu jakim jest Arcane, ale na tle sezonu 1 wypada słabo. Ludzie mają różne gusta.

wen_zel

Na tle sezonu arcydzieła wszystko wypada słabo.

ocenił(a) serial na 8
Veselar

Mnie również rozczarowała nieco końcówka, wątek Jinx zakończył się w taki bezsensowny sposób (rozumiem, że była podłamana stratą swoich bliskich, ale wydaje mi się, że dało się to inaczej rozwiązać). Wątek Jayce i Viktora za to był cudowny, dobrze dopracowany, ładnie domknięte, dlatego jestem w stanie wybaczyć te małe wpadki.

Veselar

A tam bredzisz. Najwyraźniej tobie nie przypadł do gustu, bo wykonanie overall było na najwyższym poziomie. Jedynie do czego osobiście bym się przyczepił to fakt tego rozpędzenia fabuły, że jak zacząłem oglądać 3 akt, mówię "kuźnia jak oni to chcą skończyć w 3 odcinki!?". Ale zawodem bym tego nie nazwał. Prędzej delikatnym niedosytem. Wątki tak pootwierane, że spokojnie można by było ciekawego tasiemca zrobić, z tym, że styl jaki sobie autorzy wybrali jest dość... Drogi i czasochłonny w tworzeniu... Nie mniej jednak czekam na "spin-offy", które spinoffami chyba nie będą a oddzielnymi serialami. Mam nadzieję, że w podobnej stylizacji. Regionów i lore jest tak dużo w tym universum, że mieliby co robić spokojnie na dziesiątki lat... Tyle, że to Riot, które lubi spieprzyć wiele rzeczy xD

ocenił(a) serial na 3
Veselar

Dawno nie obejrzałem takiego niezrównanego szamba. A byłem kiedyś na wycieczce z klasą w oczyszczalni ścieków. Ludzie którzy dają 10 to jakieś ameby i tą 10-ką to chyba chcą oznaczyć ile IQ by chcieli mieć, ale do tego to daleko, tak minimum z 10. Nic w tym sezonie nie ma sensu. Dosłownie nic. Nic w pierwszym sezonie nie wskazywało na to że to wszystko pójdzie w tą stronę. Ja jestem w cięzkim szoku. W cringe-o-metrze wywaliło skalę. Co ja zobaczyłem. Myślałem, że tych 6 odcinków to nic nie przebije w głupocie, no ale to już jest totalny hit.

jeloneq7

Głupotą jest ocenianie takiego serialu na 3

ocenił(a) serial na 3
komarrek27

A jak mam ocenić serial który składa się z dwóch sezonów z czego drugi jest absolutnym 0/10 i podkopuje też cały (dobry)sezon pierwszy i to co zostało tam zbudowane? 3/10 to ocena Słaby wg filmwebu, na Ujdzie(4/10) nie zasługuje.
Pierwszy sezon oceniam na 8/10, drugi to absolutne wodogłowie. W pierwszym sezonie mogę każdą scenę rozłożyć na części pierwsze i ze spokojem stwierdzić, że wszystko jest tam dobre. W drugim po dokładniejszym przyjrzeniu się czemukolwiek, lub w ogóle włączeniu mózgu można dostać wylewu.

ocenił(a) serial na 8
jeloneq7

O nie jak komuś może się podobać coś, co mi nie przypadło do gustu!!! Od razu oznacza to, że coś z kimś jest nie tak. Bo tak ciężko zrozumieć, że każdy ma inny gust i inne oczekiwania. I niski poziom IQ właśnie ty wykazałeś skoro nie umiesz zrozumieć takiej podstawy.

ocenił(a) serial na 3
pola23451

Nie mam z tym absolutnie żadnych problemów. Problemem jest natomiast baitowanie ludzi na dobry scenariusz w 1 sezonie, a prezentowanie zerowego poziomu w drugim, zerowy to mało powiedziane, to jest dno dna. Gdyby cały serial był beznadziejny, ale się komuś podobał, to nie mam z tym problemu.

jeloneq7

Problemem jest to że udajesz ze nie widzisz calej masy zalet tego serialu. Popatrz na srednia ocen i na swoja. I tak, to ty sie mylisz. Ani animacja, ani fabuła ani muzyka, ani cokolwiek w tym serialu nie zasluguje na tak niska notę. Więc skończ ten trolling.

ocenił(a) serial na 3
komarrek27

Serial miał masę zalet w pierwszym sezonie. Animacja to tylko dodatek, muzyka wyszła im conajmniej średnio w tym drugim sezonie też, tzn źle, tonalnie w ogóle nie pasuje często do scen. Co do animacji, to może ona unieść ocenę, ale nie jeżeli scenariusz totalnie leży i kwiczy. Gówno ładnie zapakowane to dalej gówno. Ta sama książka z lepszą okładką i inną czcionką ma być lepsza? Nie rozumiem czego nie rozumiesz. Żal mi animatorów i ludzi co podkładali głos do tej abominacji.

ocenił(a) serial na 10
jeloneq7

Pomijam już twój rynsztokowy język i obrażanie innych. Uwierz mi, ze wielu bardziej inteligentnych, w tym ja, ludzi ocenia ten serial bardzo wysoko. Zapewniam cię, że w każdym aspekcie osiągnieć naukowych bije cię na głowę, także stawianie takich kwantyfikatorów jest niesmaczne, a z pewnością świadczy o ubytkach poznawczych charakterystycznych dla klasy robotniczej.

Imlerith22

"a z pewnością świadczy o ubytkach poznawczych charakterystycznych dla klasy robotniczej" wow, jaka walka klas na forum, tym forum.